Comentariile unui „dispărut”
„Regele Mihai a trădat de două ori: la abdicare și pe 23 august 1944!” (Segiu Nicolaescu - 23 iunie 2011)
23 august 2014. Într-un mai vechi editorial, scriam despre multiplele trădări ale fostului suveran al României (nu doar despre cele două prezentate mai sus). Cu doi ani în urmă, declaraţia - în direct - la un post de televiziune a Preşedintelui în exerciţiu al României, potrivit căreia abdicarea Regelui Mihai I a fost „un act de trădare” a şocat, iar reacțiile au fost pe măsură. Printre cei care nu au rămas pasivi s-a numărat şi regizorul Sergiu Nicolaescu, din declaraţiile căruia, exprimate atunci pentru Mediafax, reproducem câteva fragmente (Redacţia ART-EMIS):
„Nu cred că trebuia ca un preşedinte de stat să comenteze acest subiect, dar îi dau dreptate, în sensul că a spus că este o trădare. Sunt direct amestecat în treaba asta. Până acum, am ţinut-o pentru mine. Acuma, când se tulbură lucrurile, vreau să spun adevărul”.
Referitor evenimentele de la 23 august 1944l, soldate cu arestarea Mareșalului Antonescu, opinia regizorului a fost neechivocă: „[...] Dacă asta voi vreţi să o consideraţi vitejie, spuneţi-i cum vreţi voi, dar pentru mine este o trădare. Mai mult decât atâta, pe 23 august 1944, regele, aşa cum am arătat şi în filmul «Oglinda», i-a arestat pe cei doi Antoneşti şi a anunţat seara, la radio, românilor că e pace. [...] Ca să închei o capitulare fără condiţii care s-a iscălit pe 14 septembrie la Moscova, ca să iscăleşti un astfel de document, în primul rând trebuie să anunţi cu gura ta şi pe urmă să faci, pentru că armata era pe front cu ruşii. În condiţiile respective, între 130.000 şi 170.000 de soldaţi români şi ofiţeri au căzut prizonieri. Din aceştia, s-or mai fi întors 70-80.000 de oameni vii”.
Cu acelaşi prilej, Sergiu Nicolaescu a mai relatat faptul că tatăl său - „însărcinat cu transportul logodnicei unui apropiat al regelui cu mașina la garnitura ce a plecat din gara Sinaia” - a fost unul dintre privilegiații care și-au găsit loc în trenul cu care a plecat Regele Mihai I: „A plecat tata cu maşina şi, la un moment dat, a vrut să ia şi familia, ca să ne urcăm în tren cu regele. Mama n-a vrut. [...] Eu vreau să spun că urmările plecării regelui sunt mii şi zeci de mii de arestări şi de morţi în închisori. Bun, nu e de vină regele pentru treaba asta. Eu vă spun adevărul, că regele a plecat din ţară cu un tren, cu prieteni. S-a căsătorit, are fete, să fie sănătos şi să trăiască”.
Relevantă este şi opinia regizorului despre ex-regele Mihai, despre „Casa Regală a Republicii România” şi despre declaraţia Preşedintelui României: „Acuma se discută lucrurile astea penru că domnul Băsescu le-a spus la televizor. Consider că un preşedinte de stat nu avea voie să spună aşa ceva. Domnul Ion Iliescu, care, ştim cu toţii, că este un fost comunist, i-a permis regelui să vină în ţară. Şi a venit în ţară regele, şi-a primit proprietăţile înapoi. Cum e posibil acuma, astăzi, după atâţia ani de zile, să comentezi un astfel de gest, când ştie foarte bine că o mare parte din fondurile cheltuite de Casa Regală le plăteşte statul român?”.[1]
Grafica - Ion Măldărescu
----------------------------------------------------