„Chiar și astăzi, după eșecul unui alt război mondial , putem vorbi despre un al treilea război, unul luptat pe bucăți, cu crime, masacre și distrugeri”. (Papa Francisc, Veneto, 13 septembrie 2014)
În timp ce președintele Ucrainei, Petro Porosenco se adresează Congresului S.U.A. și folosește prilejul primirii sale la Casă Albă pentru a solicita un statut „sui generis de aliat non membru al N.A.T.O.”, la Kiev se agită amenințarea nucleară, vorbindu-se despre posibilitatea că în următorii zece ani să fie realizată bomba atomică ucraineană. De altfel, naționaliștii ucrainieni au cerut, încă din anul 2009, repunerea în stare de funcționare a 15-20 de rachete nucleare tactice, iar în contextul evenimentelor în curs s-au făcut auzite tot mai multe voci care au cerut revenirea Ucrainei la statutul de putere nucleară. Concomitent, Moscova a ales capitală Serbiei, unde se află adjunctul ministrului rus de externe, Aleksei Meskov, pentru a declară că N.A.T.O. trebuie să înceteze politica sa „de extindere pe furiş” spre Est, aproape de granițele ruse. „Politica ţărilor N.A.T.O. în vederea întăririi propriei lor securităţi, în detrimentul securităţii altora, are un serios potențial de conflict”, a menționat diplomatul rus, adăugând căpropunerea Rusiei de a consacra în dreptul internațional principiul indivizibilităţii securităţii euro-atlantice rămâne în continuare extrem de actuală. Prezența aproape continuă, prin rulaj, a navelor de război americane în Marea Neagră a determinat Moscova să lanseze un ambițios program de dezvoltare a Flotei Rusiei de la Marea Neagră. „Într-o prima etapă, Flotă rusă de la Marea Neagră va primi un submarin militar invizibil pe radare, a anunțat Comandamentul districtului militar de Sud”, citat de „Ria Novosti”. Submarinul militar„Novorosisk”, primul din clasă Varsavianka, este staționat în prezent într-un șantier naval din Sankt-Petersburg, urmând săfie trimis în Marea Neagrădupă finalizarea testelor. Ministerul rus al Apărării a comandat șase submarine din clasă Varsavianka, invizibile pe radare și supranumite de către Forțele Năvale americane, „găuri negre în ocean”, pentru că sunt aproape nedetectabile. Moscova a mai anunțat că Flotă rusă de la Marea NeagrÄ va primi cel puțin 11 nave militare suplimentare, inclusiv două fregate și două submarine, înainte de sfârşitul acestui an. Tot până la sfârsitul acestui an, Flotă rusă de la Marea Neagră va primi și o navăantisabotaj, șase nave de intervenție și douănoi fregate.
Este evident că un astfel de proiect de creștere a capacității de ripostă năvală din partea Rusiei este în legătură cu intenții deja stabilite ale unui potențial inamic și este de natură a crea îngrijorări celorlalte state riverane. Este de menționat că presiunile crescânde, determinate de prezenţe ale N.A.T.O. în apropierea frontierelor de est și de sud ale Rusiei au generat un efort de înarmare și modernizarea a forțelor militare, comparabil financiar cu cel din Al Doilea Război Mondial. Și pentru că îngrijorările să ne fie și mai mari, pe măsură ce acțiunile și reacțiile militare se amplifică, și de o parte și de altă, diplomația pare fără resurse, iar la Washington și Moscova liderii militari au un cuvânt tot mai greu în politică externă și în alcătuirea bugetelor. Consecința este că, în doi ani consecutivi, veniturile medii ale famililor americane au stagnat, iar în segmental clasei mijlocii au scăzut cu 8%.
În Rusia, populația este , din punct de vedere economic, grav și disproporționat polarizată.
- în urmă analizei veniturilor populației, Serviciul Federal de Statistică a constatat:
- 1,5% din populația Federației Ruse posedă 50% din bogăţiile ţării;
- 13,4% din cetăţeni trăiesc în sărăcie lucie având un venit mai mic de 108 dolari/lună;
- 27,8% trăiesc sub limită sărăciei cu un venit de 234 dolari/lună;
- 38,8% se situează la nivelul sărăciei cu un venit de pânăla 537 dolari/lună;
- 10,9% din populație câştigă lunar între 540 și 790 de dolari;
- 7,3% se pot bucura de un nivel mediu de viată având un venit lunar de până la 1580 de dolari;
-1,1% din cetăţeni câştigă în fiecare lună între 1.580 și 2.370 de dolari;
- 0,7% din populație realizează venituri lunare mai mari de 2.300 de dolari.
Din 157.895 de localităţi existențe, peste 40 de mii de sate și comune au rămas pustii. În ultimul deceniu, de pe harta Rusiei au dispărut 13.740 de sate și 214 orașe, iar la nordul ţării numărul populației s-a micșorat cu 45%. În ultimii 20 de ani, în Rusia au fost închise circa 19 mii de școli medii generale.
La nivel mondial, problemele economice și dificultățile populației sunt comparate cu cele din perioadă premergătoare celui de Al Doilea Război Mondial, despre care economiști de marcă spun că a fost soluția radicală a recesiunii, dar cu prețul vieții a 60 de milioane de oameni.
Cine vrea, din nou, să tacă diplomația și să vorbească armele?!