Drapele de luptăMilitari ai Armatei României, în ce limbă ați depus Jurământul Militar?

Pe data de 6 iulie 2017, la Batalionul 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu" a avut loc festivitatea de înmânare a drapelelor de luptă la batalionul de Infanterie Protecţia Forţei (B.I.P.F.) „Brave Hearts"

Pe 6 iulie 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza emitea Decretul de unificare a oraşului Focşani, care stipula printre altele că „ambele părţi ale oraşului Focşani, de dincoace şi de dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraş, care va fi reşedinţa judeţului Putna". Nu întâmplător, tot pe 6 iulie, dar 2017, în cadrul unei ceremonii solemne, comandantul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei, locotenent-colonel Cristinel Colibaba, a înmânat noile Steaguri de Identificare subunităţilor din cadrul batalionului. Aceste noi steaguri de identificare vor însoţi batalionul pe toată durata misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan, misiune care va începe în luna august. Astfel, pe durata desfăşurării misiunii în teatrul de operaţii, batalionul va purta denumirea simbolică „Brave Hearts", iar subunităţile: „Dragon Wolves", „Wild Dogs", „Desert Eagles" şi „Vipers"[1].

Steagurile de identificare au fost sfinţite, iar militarii, aceşti fii minunaţi ai batrânei Vrâncioaia, cu inimi neînfricate, au primit binecuvântarea preotului de garnizoană Ionel Vrânceanu. Comandantul batalionului şi-a început alocuţiunea cu discursul domnitorului Al. I. Cuza, ţinut la 1 septembrie 1863, atunci când, într-un cadru solemn, ca şi acum de altfel, acesta a oferit noile steaguri de luptă unor unităţi emblematice ale Armatei Române.

„Primind steagurile cele noi, aduceţi-vă pururea aminte că vă încredinţez onoarea Ţării. Steagul e România! acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbilşugat cu sudoarele muncitorului", şi a continuat: „Iată de ce, acum, în calitate de comandant al acestui batalion, batalion aflat în faţa unei noi provocări, a unei noi misiuni în Afganistan, vă ordon să păstraţi cu onoare şi fără pată steagurile voastre, să le apăraţi în orice întâmplare, căci ele sunt bravura şi patriotismul vostru!"[2].

Comandantul batalionului, dorind a răsplăti abnegaţia, efortul şi profesionalismul dovedit pe perioada desfăşurării exerciţiului de repetare a misiunii „Resolute Support-17.2", desfăşurat în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica", a acordat certificate de apreciere structurilor participante. Totodată, în cadrul ceremoniei au fost prezentaţi şi cei 21 de militari nou veniţi şi încadraţi în statul batalionului.
Activitatea s-a încheiat cu defilarea batalionului[3].

Și acum vine supărarea mea (de fapt două) - poate primesc sub formă de răspuns și ceva perdaf de la militari care vor prefera mai degrabă să tac din gură și să le mulțumesc pentru serviciul credincios în slujba Patriei, în loc să caut nod în papură.

Să pui denumiri anglicizate pe Drapelele de luptă ale românilor, deja e prea mult![4]

N-am avut niciodată probleme în a înțelege de ce unele unități combatante decid să-și dea supranume sau nume (indiferent că sunt brigăzi, batalioane, companii etc..) care să onoreze de exemplu locuri unde au luptat (unde au fost trimise), caracteristici căpătate în luptă ba chiar și unele care să onoreze inamici ce merită respectul cuvenit sau denumiri primite ca respect faţă de aliați și/sau inamici. Se întâmplă de secole și în armate mult mai „prestigioase" decât Armata Română. Dar să pui respectivele denumiri anglicizate pe Drapelele de luptă, deja e prea mult, nu credeți?
Înțeleg ca o unitate aflată în Teatrul de Operațiuni să-și picteze la intrarea în locația propriilor barăci stema proprie, chiar și cu englezismele de rigoare - inclusiv în acte oficiale, dar Drapelul/Drapelele de Luptă sau similar este/sunt tabu, sacre, de neatins în ceea ce privește limba!

Vă era chiar așa de greu să vă mândriți pe steaguri cu numele (articulate): „Inimile Brave"/Neînfricate, „Lupii Balaur", „Câinii Sălbatici", „Vulturii Deșertului", „Viperele?" ? Bineînțeles nu e prima dată când asistăm la astfel de încetățeniri ale unor denumiri, mai ales după sacrificiul militarilor noștri în Irak și/sau Afganistan, ba chiar aș spune (pentru că sunt craiovean), m-am obișnuit chiar din anii '90 cu celebrii „Scorpioni Roșii", Negri, Galbeni - batalioane de infanterie din Oltenia și Banat - mai țineți minte misiunile U.N.A.V.E.M. din Angola?

