Am citit, în revista „România literară" din 28 iulie 2017, ideile, opiniile unor români despre cum cred ei că ar trebui marcat Centenarul Marii Uniri, pe care îl doresc și eu, cât mai autentic și frumos reprezentat fiindcă este cel mai mare eveniment istoric al națiunii noastre, la care trebuie să contribuim și să participăm cu însuflețire noi, românii de astăzi. Și eu, român printre români, visez și-mi imaginez cum ar trebui să evocăm, prețuim și cinstim evenimentele unirii celei mari de acum o sută de ani.
Pentru Ministerului Culturii și Identității Naționale cultura națională nu e o preocupare
Editorialul acestui numar, intitulat „Centenarul", este scris de Nicolae Manolescu, nemuritorul critic literar de Dâmbovița, prin care trasează sarcini tematice, precise Uniunii Scriitorilor din România, al cărei etern președinte este. Scriitorimea unită sub instrucția și ordinele sale literare, trebuie „să se implice în proiectele privitoare la marele eveniment istoric" și adaugă, din condei, că este o obligație morală. Noi, toți românii conștienți de unitatea națională, avem această obligația morală, nu numai cei din uniunea domniei sale, fără a motiva precum Nicolae Manolescu că „nu sunt bani pentru programe" Deci, dacă nu sunt bani la București, ei nu vor face programe oricât de însemnat ar fi Centenarul Marii Uniri. Apoi mai scrie că, inițial, a fost un comitet al Centenarului, dar a sucombat fiind lipsit de fonduri. Deci, fără bani nu se face nimic cu toată obligația lor morală de care pomenea, gratuit, președintele U.S.R. Totuși, guvernul, manipulat din umbră de un delicvent penal, a trasat, ferm, sarcină de partid Ministerului Culturii și Identității Naționale să finanțeze sărbătorirea Centenarului. Ce persiflare, ce caricatură, ca cel mai prăpădit, sărac și prost minister postdecembrist, lefter dar înzorzonat ca titulatură, să se ocupe de identitatea națională când în acest minister nici măcar cultura națională nu e o preocupare. Am această certitudine mai ales după ce l-am vazut și ascultat la Buzău, la un congres, pe ministrul Lucian Romașcanu însărcinat cu programele Centenarului Unirii. O altă catastrofă!
După 28 de ani de jafuri și vânzări, întâmpinăm Centenarul Unirii cu datorii și dobânzi cum nu am mai avut niciodată în istoria noastră
Să urmărim acum, cum cred și își expun alți români în revistă ideile și opinile despre marile sărbătorii ale fireștilor uniri din anul 1918, pentru că istoricește este vorba de un șir de evenimente al unirii noastre naționale pe tot parcursul acelui an. Prima opinie este a mass-medistului - cuvânt forțat și neomologat nici în romgleză - Cristian Pătrășconiu, severinean, licențiat în științe politice, adică politruc post decembrist, care și-a intitulat expunerea în romgleză „Să umblăm la soft" Nu am găsit soft în DEX, doar în engleză, alături de soft headed ce nu înseamnă cap moale ci, direct, prost, ceea ce m-a lămurit. Domnul C.P. scrie despre „softul evenimentelor" în care românii trebuie să fie generoși, moderați, decenți, cu bun simț și să sărbătorească fundamentalmente civic. De ce așa, fundamentalmente tiptil ?! Pe cine să nu supărăm cu Centenarul Unirii Noastre ? După aceste indicații, scrie că bagă mâna în foc că la Alba Iulia va fi „vampirism politic". Pentru această cunoscută practică, în care domnia sa și-a dat licența, nu trebuia să bage mâna în foc și să rămână cu ea acolo, românii o trăiesc de 27 de ani. Ultima frază o scrie „bref". Degeaba căutați cuvăntul prin dicționare, că nu se află decât în romgleza olteanului nostru în locul cuvântului brief , ce înseamnă scurt, concis. Deci, pe scurt, cum foloseau românii înaintea romglezei, aflam că își dorește ca „evenimentele Centenarului Marii Uniri să stea sub zodia lui dăruind, vei dobândi". Înălțător, numai că evenimentele Centenarului de astăzi au stat sub zodia vremurilor de acum o sută de ani, iar de dăruit nu prea mai avem ce dărui după 28 de ani de jafuri și vânzări. Cât despre dobândit, am dobândit numai mari datorii și dobânzi, cum nu am mai avut niciodată în istoria noastră. Acesta este adevarul, dragă domnule licențiat, cu care întâmpinăm Centenarul Unirii.
