
- Adjunctul ministrului libian de Externe, Khaled Kaaim, a reacţionat apreciind că rezoluţia ONU constituie un „apel la libieni să se ucidă între ei", deci „Divide et impera!"
- Ministrul francez de Externe Alain Juppe a declarat: „Fiecare zi, fiecare oră care trece măreşte responsabilitatea care apasă pe umerii noştri. Să avem grijă să nu ajungem prea târziu. Va fi onoarea Consiliului de Securitate de a fi făcut să prevaleze legea asupra forţei în Libia, democraţia asupra dictaturii, libertatea asupra opresiunii". Din păcate, realitatea dovedeşte că dreptul forţei prevalează în faţa forţei dreptului.
- Ambasadoarea americană la O.N.U., Susan Rice, a declarat: „S.U.A. sunt de partea poporului libian şi susţin nevoile sale privind drepturile omului". Abia după patru decenii de conducere a colonelului s-au sesizat S.U.A. şi oficialul american? Câtă compasiune!
- Ambasadorul britanic la O.N.U., Mark Lyall Grant a subliniat: „Marea Britanie este pregătită să îşi asume responsabilităţile pentru a pune capăt violenţelor şi a proteja civilii." Nu a precizat: de cine să-i protejeze? De Gaddafi sau de bombardamentele „cruciadei"?

- Referindu-se la rezoluţia în baza căreia Libia este supusă unor atacuri aeriene, premierul rus Vladimir Putin a formulat o declaraţie fără menajamente: „Rezoluţia Consiliului de Securitate este deficitară, permite orice şi reaminteşte de apelurile la cruciade din Evul Mediu, de fapt, permite intervenţia militară într-un stat suveran. [...] Evenimentele actuale, în special cele din Libia, demonstrează încă o dată că avem motive să consolidăm capacităţile militare ale Rusiei [...] Această rezoluţie traduce o atitudine agresivă a comunităţii internaţionale, care ameninţă unitatea Libiei şi stabilitatea sa!", denuţând agresiunea asupra Libiei drept „complot" al comunităţii internaţionale şi „voinţa unor ţări ca Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite de a diviza ţara".
- Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a criticat atacurile militare ale occidentalilor asupra Libiei, spunând că au încălcat ceea ce organizaţia sa a convenit, a condamnat bombardamentele aliaţilor asupra Libiei şi a cerut o reuniune de urgenţă a organizaţiei, pe tema intervenţiei din Libia. „Ce se întâmplă în Libia diferă de obiectivul de impunere a unei zone de restricţie aeriană şi ceea ce vrem este protejarea civililor, nu bombardarea mai multor civili." Libia a anunţat o nouă încetare a focului, însă Casa Albă nu recunoaşte declaraţiile libienilor şi vor continua să pună în aplicare rezoluţia. „Asistăm la o luptă pentru democraţie în Orientul Mijlociu. Schimbarea nu este ceva de care să ne fie teamă. Poverile trecutului pot fi spălate." Perlele aparţin, aceluiaşi premiat Nobel pentru PACE (?), locatarul vremelnic al Casei Albe. În ultimele zile s-a declanşat o polemică privind numărul considerabil al victimelor pe care tirurile aliate le-ar fi făcut în rândul populaţiei civile. Pentru că „Alianţa" a cerut asistenţă, recunoscând că a subestimat capacitatea de luptă a trupelor lui Gaddafi, preşedintele american Barack Obama a autorizat armata să lanseze atacuri aeriene în Libia, aprobând folosirea dronelor Predator înarmate asupra forţelor terestre.

Autorităţile române au gafat şi de această dată, demonstrând lipsa de profesionalism (dacă nu ceva mult mai grav). Interesele legitime ale României, faţă de care Libia are datorii, au fost ignorate cu bună ştiinţă. Încă de pe vremea răposatului, prin RomPetrol si Arcom românii produceau plusvaloare pe teritoriul libian. Pentru orice sondă prospectată și forată de români, prin RomPetrol, aveam dreptul la un procent de 8-10% din extracţia de ţiţei, până la epuizarea zăcământului. Zeci de milioane de dolari, scurse pe apa sâmbetei. Ziarele arabe scriu despre prezenţa unor mercenari români printre militarii din miliţiile fidele lui Gaddafi. România se va afla în situaţia ingrată şi deloc onorantă când în teatrul de operaţiuni românii se vor lupta între ei - cei de pe fregata Regele Ferdinand trimişi de şeful statului român împotriva lui Gaddafi vor lupta împotriva românilor care îl slujesc pe şeful statului libian.

Grafica - Ion Măldărescu