Ion MaldarescuUnul din cele mai vechi documente obligatorii din istorie, JURĂMÂNTUL scris de către Hippocrate are încă un caracter sacru pentru medici - sau aşa ar trebui să fie. Tratarea pacienţilor fără discriminare, păstrarea intimităţii pacientului şi predarea secretelor medicinii altei generaţii. Deşi există două „versiuni", ambele pledează pentru misiunea nobilă a medicilor, aceea de a fi în slujba oamenilor:
„Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:
- Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
- Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
- Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
- Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu avortiv.
- Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
- În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
- Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
- Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul."

Se cunosc nenumărate cazuri în care medicii, fideli jurământului depus, l-au respectat şi chiar în clipele grele de război au folosit întreaga experienţă profesională pentru a acorda ajutorul atât militarilor propriei armate, cât şi militarilor inamici, răniţi pe câmpurile de luptă sau populaţiei civile. Să ne înclinăm cu respect în faţa lor, indiferent cărei naţii aparţin. Din păcate nu totdeauna se întâmplă astfel, ideile preconcepute, patimile, ura, fiind în măsură să întunece raţiunea şi spiritul de toleranţă.

EticaDupă al doilea război mondial, afişarea publică a simbolurilor N.S.D.A.P. a fost interzisă în Germania, iar cei ce nu respectă această prevedere riscă pedepse cu închisoarea. Vulturul a fost simbol naţional german cu mult înaintea de cel de-al Treilea Reich, în prezent fiind denumit Bundesadler. O ştire publicată în cotidianul german „Bild", preluată de Agerpres, referitoare la atitudinea unui medic din Germania ridică serioase semne de întrebare. Un medic evreu din oraşul german Paderborn, situat în landul Renania de Nord-Westfalia, a părăsit operaţia în curs, după ce a descoperit pe braţul unui pacient de 36 de ani un tatuaj cu vulturul imperial (Reichsadler) şi un altul reprezentând o svastică. Medicul în vârstă de 46 de ani a motivat că propria conştiinţă nu l-a lăsat să continue operaţia: «Nu-l voi opera pe soţul dumneavoastră. Sunt evreu», i-a spus doctorul soţiei pacientului, după care a apelat la un alt medic pentru a continua operaţia. Categoric, pacientul nu putea fi considerat un nazist care trimesese evrei în lagărele de concentrare, cel mult un tânăr teribilist, ca mulţi alţii. Medicul nu a avut nici drept, nici justificare să abandoneze un pacient, totuşi a făcut-o, încălcând astfel jurământul depus. Aşa cum am afirmat, ura întunecă raţiunea, iar astfel de gesturi sunt la fel de condamnabile ca şi crima premeditată.

                                                                                                      Grafica - Ion Măldărescu