Înfăptuirea Marii Uniri trebuie sărbătorită, cu fermitate!
Scriitoarea clujeană Irina Petraș scrie „Recondiționarea identitară" în care spune „avem nevoie de un an întreg de sărbătoriri" și „să sărbătorim cu fermitate și eleganță". Scrie să ne prezentăm vatra, neamul, limba română, identitatea națională. Așa și trebuie și întradevăr avem nevoie de un an întreg, fiindcă unirea cea mare și firească s-a înfăptuit dealungul întregului an 1918. Îmi permit o completare, am să punctez eu actele unirii care au început la 27 martie 1918, când Sfatul Țării de la Chișiinău hotărăște unirea Basarabiei cu Regatul Român, în momente foarte grele atât pentru Basarabia cât și pentru regat, unire ce ar trebui amplu expusă, apreciată și 27 martie să devină sărbătoare națională. În octombrie 1918 amplele manifestări ale bucovinenilor și transilvănenilor de unire a tuturor românilor într-un stat național, de sine stătător, au loc la Viena după care, Iuliu Maniu în fruntea a 70.000 de militari români, din fosta armată austro-ungară, se întorc acasă, visând și înfăptuind Marea Unire, după cea înfăptuită de Mihai Viteazu la 1600. În 28 noiembrie 1918, Consiliul Național Român din Cernăuți hotărăște revenirea la Moldova lui Ștefan cel Mare după 145 de ani, deci la România. Acest eveniment nu trebuie umbrit de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, fiind amândouă egale ca semnificație națională. La fel ca scriitoarea Irina Petraș foarte mulți români văd complex semnificația întregului an 1918 în înfăptuirea Marii Uniri și așa trebuie să sărbătoritm, cu fermitate, în anul 2018.
Guvernanții și parlamentarii să nu fie admiși, ca vorbitori, la aceste ceremonii, fiindcă nu au făcut nimic pentru România
Istoricul, academicianul Ioan-Aurel Pop, vede Centenarul Marii Uniri cu ochii și mintea unui mare cărturar ardelean care, și de data aceasta, dăruiește o parte din cultura și dragostea lui românească Anului 1918 prin prelegeri istorice veridice, în ton academic. Este în același timp o santinelă și apărator al identități naționale - i-am citit cu luare aminte volumul „Identitatea românească", pe care îl recomand acum în preajma Centenarului. Domnia Sa este îngrijorat de cum se va comporta guvernul în Anul 2018. Foarte mulți români sunt la fel de îngrijorați. Sunt român autonom, deci liber îmi exprim părere personală: aș dori ca politicienii, fie ei și licențiați în științele politice, guvernanții și parlamentarii să nu fie admiși, ca vorbitori, la aceste ceremonii și sărbătoriri fiindcă nu au făcut nimic pentru România, dar put a parvenitism prin furt și corupție. Sper ca Dragnea și ochlocrația lui să nu mai fie la putere în Anul Centenarului, iar președintele Klaus Johannis să fie în concediu prelungit, cât mai prelungit și departe de România, fiind doar un flotant gonflat, deci gol, la Cotroceni.
Mulți români doresc un spectacol cu delegaţi îmbracați în porturile lor străbune
Sistematizat, poetul și prozatorul Adrian Popescu ar dori ca la Alba Iulia, cu ocazia sărbătoririi de la 1 decembrie, să fie reconstituită Marea Adunare din 1918, începând cu defilarea delegațiilor de atunci și cuvântările patrioților unirii citite de artiști care să-i personifice. Foarte mulți români doresc un spectacol reconstruit cu acele delegații române, venite din Banat și Ardeal, îmbracați în porturile lor străbune și cu artiștii însuflețiți de eveniment personificând unioniști acelor vremuri. Ar fi o excepțională manifestare și bine ar fi să fim lipsiți de prezența politicienilor de acum. Asemenea spectacole ar trebui să aibă loc și-n Basarbia și Bucovina, în toată Țara.
Să cântărim guvernanții după faptele lor nu după logoree
Domnul profesor Irinel Popescu, pe cât de mare chirurg este pe atât de rupt e de actuala situație social-politică din România, fiindcă în cele 12 rânduri scrise suține că președinția, guvernul, parlamentul sunt cu adevărat interesate de organizarea Centenarului Unirii. Cu tot respectul față de Domnia Sa: „Quid verba audiam, cum facta videam ?" se întreba Cicero. Bună întrebare, domnule profesor, să ne-o punem tot timpul și noi, să cântărim guvernanții după faptele lor nu după logoreea lor.