Ce este denumirea/conceptul de „Force Protection" ?

Denumirea „Protecția Forței" se răspândește printre batalioanele de Infanterie Mecanizată, acronimul devenind B.I.P.F., ultimele fiind: Batalionul 341 „Rechinii Albi" din Topraisar; Batalionul 151 „Războieni-Lupii Negri" din Iași; Batalionul 280 „Căpitan Valter Mărăcineanu-Brave Hearts" din Focșani. Adică exact acele batalioane principale ale Brigăzilor de Infanterie Mecanizată (la două Batalioane de Infanterie având a treia unitate de luptă sub forma unui Batalion de Tancuri) din Estul României (pentru că Vestul, cică nu ne afectează, brigăzile dinspre Serbia și Ungaria, ba chiar și cea dinspre Ucraina - îndeajuns însă pentru Batalionul 811 „Dragonii Transilvani" ca să fie B.I.P.F.-at, începând să devină cam... solubile - explicația vine imediat).
Întrebarea mea este următoarea: ce naiba este denumirea/conceptul de „Force Protection" (Protecția Forței) ?

Puțină istorie nu strică. Denumirea/conceptul a fost încetățenit(ă) de... Marina Prusacă începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în cadrul Batalionului de Infanterie Marină! Denumire ce a continuat să se extindă și să fie folosită de forțele navale ale statului german în secolele al XIX-lea şi al XX-lea (nu numai acasă în Europa în Primul Război Mondial - de fapt e vorba și de Invazia Poloniei și cea din Normandia în Al Doilea Război Mondial, dar și în Africa și China, versiunile fiind Seebataillon, Marine-Stoßtrupp Abteilung (Kompanie) - Marineschutzkräfte (M.S.K.), reinventări apărând în anii 1958, 2005 și 2014 - datorită războiului „asimetric" al Rusiei în Ucraina). Și să nu uităm, inclusiv de Marina Imperiului Austro-Ungar. Chiar și U.S.A. „a aderat" la acest concept militar după atacul asupra barăcilor U.S.M.C. din Beirut-Liban în anul 1983. Concept extins apoi și în U.S. Coast Guard, devenind apoi larg utilizat de întreg DoD-ul american, scopul principal fiind de a proteja trupele, civilii, logistica expediționare împotriva atacurilor asimetrice (război de guerillă, terorism etc.) prin acţiuni ce nu pt fi prezise uşor de inamic.

Și acum să ne reîntoarcem la ai noștri. Poate conceptul/denumirea de Protecția Forței (prin natura misiunilor din Irak și mai ales Afganistan executate de Armata Română) să coexiste cu cea de Infanterie Mecanizată sau nu? În fond, termenul ține de Infanteria Marină, noi având doar un singur Batalion pe acest palier, e vorba de B.I.M. 307. Dar iată că termenul devine de facto al Forțelor Terestre Române! Deci... Quo Vadis, Armata Română?

Notă: Colajul prezentat are ca surse „Revista Forţelor Terestre" şi „Romania Military". În spiritul celor prezentate, considerăm că atâta vreme cât în România limba oficială este limba română, denumirile în limba engleză nu au ce căuta în instituţiile statului român, iar pe drapelele de luptă ale Armatei Românie, cu atât mai puţin. Pentru exemplificare, Comandamentului Garnizoanei M.Ap.N. din Râmnicu-Vâlcea a figurează sub moderna denumire romglezată „Centrul de Instruire pentru Geniu Explosiv Ordonance Disposal (E.O.D.) şi apărare Chemichal Bacteriological Radiological and Nuclear Defense (C.B.R.N.)".

----------------------------------------------------
[1] vezi Revista Forţelor Terestre ForTer – Forțele Terestre (18.07.2017) Locotenent-colonel Toni ENE
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (link sends e-mail)
[2] Idem.
[3] Idem.
[4] vezi Mihai Mihăeanu, Romania Military https://www.rumaniamilitary.ro/bai-soldati-ai-armatei-romaniei-voi-in-ce-limba-ati-depus-juramantul-militar#prettyPhoto (18.07.2017)