Prof. univ. dr. Nicolae Radu, art-emisRomânia merită mai mult!

Un neaşteptat început de an 2014. Ritm trepidant, mişcări subtile, realităţi ce ne împing spre fapte greu de înţeles. În zi de Bobotează, minţile au îngheţat! În căutarea de răspunsuri pentru o stare ce amorţeşte noul an, insist asupra faptului că nu fac politică! Preocupările mele sunt centrate pe realităţile sociale imediate şi mai puţin pe integrări conceptuale în consolidarea unei nonetici a politicianului român. Justiția rămâne justiție! Trădători, vânzători de ţară, mascote colorate prinse în mrejele puterii, toate acestea pot fi descifrate prin incursiuni psihologice din perspectiva arheologiei faptelor. Ce să înţeleg ca simplu cetăţean? Efectul? O Românie închisă parcă din ce în ce mai mult, o lume în care discuţiile capătă contur agresiv. Ne întrebăm la ce folosesc toate acestea? Trăim într-o ţară de infractori? Un lucru este de bun augur! Se doreşte că justiţia să nu mai interfereze cu politicul. Demn de apreciat! Însă de la vorba la fapte, rezultatele se lasă aşteptate.

Viaţă poate fi înţeleasă în adevărat ei splendoare sau non adevăr dincolo de politic. Spuneam însă că România are valori, amintind de Academician Dan Berindei, Academician Alexandru Surdu, etnologul Ion Chelcea, jurnalistul Dumitru C. Măldărescu şi etnograful Ion Ghinoiu. Unde ne sunt însă modelele? Să cutreiere şi acestea ţinuturi străine în căutarea de împlinire? Am privit cu speranţa spre un an 2014 mai bun şi mai liniştit. Din păcate, lucrurile nu stau aşa cum credeam. Puterea atrage şi face pe unii dintre semeni să uite de omenie. Ce mai înseamnă dragostea de frate ? Mai înţelege cineva ceva? Cine mai cunoaşte istoria românilor?! Cine mai vrea să înveţe istorie?

Nu vreau că toţi cei ce citesc acest material să îmi însuşească punctual de vedere. Reuşita democraţiei constă chiar în diversitatea de opinii. Nu se poate totuşi să nu vedem ceea ce nu se vrea să vedem. Un universitar aruncat în temniţă nerecunoştinţei, este în primul rând o pierdere pentru România. Un universitar rămâne un universitar, aşa cum un rege rămâne un rege chiar şi când nu mai are tron şi ţară. Sincer, mă întreb ce s-ar întâmplă dacă universitarii din România ar fi condamnaţi incorpore la început de an 2014 ? Mai are cineva nevoie de profesori ?

Zoologia puterii

Eşecul profesional este evident. Spun acest lucru privind din perspectiva studiilor de antropologie culturală, dar şi din unghiul de cunoaştere al unor domenii de cercetare multidisciplinare. Nu sunt specializat să constat fapte concludente care să îmi permită să văd dreptatea/ nedreptatea unei sentinţe. Justitia si-a manifestat actul de voință.Verdictul este greu, dar permite să vedem că durerea uneşte, leagă, încurajează. Zâmbesc şi nu pot să nu mă abţin, provocarea în a construi un curs de psihologie politică fiind mai veche. Zoologia puterii este diversă. Maimuţe cocoţate veşnic prin copacii puterii, bivoli ce se ascund sub strat gros de noroi, păsări exotice fără pene, acestea fiind rătăcite datorită tranziţiei, subsumează unui cor colorat în care toţi vorbesc, toţi au dreptate şi nimeni nu ascultă! Complicitate, lipsa de principialitate, personaje politice mai mult sau mai puţin responsabile! Îmi doresc că toate acestea să nu altereze funcţionalitatea instituţiilor statului. Românii au nevoie de unitate şi de speranţa unor zile mai bune. Pagubele, fie ele doar şi la nivel declarativ, nu fac decât să ne împingă spre o mentalitate care nu ne face cinste.

Alterarea mentalităţii la nivel colectiv este din ce în ce mai evidentă. Tinerii au nevoie de modele. Noi avem nevoie de zile mai bune. La ce să ne aşteptăm când se spune că „cine lupta pentru România în clipă de faţă e pedepsit?”[1] Cine urmează ?

Roată este rotundă şi întotdeauna se întoarce! Istoria nu iartă! Personal, îmi doresc că anul 2014 să nu constituie poligonul de încălzire pentru fapte așezate dincolo de etică, fapte ce se vor întâmplă poate în 2015. Cu siguranţă că România merită mai mult! Să fie oare adevărat că „cel ce ridică sabia, de sabie va muri!”? Timpul o să ne ajute să înţelegem!

-----------------------------------

[1] hotnews, 06.01.2014).