Referindu-mă la propunerea ministrului de Justiție Cătălin Predoiu, de a nu mai fi pedepsite cazurile de nerespectare a deciziilor Curții Constituționale pot afirma: Comisia a fost o mașinărie de vot, pe „repede înainte”, ca să nu depășească cu 1 minut termenul impus de Bruxelles. Dacă ei cred că poporul nu a înțeles cum au vândut Justiția, drepturile și libertățile, se înșeală. Poporul a înțeles destul de bine că această coaliție a trădării P.N.L.-P.S.D.-U.D.M.R. a votat ce a primit în plic de la Bruxelles, fără să îndrăznească să riposteze. Nu ai cum să modifici ceva foarte tehnic, cum sunt Legile Justiției, fără ajutorul unor specialiști, în cazul de față profesori de drept. Ce profesori de drept au luat parte la scrierea celor trei legi votate în Parlament? Niciunul.
Poporul a înțeles destul de bine că această coaliție a trădării PNL-PSD-UDMR a votat ce a primit la plic de la Bruxelles, fără să îndrăznească să riposteze
Nenumăratele texte neconstituționale din cuprinsul proiectului arată că a fost scris de cineva care nu cunoaște Constituția României sau nu dă doi bani pe ea. Cel mai dureros este că un avocat, acest Predoiu, a depus aceasta mizerie în Parlament și alte zeci de avocați au votat uitând jurământul depus la intrarea în profesie. Inclusiv, președintele Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) Traian Briciu, prezent la ședința Comisiei parlamentare, a tăcut. Se pare că nici poporul nu a fost foarte deranjat în condițiile în care la ușile Senatului protestau in timpul votului doar câteva sute de cetățeni.
Puterea îmbată, iar pe prost îl îmbracă în mantie de împărat
Puterea îmbată, iar pe prost îl îmbracă în mantie de împărat. Așa se vedea Predoiu în fruntea unei comisii compusă din sclavi prostuți și speriați. Este revoltător să vezi cum aleșii poporului votează legi împotriva lui, fără consultare, fără dezbateri. De ce tace U.N.B.R. în fața proiectul avocatului Predoiu - legile justiției? Pentru că președintele U.N.B.R. Traian Briciu a predat profesia politicului, tot mandatul președintelui Briciu a fost asezonat cu evenimente la care au fost invitați politicieni. Presa a tras nenumărate semnale în acest sens dar Consiliul U.N.B.R. s-a făcut că plouă. Acum, când avocatul Predoiu și-a depus în Parlament „doctoratul” cu tema „Anularea Constituției României”, când toată lumea juridică freamătă și arată indignare față de cel mai grav proiect legislativ, când asociațiile profesionale ale magistraților încearcă, în scris sau prin prezența reprezentanților în comisia parlamentară, să mai repare ceva, U.N.B.R. tace.
Avocatul Poporului ar trebui să depună în cel mai scurt timp sesizarea la Curtea Constituțională. Aceste legi nu trebuie să intre vigoare.
U.N.B.R. nu a depus nimic scris, nu are poziții publice, nu există. U.N.B.R. este ocupată cu proiecte de voluntariat pentru avocați. Se pare că acesta va fi viitorul avocaturii, voluntariatul. Trist, dar adevărat. De peste un an de zile singurul proiect al profesiei, prin organele sale reprezentative, atât la nivel de U.N.B.R. cât și de barouri, este proiectul prin care avocații voluntari merg în școli și povestesc copiilor una-alta, despre drept, justiție, legislație, drepturi, neexistând o programă aprobată la nivel național. Și pentru că mereu am susținut că lipirea politicului de avocatură, ca imagine publică, nu face bine profesiei, dovada o aveți acum. În timp ce avocații care nu sunt politicieni încearcă să repare ce se mai poate repara din mizerabilul proiect Predoiu, avocații parlamentari votează cu două mâini în comisie. În Comisie au fost următorii membri avocați: Stelian Ion, Fenechiu Daniel (vicepreședinte UNBR), Cataniciu Steluța, Cupșa Ioan, Murariu Oana, Marius-Gheorghe Toanchină, Elena-Simona Spătaru, Ion-Cristinel Rujan, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, Olivia-Diana Morar, Cristina Trăila. Se naște o întrebare: un avocat-parlamentar mai poate rămâne avocat cât timp votul său de politician intră în contradicție cu interesele profesiei?
Intenția reală este aceea ca judecătorii să nu mai fie trași la răspundere dacă nu respectă deciziile Curții Constituționale
Există căi legale de contestare a unei astfel de aberații, care desființează practic puterea Constituției României Avocatul Poporului ar trebui să depună în cel mai scurt timp sesizarea la Curtea Constituțională. Mizeria lui Predoiu, adică proiectul legislativ, adoptată de Parlamentul României conține foarte multe articole neconstituționale. Curtea Constituțională mai poate fi sesizată și de președintele țării, președinta Înalta Curte de Casație și Justiție (I.C.C.J.), 50 deputați sau 25 senatori. Aceste legi nu trebuie să intre vigoare.
Ministrul Predoiu a susținut în dezbaterile pe Legile Justiției că dacă s-ar păstra abaterea disciplinară pentru judecători și procurori în cazul în care aceștia nu respectă deciziile Curții Constituționale, atunci s-ar încălca independența acestora. Se poate vedea clar că intenția reală este aceea ca judecătorii să nu mai fie trași la răspundere dacă nu respectă deciziile Curții Constituționale. „Intenția reală este aceea ca judecătorii să nu mai fie trași la răspundere dacă nu respectă deciziile Curții Constituționale”.
Efectul va fi haosul din societate.
Urmarea propunerii lui Predoiu va avea ca efect haosul din societate. Un popor cu drepturile calcate în picioare nu mai respectă nimic. În Justiție oricum nu prea mai avea nimeni încredere, acum chiar că nu mai sperăm nimic. Când am aderat la Uniunea Europeană, nu am decis desființarea statul român și a Constituției, zice Decizia C.C.R. nr 143/2003 privind legea de revizuire a Constitutiei pentru aderarea la U.E. Parlamentul României a votat azi desființarea statului român și îngroparea Constituției!
„Predoiu a primit în plic, de la Bruxelles”
Propunerea înaintată de Predoiu i-a fost sugerată în plic, de Bruxelles. La Ministerul Justiției, nimeni nu a lucrat la acest proiect. Închei cu un mesaj către ministrul haștag rezist Cătălin Predoiu: Rușine avocatului Predoiu! „Demisia, Predoiu!”.
Notă - Adaptare după dialogul doamnei Av. Cosmina Cerva cu jurnalistul Traian Horia[1].