Col. (r) Remus Macovei, art-emisÎn anul 2007, se declanşează scandalul „Fraudare concurs I.S.U.”. Generalul Petre Trandafir, inspectorul şef al I.S.U. „Dobrogea”, împreună cu o parte din cadrele implicate în organizarea concursului pentru ocuparea a 400 de posturi de subofiţeri la I.S.U. „Dobrogea”,au stabilit un mod de trucare a acestuia, care să permită angajarea a 205 candidaţi, contra unor sume băneşti, de ordinul miilor de euro[1].Procurorii anticorupţie de la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au trimis în judecată, în anul 2009, 19 persoane, în frunte cu generalul Petre Trandafir. La 18 mai 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat următoarea sentinţă în cazul fraudării concursului organizat în 2007:
- 5 persoane au primit pedepse cu executare :gl.de bg. Petre Trandafir, col. Nicolae Coman, col. Viorel Costache (au primit câte 3 ani şi jumătate cu executare), col.Andrei Gabriel Nicolae şi maiorul Gabriel Alexandrescu (au primit câte trei ani cu executare);
- 13 pesoane au primit pedepse cu suspendare (între opt luni şi doi ani şi jumătate);
O singură persoană a fost achitată[2].
Tuturor celor 205 persoane angajate fraudulos le-au fost desfăcute contractele de muncă. În anul 2010 a izbucnit scandalul „Mită pentru avansare în armată”. Generalii Marian Ion (adjunctul Direcţiei Management Resurse Umane din M.Ap.N) şi Mihai Chiriţă (şeful Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din M.Ap.N.), conform procurorilor din cadrul D.N.A.-Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, au constituit o vastă reţea prin care, contra unor sume de bani consistente,în perioada 2009-2010, au fost angajaţi şi promovaţi ilegal un mare număr de militari. Reţeaua acoperea garnizoanele: Bucureşti, Piteşti - Şcoala de Aplicaţii Mihai Viteazu” şi Şcoala de Subofiţeri „Basarabi I”, Breaza - Centru Zonal de Selecţie şi Orientare, Sibiu - Academia Forţelor Terestre[3].În luna mai 2011, în urma anchetei demarate de procurorii D.N.A., au fost trimişi în judecată un număr de 112 inculpaţi din care 2 generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali[4]. S-a stabilit că un număr de 71 de militari au fost declaraţi admişi în mod ilegal, iar suma primită de o parte din inculpaţi, ca preţ al traficării influenţei, a fost de 82.000 euro. În data de 3 februarie 2015, Completul de cinci judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, soluţionează Dosarul penal nr.2069/2014, prin emiterea Hotărârii nr. 12/2015, care prevedea:
- Gen. Ion Marian - condamnat la 4 ani de închisoare cu executare;
- Gen. Mihai Chiriţă - condamnat la 2 ani de închisoare cu executare;
95 de militari - ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri şi gradaţi - au fost condamnaţi la închisoare. Toţi militarii admişi în mod ilegal au fost îndepărtaţi din sistemul militar.

Gen. lt. (r) Corneliu Dobriţoiu, imediat după luarea în primire a funcţiei de ministru al Apărării Naţionale, în luna mai 2012, dispune numirea unei comisii care să verifice situaţia ordinelor de avansare sau acordarea gradelor în rezervă, în perioada 2011-2012. Rezultatele verificării, aduse la cunoştinţa opiniei publice, sunt spectaculoase şi stau la baza declanşării scandalului „Avansări în armată”. Conform comisiei, situaţia ordinelor de avansare sau de acordarea a gradelor celor care nu îndeplinesc condiţiile legale este următoarea:
- persoane care au fost înaintate în grad în anul 2011: 316;
- persoane carora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2011: 426;
- persoane care au fost înaintate în grad în anul 2012: 77;
- persoane cărora li s-au acordat grade în rezerva în anul 2012: 16[5].