Criticul mercenar de pe Calea Victoriei
Criticul, de toată critica, Alex Ștefănescu, critică incapacitea de a păstra ceea ce s-a obținut în 1918 și cere „să nu mai acceptăm conducători incapabili". Combate bine venerabilul, care, în schimb, l-a acceptat, periat din cap până în picioare și șpreiat cu elogii și-n axile pe Roman Patapievici, ce le-a fost un guru literar de la I.C.R. și învăța că românii sunt patibulari tarați, plaiul mioritic radiografic e „o fecală" iar Mihai Eminescu e „un cadavru de depozitat în debara". Dacă l-ați asculta și acceptat pe Patapievici, restul vă e mult mai ușor, doar sunteți critic mercenar de pe Calea Victoriei.
Managementul guvernanților noștri este încă în stadiu de fezabilitate
Doamna Simona Vasilache, cu doctorat în management, adică instruită, iscusită și pricepută vine cu „acțiuni de anvergură" în sărbătorirea Centenarului, numerotate: muzee, sesiuni de artă de stradă, rute de tren cu conferințe și expoziții, dezbateri publice prin orice mijloace, bancnote cu Centenarul, dezvelire de busturi în țară și străinătate, cu un concurs de nou imn național, editări și donații de cărți în bibliotecile lumii. Excepțional, felicitări ! Fezabil, cum zice francezul, totul este ce fac românii din tot ce e posibil. E posibil să mergeți la domnul ministru al identității naționale, Lucian Romașcanu, după bani, dar nu e sigur că veți primi, pentru că programului dumneavoastră de anvergură îi trebuiesc mulți, mulți bani, care sunt imposibil de primit de la ministru. Prin absurd, să presupunem, că această posibilitate financiară ar fi posibilă, dar nu, nu mai e timp de realizare. Peste trei luni începe Anul 2018, iar managementul guvernanților noștri este încă în stadiu de fezabilitate. Citiți și veți afla că celelalte naționalități ce au devenit autonome în 1918 și-au început de mult progamele, mult mai ambițioase decât ale noastre, de ani de zile și acum sunt gata.
Majoritatea oamenilor de cultură se detașează de clasa politică postdecembristă
Doctorul în filologie Răzvan Voncu, lector universitar, crede că „punctul de greutate al Centenarului ar trebui să fie de natură culturală, nu festivist-politică". Drept și mă bucur că majoritatea oamenilor de cultură și cu ocazia „Centenarului" se detașează franc de clasa politică postdecembristă. Păcat că nu se unesc într-o contraforță politică, având alte preocupări sau din comoditate, poate din continență sau orgoliu. Păcat, nu zic altceva. Domnia Sa vorbește de regândirea programelor școlare, de importanța limbei latine și cultivarea corectă a limbii române, despre școlile de cultură. Pertinent.
Vorbărie... faptele nu se văd, nu s-au născut...
Ultimul, la propriu și figurat, dintre cei ce au scris despre Centenarul Marii Uniri în revista „România Literară" din 28 iulie 2017, este Ionuț Vulpescu, târgoviștean și popă ca educație, dar e de stânga de când a fost consilierul lui Ion Marcel Ilici Iliescu ce l-a transformat în produs pesedist și Ponta l-a sfințit ca ministru la cultură în guvernul său. Cu un asemenea palmares duhovnicesc, cei de la revista „România Literară" i-au cerut părerea și el a scris, în manieră grandilocventă, „Un efort solidar". Trebuie precizat , din primul moment că este vorba de solidaritatea sa cu PSD-ul Ponta-Dragnea, în care sfințenia sa a prezentat „un proiect concret încă din 30 noiembrie 2015 - despre aniversarea Centenarului - proiect ce nu a rămas literă moartă. Fezabil" ! Dar e doar vorbărie, fiincă faptele nu se văd, nu s-au născut, nu se vor naște din PSD, deși înfumuratul părințel vorbește și de o „autostradă culturală ce leagă capitalele Unirii - București, Aba Iulia, Chișinău, Cernăuți - și alte centre".
Românii de rând au nevoie de facta, non verba!
