Far and AwayCând erau în primii ani ai mariajului, Tom Cruise și Nicole Kidman au jucat în filmul „Far and Away” (1992), realizat de Ron Haward, un regizor de top, care a marcat istoria filmului american cu realizari de succes („The Da Vinci Code”, „Nixon”, „A Beautifull Mind”, „Angels & Demons”, „Apollo 13”), dar mai întâi s-a impus ca actor, jucând în peste 80 de filme! Deși realizează roluri de antologie, mai ales Tom Cruise, totuși cei doi actori nici măcar nu au fost nominalizați la Oscar. De altfel, Tom Cruise e sigurul mare actor american care nu a obținut niciodată un permiu Oscar! Oscarioții au fost orbi cand el a jucat în filme ca „Rain Man”, „Collateral”, „The Last Samurai”, „Jerry Maguire”, „The Color of Money”, „Mission Impossible” și altele. În „Far and Away”, Tom Cruise face un rol antologic, iar împreună cu Nicole Kidman realizează o poveste de dragoste nemuritoare, pe fundalul unei realități care implică istoria Americii, felul cum s-a făcut Lumea Nouă. Sigur, dragostea este cea care îl împinge pe Joseph să cucerească pământul, să ajungă departe, pe un cal sălbatic, acolo unde va obține cel mai bun pământ din Oklahoma, pe care, normal, îl va împărți cu iubita sa.

Interesant este că Ron Haward s-a născut în Oklahoma, în 1954, iar scenariul filmului, pe care îl semnează alături de Bob Dolman, amândoi fiind și producători, are accente autobigrafice, conține adevăruri istorice, e un document al cuceririi vestului sălbatic. Atracția este însă asigurată de aventura romantică.

În anii 1890, Joseph (Cruise) și Shannon (Kidman) sunt doi imigranți irlandezi care își încearcă norocul în Lumea Nouă. Dar mai întâi aflăm cauzele. Joseph este un arendaș sărac, care este hotărât să-l tragă la răspundere pe moșierul nedrept care i-a ucis tatăl. Hotărârea lui însă este anulată când o întâlnește pe Shannon (Kidman), fiica moșierului, de care se îndrăgostește. Dar Shannon are un logodnic, Stephen (Thomas Gibson), care îi stă în cale. Norocul lui e ca Shannon vrea să scape de Stephen și de viața pe care o duce aici, în vestul Iralndei, fiind decisă să plece în America, acolo unde plecau foarte mulți irlandezi. Era, de fapt, un exod. Și Joseph voia să plece în America, în căutarea unui pământ al lui. Așa că Shannon și Joseph se trezesc pe același vapor în drum spre America. Shannon vrea să-și păstreze independența și îl ține pe Joseph la respect. Ajunși la Boston, cei doi găsesc un loc, o casă de perdiție, unde vor sta împreună, însă ca frate și soră, așa cum se prezintă ei. În timp ce Shannon va dormi în pat, Joseph va dormi pe jos. Lumea este promiscuă, iar ei supraviețuiesc întâi din banii câștigați de Joseph din meciuri de box, fără mănuși. Și ea se va angaja la o fabrică de tăiat găini. Triumful lui Joseph va fi de scurtă durată, până apare un bătăuș uriaș, care îi vine de hac. Ei se trezesc aruncați în stradă, în gerul năpraznic al iernii. Se adăpostesc într-o casă, pe care o cred părăsită, dar apar stăpânii care îi alungă cu pușca, iar un glonte o nimerește pe Shannon. Joseph se luptă să o salveze.

Între timp, apăruse și Stephen în Boston, pe urmele lui Shannon, ușor de reperat, fiindcă ea trimitea scrisori acasă, părinților ei. Shannon va intra sub totala ocrotire a lui Stephen. Joseph pleacă și se angajează ca muncitor la o cale ferată, fără să-și abandoneze visul de a avea bucata lui de pământ. El află că în Oklahoma se împarte pământ și pleacă într-acolo, pregătit să-și revendice dreptul în noua lui țară. În febra pregătirii concursului care se dă pentru ocuparea loturilor de pământ, Joseph o reîntâlnește pe Shannon, care e nefericită, după ce a reluat relația cu fostul ei logodnic. Stephen însă o urmărește ca un demon și reușește să-l împiedice pe Joseph să intre în concurs, ucigându-i calul. Dar Joseph se va descurca cu un cal sălbatic, încă nedomesticit, cu care va reuși să ajungă departe, la un râu. Aici va avea o înfruntare cu Stephen, care îl izbește de o piatră și fuge, crezând că l-a omorat. Dar Shannon e cu Joseph și îl va readuce la viață.

E un happy end tipic hollywoodian, fiindcă în realitate Joseph moare, dar în vis, în proiecția epopeii Americii, el învie miraculos și astfel cei doi eroi, asemenea multor imigranți, reușesc să-și împlinească visul de a trăi împreună pe pământul lor, în această aventură colosală a zămislirii Lumii Noi.

Presa a numit „Far and Away” „cel mai bun film al lui Ron Howard - o epopee magnifică!”. Titlul, „Departre și mai departe”, se referă la cursa pe care o fac cei care vor să ocupe pământ, la concursul pentru ocuparea celor mai bune terenuri, care sunt departe, tot mai departe de locul startului, acolo pe unde trece un râu și terenul are verdeață, e ca o oază. Filmul a obținut doar un singur Oscar, pentru muzica lui John Williams (n. 1932), unul dintre cei mai titrați compozitori americani, alături de John Philip Sousa, Aaron Copland și Leonard Bernstein. Lista premiilor obținute de Williams cuprinde 41 de nominalizari la Oscar, dintre care cinci premii, inclusiv pentru muzica, plină de melodii inspirate, la „Far and Away”.

Corespondență de la New York