Pe pagina de internet a M.Ap.N. a fost publicată lista integrală cu aceste persoane, majoritatea fiind politicieni (prim miniştri, miniştri, parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene), persoane din administraţia publică, jurnalisti, magistraţi, sportivi. Mare parte dintre aceştia nu au făcut armata, iar alţii au fost avansaţi de la gradele de soldat, fruntaş sau caporal direct în gradele de locotenent-colonel sau colonel. În ziua de iunie 2012, Corneliu Dobriţoiu anunţă că va declanşa procedura în justiţie pentru anularea acestor ordine, iar la 4 noiembrie 2012, un comunicat al M.Ap.N. anunţa că s-a dispus revocarea ordinelor de avansare sau de acordare a gradelor în rezervă pentru cele 835 de cazuri din anii 2011 şi 2012, „în care nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 80/1995”[6].
 
La 22 decembrie 2012, incomodul ministru al Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a fost schimbat din funcţie, astfel că asupra acestui scandal major se va aşterne liniştea. Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, în mandatul căruia au avut loc aceste avansări sau acordări de grade, precum şi toate persoanele care au întocmit sau verificat propunerile care au făcut posibile aceste ilegalităţi, nu au fost trase la răspundere. Beneficiarii acestor ilegalităţi au rămas posesorii acestor grade, având în vedere prevederile articolul 3 din Legea 80/1995 „Gradul este un drept al titularului [...] Gradul de ofiţer, maistru militar şi subofiţer nu se poate pierde decât în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege”[7]. Analizând dosarele „Fraudare concurs I.S.U.” şi „Mită pentru avansare în armată”, cu implicaţii majore asupra imaginii Armatei Române, se pot trage următoarele concluzii:
- S-a dovedit odată în plus că unii dintre generali s-au folosit de puterea funcţiilor şi gradelor în interes personal;
- Este de remarcat duritatea condamnărilor, ele având semnificaţia unui semnal clar că există voinţa de a pune capăt corupţiei din structurile de militare;
- Urmărirea penală s-a declanşat în urma reclamaţiilor depuse de către părţile vătămate şi nu de către organele cu atribuţii în combaterea corupţiei din structurile militare;
- Documentarea activităţilor grupărilor infracţionale s-a făcut pe parcursul a 5 ani , respectiv 2 ani;
- În ambele dosare, candidaţii care au fost admişi prin metode frauduloase, în detrimentul celor care întruneau condiţiile legale, au fost îndepărtaţi din structurile militare şi au suportat rigorile legilor.
În cazul scandalului „Avansări în armată” sunt de semnalat mai multe aspecte care aruncă mari semene de întrebare asupra activităţii D.N.A. Chiar dacă M.Ap.N. nu s-a constituit parte vătămată, procurorii D.N.A. - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari ar fi trebuit să verifice modul în care 835 de civili, fără nici o pregătire militară, sau fruntaşi, caporali şi sergenţi, au devenit peste noapte ofiţeri superiori, mai ceva ca în perioada anilor 1950, când România era totuşi în plină dictatură. Să nu fi cunoscut procurorii militari prevederile art.61 din Legea 80 /1995: „În timp de pace, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în rezervă pot fi înaintaţi în gradul urmator, în raport cu nevoile forţelor armate, după expirarea stagiului minim în grad, dacă au o comportare demnă, au obţinut rezultate bune şi foarte bune pe timpul concentrării şi au fost propuşi prin aprecierile de serviciu”?
Să nu fi cunoscut procurorii militari faptul că gradul militar reperezintă”recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar”[8] şi că avansările în rezervă „nu sunt onorifice”[9] aşa cum susţine Gabriel Oprea?