Ce frumos știu să vorbească popii și politrucii, dar noi, românii de rând, avem nevoie de facta, non verba. În final, părințelul se auto-spovedește și iartă de păcate guvernanții pesediști, încheind cu: „ne mai despart cinci luni de anul 2018 și progresele sunt minuscule ... un fiasco al Centenarului mi se pare deja antamat"! Nu știu ce înseamnă antamat, nu l-am găsit nici în vechiul meu DEX, dar cuvântul fiasco în această propoziție mă îngrozește. Poate e anatema popii fiindcă nu mai e ministru, de la unii popi te poți aștepta la orice. Totuși, rămânem la convingerea că ce nu vor face guvernanții vor face cărturarii, unii ziariști și scriitori, românii de rând, și în primul rând, țărănimea noastră milenară, sub îndrumarea sfatului bătrânilor înțelepți și a consilierilor primăriilor comunale, a bunilor și cu dragoste învățători împreună cu adevărați preoți.
Flori și folclor, drapele tricolore în vânt și copii veseli. O zi fără președinți, guvernanți sau parlamentari va fi o adevarată sărbatoare!
Eu visez de ani de zile să apuc Centenarul Marii Uniri, pe care mi-l doresc și imaginez așa ca pe o grandioasă reconstituire a Sfatului Țării de la Chișinău, a Coniliului Național de la Cernăuți și a Marii Adunari de la Alba Iulia, unde au venit de departe, prin frig și ploi, pe jos sau cu carele și călare, delegații din toată țara pline de însuflețirea unirii răpită de cotropitori seculari. Vreau sărbătorire cu flori și folclor, drapele tricolore în vânt și copii veseli, nu vreau să aud voci de președinți, guvernanți sau parlamentari ai acestor vremuri. O zi fără ei va fi o adevarată sărbatoare. Aceast Centenar trebuie să fie o sărbătoare a sufletului și firii românești, în care toți să donăm voluntar ceva din noi, să ne bucurăm cu lacrimi în ochi de bucuria semenilor noștri la această împlinire plătită cu atâtea jerfe de tot neamul nostru peren aici. Nu suport programele artificiale, de hai să ne aflăm în treabă, nici programele politico-financiare, în schimb în acest caz toate ministerele, vem 24 la număr, au datorie social-morală să participe bine pregatite, nu pot să lase totul în cârca celui mai prăpădit minister, condus de parașutistul, la propriu și figurat, Lucian Romașcanu.
Nu mai avem patrioți precum acum o sută de ani, doar jefuitori și vânzători de țară
Datorită politicii neromânești ce continuată și după 1990, astăzi suntem aproape patru milioane de români în afara Țării și mă întreb cum se pregătește Ministerul Afacerilor Externe pentru aceste mari evenimente naționale, ce cărți, expoziții, filme și programe pregătesc ambasadele lui în afară de acțiunile protocolare obligatorii și de mesele pentru fripturiștii români apropiați, cunoscuți că perie guvernul și partidul. Am auzit și de un minister pentru românii de pretutindeni, oare cu ce se va ocupa în 2018 în afară de afaceri găinărești politico-economice și sindrofii prin pretutindene. Oare Banca Națională a României a sucombat sau va scoate o bancnotă sau monedă comemorativă și câte și mai câte trebuiau făcute până acum, câte și mai câte vor rămâne nefăcute în 2018. Toate națiunile desprinse din Austo-Ungaria în 1918 ne-au luat-o înainte și de data aceasta. Dintre ele avem vecini iredentiști care ne vor pizmui și mai îndârjit în 2018 pentru unirea noastă cea firească, ne vor conturba cu ură și dușmănie, în fel și chip, Centenarul Marii Uniri. Și ce nepregătiți suntem noi în fața lor, pentru că ni s-a ascuns, tot timpul, adevarul istoric din 1940 încoace, iar din 1990 am fost manipulați să renunțăm și la identitatea națională. Suntem îndrumați să nu contracarăm agresiunea la adresa staului nostru unitar deși suntem îndreptățiți și datori. Din nefericire, nu mai avem patrioți precum acum o sută de ani, doar jefuitori și vânzători de țară. Sper să nu fie chiar un fiasco, dar nici cum ar trebuie să fie nu va fi. Oricum, incontestabil, Centenarul Marii Uniri este bacalaureatul nostru în fața României... Vom vedea cine va absenta, cine îl va promova și cine nu!
Septembrie 2017, St.Vital - Canada