Dr. Horia Muresian

 

Lucrarea-document, întregitoare a patrimoniului ştiinţific românesc şi internaţional, „The Clinical Anatomy of the Coronary Arteries. An Anatomical Study on 100 Human Heart Specimens", semnată de dr. Horia Mureşian, Doctor în Medicină, Şef secţie Chirurgie Cord şi Vase Mari la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a fost premiată de Academia Română. Festivitatea de premiere a avut loc în data de 15 decembrie 2011, în Aula Academiei Române, în cadrul adunării generale a membrilor instituţiei.

Autor a numeroase studii şi lucrări de cercetare de înaltă ţinută în ţară şi în afara graniţelor, dr. Horia Mureşian este chirurgul de numele căruia se leagă o premieră medicală internaţională: operaţia pe artera carotidă cu anestezie loco-regională. Lucrarea, un amplu studiu anatomic pe o sută de inimi umane, bilanţ al cercetărilor proprii ce acoperă un deceniu de aprofundări, este o monografie unică în literatura medicală românească şi internaţională, prin aria de documentare, prin valoarea descoperirilor.

Cartea răspunde unei mereu adresate întrebări la congresele internaţionale de anatomie şi de chirurgie cardiacă, anume, dacă mai există aspecte necunoscute sau incomplet descrise ale anatomiei cordului uman, şi acoperă domenii mult mai largi decît stricta prezentare clasică de pînă acum. În prolog, prof. A. T. Ispas declară: „lucrarea de certă originalitate a doctorului în medicină Horia Mureşian are ca obiectiv rescrierea anatomiei arterelor coronare într-un nou stil, care utilizează concepte moderne, atrăgînd atenţia asupra unor detalii mai puţin abordate şi clarificînd aparentele discrepanţe dintre anatomia clasică şi practica medicală curentă". Folosind fotografii medicale originale, alături de date din embriologie, chirurgie, cardiologie şi ecocardiografie, Doctor în ştiinţe medicale Horia Mureşian abordează aspecte ascunse sau încă cunoscute ale anatomiei inimii umane, concentrîndu-se pe arterele coronare, care reprezintă substratul anatomic al patologiei infarctului miocardic şi al anginei pectorale. Lucrarea premiată uneşte două domenii din ştiinţele medicale: anatomia şi practica medicală, bazîndu-se pe principiul corespondenţei dintre o leziune anatomică şi boala consecutivă.

Scopul monografiei este de a fundamenta un limbaj comun necesar specialiştilor din domeniile vizate, de a servi ca instrument de informare şi de perfectare pentru cardiologi, anatomişti şi chirurgi cardio-vasculari. Lucrarea oferă informaţii extrem de importante pentru conturarea unor date reale, iterează descoperiri de ultimă oră, racordate la bibliografia de specialitate. Numeroasele realizări în domeniul chirurgiei cardio-vasculare, precum şi cele din domeniul ştiinţei şi cercetării, au făcut ca Doctor în medicină Horia Mureşian să se bucure de recunoaştere naţională şi internaţională, iar personalitatea domniei sale să se înscrie între acei români valoroşi, între capetele luminate ale României.