Cimișlia - primul oraş care a declarat „sus și tare" Unirea cu România și va celebra Anul Centenarului

Cimișlia a devenit primul oraș dintre localitățile care au semnat declarația simbolică de Unire cu România. Totodată, a fost luată decizia de a desemna anul 2018 drept Anul Centenarului în orașul Cimișlia, unde se vor desfășura mai multe acțiuni de pentru marcarea celor 100 de ani de la formarea României Mari[1].

Astfel, astăzi (16.02.2018 - n.r.) la primăria Cimișlia în cadrul ședinței ordinare a Consiliului orășenesc, a fost votat proiectul de decizie cu privire la sărbătorirea Centenarului Unirii. Document a fost discutat cu reprezentanții societății vicile din oraș, care s-au arătat a fi de acord cu o asemenea inițiativă. Declarația de Unire a fost votată de către Consiliul local cu 11 voturi - „pentru" și 4 voturi - „împotrivă". De menționat că pe lângă Cimișlia, şi comuna Vatici din raionul Orhei a semnat astăzi Declarația de Unire.

Localități semnatare: Parcova (Edineț), Ulmu (Ialoveni), Bardar (Ialoveni),Consiliul orasenesc Cimislia Ruseștii Noi (Ialoveni), Puhoi (Ialoveni), Văsieni (Ialoveni), Feștelița (Ștefan Vodă), Opaci (Căușeni), Gotești (Cantemir), Săseni (Călărași), Nișcani (Călărași), Sărătenii Vechi (Telenești), Grățiești (Municipiul Chișinău), Boghiceni (Hîncești), Codreanca (Strășeni), Floreni (Anenii Noi), Târşiţei (Teleneşti), Măgurele (Ungheni), Răzeni (Ialoveni), Cucoara (Cahul), Băcioi ( Municipiul Chișinău), Mileșeni (Călărași), Ordășei (Telenești), Visoca (Soroca), (Bădiceni (Soroca), Drăsliceni (Criuleni), Ghiduleni (Rezina), Capaclia (Cantemir), Ursoaia (Căușeni), Cimișlia, Vatici (Orhei), Cioreşti (Nisporeni), Chetrosu (Drochia), Cenac (Cimișlia), Scoreni (Strășeni), Mereni (Anenii Noi).

La 19 februarie 2018, comuna Parva din România a votat o declaraţie simbolică de unire cu Basarabia, similară celor adoptate în mai multe localităţi din Republica Roldova[2].

Luând exemplul fraților de peste Prut [...] care, în acest început de an, au votat în consiliile locale unirea cu România, Legislativul comunei Parva a devenit luni, 19 februarie, prima unitate administrativ-teritorială din țara noastră care a întors gestul. Astfel, printr-o rezoluție adoptată în cadrul unei ședințe ordinare, edilii părveni solicită președintelui Românie, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și Guvernului României, unirea cu Basarabia.

„Să facem tot ce stă în puterea noastră pentru reîntregirea țării în anul centenar 2018. Generația de azi are datoria morală de a lupta pentru aceleași idealuri apărate cu prețul vieții lor de înaintașii noștri. Poporul român nu poate sărbători Centenarul Unirii fără o parte din teritoriile românești care au făcut obiectul marii sărbători de la Alba Iulia, în 1918. O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleași condiții din 1918.

Comuna Parva-RomaniaNu trebuie să uităm suferințele trecutului, chinurile fraților, părinților și bunicilor noștri care au luptat pentru pământul acesta românesc, umiliți prin lagărele sovietice, de unde unii nu s-au mai întors. Mai mult, împotriva voinței lor, frații noștri din Basarabia au fost rupți de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler și a lui Stalin.

Prin prezenta Declarație, ne asociem demersurilor primarilor din Republica Moldova (Basarabia) de a lupta împreună pentru recunoașterea valabilității actului Unirii citit de bistrițeanul Iuliu Hossu, la 1 decembrie 1918. Ne exprimăm dorința de a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri, fără ca pământul românesc să aibă granița la Prut", se arată în rezoluția semnată de primarul Ioan Strugari, alături de viceprimar și consilierii locali[3].

Aranjament grafic - I.M.

-----------------------------------------------
[1] http://www.realitatea.md/cimi-lia-primul-ora-care-a-declarat-sus-i-tare-unirea-i-va-celebra-anul-centenarului-deja-31-de-localita-i-au-semnat-declara-iile-simbolice-doc_72164.html
[2] http://www.realitatea.md/deja-37--satul-mereni-a-votat-declaratia-de-unire-simbolica--foto-_72351.html
[3] Radu Sârbu http://www.mesagerul.ro/2018/02/19/comuna-parva-prima-localitate-din-romania-care-semnat-pentru-unirea-cu-basarabia - 21.02.2018