 
Să nu fi cunoscut procurorii militari faptul că singura modalitate pentru anularea acestor avansări sau acordări de grade ilegale o reprezintă degradarea militară, conform prevederilor art. 69 din Legea 80/1995[10]? De ce au permis procurorii militari lansarea ideii că revocarea ordinelor de avansare sau de acordare a gradelor, precum şi renunţarea la gradul obţinut ilegal (vezi Laura Codruţa Kovesi, Robert Turcescu, Kelemen Hunor), reprezintă modalităţi legale de rezolvare a acestei spinoase probleme? De ce procurorii militari nu au fost interesaţi să afle mecanismul prin care au fost posibile aceste încălcări flagrante ale legii? Cu cel mai mic efort, folosind documente întocmite de comisia numită de ministrul Corneliu Dobriţoiu, existente în arhiva M.Ap.N., ar fi aflat adevărul despre acest abuz fără precedent în istoria Armatei Române.
 
De la jurnalistul Radu Moraru, care a postat pe blogul personal, la data de 3 februarie 2015, materialul intitulat „Jocuri periculoase la cel mai înalt nivel” aflăm detalii incredibile despre modul în care Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, a încercat să îl avanseze la excepţional „Două luni mai târziu primesc un telefon şi sunt invitat, oficial, la Ministerul Apărării, lângă Marriot. Urma să fiu primit de către Gabriel Oprea, ministrul Apărării şi George Maior, şeful S.R.I., să luăm prânzul împreuna în buncărul lui Ceauşescu.Mă duc. Sunt primit cu onoruri, primesc o sabie, un binoclu şi încă ceva, nu-mi mai amintesc. Sunt lăudat pentru « faptele mele de vitejie » şi mi se propune să devin colonel. Cu o faţă serioasă le zic: «» « Păi la cât m-aţi lăudat, numai colonel?! » În câteva clipe aveam deja desenat traseul de general, cu trecere prin Colegiul Naţional de Apărare şi doctorat servit! În numai 6 luni!Oamenii erau foarte serioşi, iar eu am luat-o ca pe o glumă: « Băi, relaxaţi-vă, am glumit. Mă simt bine ca civil, îmi servesc oricum patria şi cetăţenii şi cred că e bine să mai ramână si ziarişti civili, că prea i-aţi luat pe toţi»!”[11]. Din această postare aflăm , domnilor procurori militari, un lucru de o gravitate excepţională - în cadrul M.Ap.N. există o filieră prin care „orice civil” poate fi avansat în gradul de general, după şase luni .Oare de ce nu vă autosesizaţi , domnilor procurori militari?
La data izbucnirii scandalului „Avansări în armată” procurorii militari nu aveau de unde să cunoască unele fapte evidenţiate de campania aniticorupţie declanşată în ultima perioadă. În condiţiile în care comportarea demnă în societate reprezintă unul din criteriile obligatorii pentru ca ofiţerii în rezervă să poată fi avansaţi în grad, vă prezint în continuare câţiva „onorabili” avansaţi de către Gabriel Oprea:
- Bica Radu Vasile - vicepreşedinte al C.J. Cluj, condamnat definitiv, în anul 2012, la 5 ani închisoare pentru luare de mită. Avansat de la gradul de sublocotenentl la gradul de locotenent colonel.
- Boşcodeală Costache Constantin-Octavian - primar al municipiului Buzău, membru al P.S.D., condamnat, în anul 2015, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de D.N.A. în iulie 2013, fiind acuzat că a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei catre Fotbal Club Gloria Buzau. În anul 2014, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că ar fi retrocedat ilegal un teren de 33 de hectare din patrimoniul Staţiunii de Cercetare în Legumicultură din Buzău. Avansat de la gradul de locotenent la gradul de căpitan.
- Muntean Ionel Mircia - deputat P.D.L., condamnat definitiv de I.C.C.J., în anul 2013, la 4 ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri de peste 330.000 de dolari, într-un proces în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Avansat de la gradul de sublocotenent la agradul de colonel.
- Solomon Dumitru Antonie - primar al Craiovei, condamnat definitiv, în anul 2013, la trei ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Avansat de la gradul de locotenent la gradul de colonel.
- Neţoiu Petre Gheorghe - deputat P.P.-D.D., condamnat, în anul 2014, la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul „Transferurilor de jucători”. Avansat din absolvent la gradul de colonel.
