Secrete murdareChestiunea arzătoare a politicilor guvernamentale pentru românii de pretutindeni, care a dus la demisia a doi miniștri ai afacerilor externe, este foarte departe de a fi tranșată cu paleativul „de onoare”. Mai bine și pe mai româneşte spus miniștrii în cauză au sfeclit-o din cauza unei rușinoase și nedemne pozitionări partizane a ministerului, care este exclus servilismului politic. Din rațiuni politice strict partizane, agenția guvernamentală pentru românii din străinătate a fost mereu reorganizată, fiind plasată când în aparatul de lucru al primului ministru, când ca subsecretariat de stat la Guvern, când cu bugetul la Ministerul Afacerilor Externe, când cu personalitate juridică distinctă și, pe cale de consecință, cu autonomie bugetară. Bugetul anual al Departamentului pentru românii de pretutindeni este de 100 milioane de euro, aproape jumătate din cât cheltuiește Republică Federală Germania pentru securitatea internă. În legătura cu cheltuirea acestor bani există și mult folclor, la propiu, dar și la figurat. Un fost ministru delegat la acest departament este, în prezent, subiect penal. Nu are importanţă dacă într-o cauză are sau nu legătură cu funcția deţinută. Îngrijorează năravul.

Dacă e un „secret de stat" - „Salus rei publicae supremă lex esto"!

Sub ministeriatul delegat al lui Cristian David s-a întâmplat minunea promovării ca director de programe externe a unei tinere speranțe a dânsului la bară, care a fost însărcinată cu dificilă și delicată misiune a organizării Concursului „Miss Diaspora Română”. Finanțarea a fost deschisă, dar despre concurs și finaliste nu s-a mai auzit nimic... Un secretar de stat la același departament, permanent abonat la sinecuri guvernamentale, titrat universitar cu normă didactică și pe la Academia Națională de Informartii și fost director general și pe la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, deși trebuia să părăseascăƒpostul, odată cu ruperea U.S.L., nu s-a dat plecat, invocându-i lui Crin Antonescu, „nişte programe speciale în derulare la departamentul românilor de pretutindeni, în zone cum ar fi Ucraina și altele”. Da, domnul Stejărel Olaru, deprins cu jargonul serviciilor secrete, căci a cercetat foarte aplicat și operațiuni delicate ale Securităţii, nu a plecat de la D.P.R.P., fiindcă nu era să lase finanțarea „programelor speciale pe Ucraina și altele” (mai ales și „altele”) pe seama a cine știe ce mâini sparte ori novice puse pe căpătuială, chiar din bugetul alocat înaltei cauze a păstrării vii a ființei naționale risipite în roză vânturilor. Excepția în cazul acesta poate semnifica și altceva. Mobilizare pe loc... Dar cu numire politică?! Dacă e un „secret de stat”, întelegem suprema rațiune, căci „Salus rei publicae supremă lex esto”!

Departamentul în discuție nu știe exact nici câţi români sunt dincolo de granițe și nici pe unde anume se află.

Manelişti și maneliste în nesfârşite și bine plătite turnee țin o permanentăƒlegătură cu românii de pretutindeni. Ei nu primesc asistenţă în materia legislației muncii și asigurărilor sociale, nu li se trimit manuale de învăţare a limbii române scrise, mulțumindu-se că pruncii deprind limbă în familie, pe cale oral-auditivă. Ei trebui să poarte recunostinţăƒGuvernului României, pentru că este generos când le trimite manelişti și organizează selecții de „miss diaspora”. Românii din străinătatea înțeleg că țara nu are bani, că cele 30 de miliarde împrumutate sunt imobilizate la Bancă Naţională, într-un morman de bonuri de trezorerie (a căror valoare depinde de sănătatea economică viitoare a statului emitent, dacă se vor mai răscumpăra vreodată!), motiv pentru care concetăţenii decedați pretutindeni mai pot fi conservați, până cândva, prin depozitele frigorifice mortuare ale municipalităţilor, tot de pretutindeni. Industria cetăţeniei române functionează... Sute de mii de noi cetăţeni români de pretutindeni, dar cei mai mulți sunt lipsiți de mijloace financiare și nu au de unde scoate câte 400 de euro pentru transcrierea actelor de dobândire a cetăţeniei. Guvernul nu poate duce o treabă până la capăt. Departamentul în discuție nu este pentru problemele românilor de pretutindeni, căci nu știe exact nici câţi români sunt dincolo de granițe și nici pe unde anume se află răspândiţi, darămite să cunoască problemele acestora. Pe cale de conseciţă, are și alte priorităţi ale bugetului alocat nevoilor românilor de pretutindeni. Secrete. Nu le știu decât demnitarul cu pixul puterii între cele trei degete trandafirii, precum cârnăciorii prosperităţii.

5 milioane euro scoase din rezerva operativă şi metodele revoluției Facebook

Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată în Monitorul Oficial nr. 261 din 22.4.2009, prevede obligativitatea organizării anuale a Cogresului Românilor de Pretutindeni. Până în prezent, trebuia să se desfăşurat cinci asemenea congrese. Nu a avut loc, încă, nici primul congres, în care să se constitue o serie de organisme și să se stabilească modalităţile de implemenarea a generoaselor prevederi ale legii anterior menționate. Pe 29-30 noiembrie curent, după îndelungi și contondente pertractări între Parlament și Ministerul Afacerilor Externe ar urmă să fie convocat primul Congres al Românilor de Pretutindeni. Nici că se poate mai bine. Va fi pe ordinea de zi și o dare de seamă asupra execuției bugetului? Ar fi necesar. Va informa cineva cu ce scopuri anume, înaintea campaniei electorale prezidențiale, o instituție anume a scos din rezerva operativă pentru cheltuieli speciale sumă de 5.000.000. (cinci milioane) Euro cash, pentru a fi pusă la dispoziția liderilor unor organizații din diaspora? Va există o cercetare pentru a se descifra legătura dintre această sumă și scandalul alegerilor prezidențiale la secțiile de votare din străinătate? Ce trebuia să se obţină cu acești bani? Prezența, ori absența de la vot ?

„Nimeni nu a ajuns președinte al României, dacă eu nu am vrut!”

Operațiunea a fost „sifonată” din proiect, iar „un grup de patrioţi”, organizați de un veteran al diversiunilor din decembrie 1989, ianuarie și iunie 1990 și din septembrie 1991, a anihilat-o prin metodele revoluției Facebook, dorind să-și întărească spusele cツnimeni nu a ajuns președinte al României, dacă eu nu am vrut”. Dacă și acum, ca și anterior, a acționat sub același ordin, România este în mare pericol. Motiv ca puterea politică să se elibereze de povară secretelor murdare.

Grafica - Ion Măldărescu