- Apostu Sorin - primar al Clujului, condamnat, în anul 2014, de Ȋnalta Curte de Casatie si Justitie la 4 ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Avansat din absolvent la gradul de locotenent-colonel.
- Piţurcă Petre Victor - fotbalist, condamnat, în anul 2013, la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, în dosarul „Valiza”. Avansat de la gradul de căpitan la gradul de comandor.
- Rebenciuc Gheorghe Neculai -   deputat P.D.L., condamnat , în anul 2014, de către Ȋnalta Curte de Casatie si Justitie la patru luni inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Avansat de la gradul de soldat la cel de locotenet colonel.
- Gheorghe Ştefan - primar al municipiului Piatra Neamţ,membru P.D.L., arestat, în anul 2014, în dosarul Microsoft. Avansat de la gradul de sublocotenent la gradul de colonel.
- Pendiuc Alexandru Tudor - primar al municipiului Piteşti,membru P.S.D., arestat, în anul 2014, pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată. Avansat de la gradul de locotenent la gradul de colonel.
- Molot Ioan Mircea-Ioan - preşedinte al C.J. Hunedoara, membru P.N.L., arestat în anul 2014, pentru abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă. Avansat de la gradul de locotenent la gradul de colonel.
- Gheorghe Nastasia - secretar general în Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului, membru al P.D.L., arestat, în anul 2015, în dosarul “Gala Bute”.Avansat de la gradul de maior la gradul de colonel.
- Trăşculescu Alin - deputat P.D.L., arestat în anul 2012, fiind acuzat de procurorii anticorupţie ca ar fi pretins 200.000 de euro pentru a interveni pe lângă autorităţile vrâncene ca să atribuie contracte de investiţii unor societăţi. Avansat de la gradul de fruntaş la gardul de locotenent colonel.
- Blejnar Gruia Sorin - şef al A.N.A.F., urmărit penal pentru infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.Mai este judecat şi într-un alt dosar, de către Curtea de Apel Bucureşti, pentru prejudicierea statului român cu 56 de milioane de euro. Avansat de la gradul de locotenet colonel la gradul de colonel.
- Morega Constantin Dan-Ilie - lider al organizaţiei judeţene a P.N.L. Gorj, urmărit penal, în anul 2008, în dosarul „Bani pentru partid” şi pentru că ar fi oferit mită fostului ministru Paul Păcurariu. Avansat de la gradul de locotenet colonel la gradul de colonel..
- Rusu Ioan Liviu-Mihai - preşedinte al C.J. Bistriţa - Năsăud, membru al P.D.L.,urmărit penal, din anul 2012, pentru luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Avansat de la gradul de caporal la gradul de colonel.
- Oltean Constantin Ioan - deputat P.D.L., urmărit penal , din anul 2013, pentru că, potrivit procurorilor D.N.A., există date şi indicii potrivit cărora, în perioada 2010-2011, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene P.D.L. Bistriţa-Năsăud şi secretar general al aceleiaşi formaţiuni politice, Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra preşedintelui şi respectiv vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, precum şi asupra unor înalţi demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Turismului şi Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari P.D.L. Avansat, în anul 2010, direct la gradul de colonel, din poziţia de absolvent.
- Măgureanu Dumitru Cezar-Mircea - senator P.S.D., D.I.I.C.O.T. a dispus începerea urmăririi penale, în anul anul 2012, pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat. Prejudiciul în această cauză este estimat la 40 de milioane de euro anual, incepand din 2010. Avansat de la gardul de sergent major la gradul de colonel.
- Cârciumaru Victor Florin - primar al municipiului Târgu Jiu, membru P.S.D., este cercetat penal în trei dosare pentru nepunerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti definitive, referitoare la restituirea unor terenuri. Mai este cercetat penal în dosarul „Betonul amprentat” pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals şi delapidare. Avansat din absolvent în gadul de colonel.
- Victor Mocanu - senator P.S.D., fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, cercetat penal, în anul 2012, pentru atribuirea şi derularea nelegală a contractelor de deszăpezire a drumurilor judeţene pentru iarna 2009-2010.Pentru un prejudiciu adus statului de aproximativ 566.000 de lei, prin încheierea a opt contracte ilegale de furnizare a unor echipamente medicale, în anul 2013, a fost trimis în judecată în dosarul „Maternitatea”. Avansat de la gradul de maior la gradul de locotenent-colonel.
- Cristian Constantin Poteraş - primar al Sectorului 6, membru al P.D.L., a fost cercetat pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale). Avansat de la gradul de soldat, la gradul de locotenent-colonel, iar în anul 2012 a fost avansat colonel.
- Savin Emanoil - primar Buşteni, membru - P.D.L., acuzat de către A.N.I. că a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, întrucât, în calitate de primar, a semnat un contract de parteneriat încheiat între Clubul Alpin Român, Primăria Oraşului Buşteni şi Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. Avansat de la gradul de soldat la gradul de colonel.
- Culită Tărâţă - fost preşedinte C.J. Neamţ, membru al U.N.P.R., suspectat, în anul 2014, de către Departamentului de Luptă Antifraudă (D.L.A.F.) pentru posibile fapte de corupţie vizând fondurile europene contractate de 19 societăţi comerciale, printre      care şi compania preşedintelui C.J. Neamţ. Avansat de la gradul de caporal la gradul de colonel.
- Ciobotea Ionel - subprefect judeţ Dolj, a fost urmărit penal, în anul 2004, în dosarul privind organizarea licitatiei de atribuire a tiparirii buletinelor de vot, organizată de Prefectura Dolj, pentru alegerile generale din noiembrie 2004. Avansat de la gradul de sublocotenent la gradul de colonel.

Sper că domnii procurori militari au acum dovada gravităţii faptelor comise de Gabriel Oprea, care a înlocuit meritul militar cu meritul politic, interesul Armatei Române cu interesul personal sau de partid/gaşcă. În noul context, în care reprezentanţii justiţiei încep să-şi facă corect datoria, este momentul ca şi procurorii militari, să judece cu dreaptă măsură pe cei care au batjocorit sistemul de avansare în grad din Armata Română. Cazul „Avansări în armată” trebuie soluţionat , de către procurorii militari cu aceiaşi femitate ca şi cazurile „Fraudare concurs I.S.U.” şi „Mită pentru avansare în armată”, dovedindu-se astfel veridicitatea prevederilor art.16(2) din Constituţia României: „Nimeni nu este mai presus de lege”. Nici Gabriel Oprea, vremelnic vice prim-ministru al României!
-------------------------------------------
[1] Laurenţiu Radu – „Puşcărie de urgenţă:doi fosti şefi ai ISU, condamnaţi la închisoare pentru corupţie”, Replica, 19mai 2012
[2] Ibidem, pag 46
[3] Victor Turşan - Generalul Marian Ionrămâne în arest, a decis definitivICCJ, România liberă, 14 februarie 20011.
[4] xxx, Generalii şpăgari Chiriţă şi Ion, alătuir de alţi 110 militari trimişi în judecată(Document DNA), ziuaveche.ro, 16mai 2011
[5] www luju.ro - Georege Tărâţă, Ministrul apărării a smuls tresele de pe umerii coloneilor din PISCJ, 5 noiembrie 2012
[6] Antena3.ro - Dobriţoiu a retras cele peste 800 de grade acordate ilegal
[7] www.euroavocatura.ro - Legea 80/1995. Statutul Cadrelor Militare, actualizat 11.04.2014
[8] Art.3/Legea 80/1995- www.euroavocatura.ro
[9] xxx - Gabriel Oprea - interviu Evenimentul Zilei , 28 iulie 2012
[10] www.euroavocatura.ro - Legea 80/1995. Statutul Cadrelor Militare, actualizat 11.04.2014
[11] www.nasul.tv. - Jocuri periculoase la cel mai înalt nivel, 02.03. 2015