Col. (r) Marin Neacşu, art-emisSe spune că foamea e cel mai bun bucătar, atât de bun încât și lemnele uscate ți se par trufandale atunci când îți e foame. Se mai spune că frica păzește pepenii, adică atunci când îți e frică, faci și ceea ce nu ai fi crezut ca ești în stare, sau în alte condiții nu ai fi făcut. Ambele proverbe se referă, justifică într-un fel, unele acțiuni nedorite în condiții normale. România ultimelor decenii a devenit însă țara lucrurilor anormale iar situațiile sau oamenii care acționează „anormal” au devenit normali. Anormal acum este să te porți normal, fărădelegea a devenit lege, în capul mesei stau hoții, criminalii și corupții, violatorii ne fac educație pretinzându-se analiști, traseiștii politici se vor purtători de cuvânt ai partidelor în care se înscriu și vorbesc despre valori și principii, foștii comuniști sunt „investitori de succes”, agramații, bâlbâiții, sâsâiții, pelticii, rârâiții, agramații, devin moderatori de opinie și apar la televiziune pe post de roll-model, șefii clanurilor mafiote ajung la putere iar cei ajunși la putere ajung membri ai clanurilor mafiote, procurorii și judecătorii încurajează și întrețin corupția, cei care luptă împotriva corupției sunt arestați pentru că s-au legat de corupții din justiție și lista ar putea continua. Toate astea se întâmplă în România, pentru toate se găsește o justificare, o scuză, un răspuns din partea celor care uneori, din greșeală, sunt luați la întrebări dar nu de cetățenii cinstiți ci de semenii din partidele adverse și clanurile rivale.

Cu cât ne apropiem mai mult de alegeri, cu atât manifestările „normale” devin mai evidente, mai multe, mai pronunțate, mai spectaculoase, mai șocante, mai decisive, mai surprinzătoare, într-o țară în care de fapt nu ar trebui să ne mai surprindă nimic. Partidele politice se pregătesc de alegeri, se caută resurse, se sifonează fonduri sau se taie macaroana surselor financiare adverse, se scot dosare vechi, se scurtează termenii, se schimbă încadrări judiciare, se inventează dosare, se deschid „conserve” se desfac și se leagă alianțe care vor ține atâta timp cât una din părți și-a atins scopul sau constată că nu mai are nici o șansă să îl atingă, se schimbă „orientări”, statute, se fac congrese, promisiuni, se șantajează, se roagă, e o nebunie.

Pe partea dreaptă guvernează foamea

E o secetă prin zona dreptei de te doare bulbul rahidian. Spune lumea că cică se formează alianțe și partide noi. Aiurea, ce partide, ce alianțe, îi doare pe toți în Elodia, sau Cioacă de principii, de unificarea dreptei, de liberalism, de istorie, tradiții, bla bla bla. Foame scrie pe toți și ca să ajung la borcanul cu miere ar fi în stare, toți la un loc sau luați pe rând, să se alieze și cu dracu, numai să fie la putere, la ciolan, la guvernare, acolo unde se dau contractele. De fapt au și fost aliați și cu dracu și cu tacsu și cu copii, sau urmașii lui. Toate partidele au dracii lor proprii care păstrează legătura cu dracii din tabăra adversă pentru a forma majorități prin care România se prăbuşeşte. Dogul german și buldogul se laudă și fac planuri de fuzionare, dar nici unul nici altul nu este sprijinit de întregul partid iar și unul și altul sunt mânați de orgolii personale sau de grup, care vor boicota orice încercare a u nuia de a fi „mai egal” decât celălalt. În fond și unul și altul știu că ăi unește foamea, iar foamea nu are culoar, nu circulă doar pe dreapta sau doar pe stânga, nu are principii, de foame mănânci și rahat iar la noi în politică a devenit meniul principal. Pe lângă ce doi Dogi, mai apare câte un Shitt zu care se gudură de foame sperând să fie și el invitat la ciolan, pentru că chiar dacă nu poate să muște, măcar latră, pentru că și pe ei în A.R.D.e la lingurea, unii din ei se intitulează deja alianță de dreapta și cred c ei ar trebui să dea denumirea noii alianțe. Tot pe dreaptă și tot de foame circulă și partidul cel mai nou înființat, cu oameni vechi, care ar vrea și ei să fie unificatorii dreptei, dar au pretenții. Numai că toți fug ca dracu de tămâie de alianța cu acest ”nou partid” pentru că e plin de bube vechi care au puroiat. Singurii care s-ar putea alia cu ei ar fi popularii lui Tökeș și udemeriștii , adică cei care orice ar face își păstrează electoratul pentru că este un electorat creat pe alte baze decât politice. Numai că în ultimul timp chiar și electoratul maghiar s-a cam săturat de jocurile politice ale conducătorilor lor și nu prea mai vin la vot. La alegerile din 2012, dacă Ponta nu transmitea mesajul imediat după închiderea urnelor, U.D.M.R. nu mai intra în Parlament. Să ne amintim, la ultimele prezidențiale, când exit-poolul îl dădea câștigător pe Geoană, ceea ce a produs celebra replică „Mihaela dragostea mea”, Traian Băsescu a apărut pe post și a anunțat că nu trebuie să ne grăbim, că nu au fost contabilizate voturile din străintate. Rezultatul? A câștigat cu voturile din străinătate. În 2012 după vot toate sondajele anunțau că U.D.M.R. este sub pragul electoral. În secunda doi după închiderea urnelor iese Ponta pe post și spune că „după calculele lui” U.D.M.R. a obținut pragul electoral. Rezultatul? U.D.M.R. a intrat în Parlament.

Pe partea stângă bântuie frica

Numai frica l-a făcut pe domnul Ponta să caute alte majorități. Când a format U.S.L.-ul cu Antonescu și Voiculescu, a făcut-o calculând că este suficient pentru a avea majoritatea în Parlament și deci pentru a ajunge prim ministru. Apoi teama că aceștia se vor supra într-o zi și nu îl vor mai vrea l-a făcut să caute alți aliați și așa l-a luat pe nașu în troică. Apoi, s-a gândit el că ar fi mai bine dacă ar umbla puțin pe la prietenii lui Antonescu și l-a convins pe Voiculescu că liberalii nu îl pot ajuta cu nimic dar el îl poate scăpa de justiție, așa că P.C.-ul a părăsit alianța de centru-dreapta și a trecut în centru-stânga. Ce nu face frica? Între timp s-a ocupat și de traseiștii și fripturiștii din P.P.D.D. și cei din P.D.L. care fuseseră admiși „în afara concursului” unii chiar ilegal în Parlament care au trecut la P.S.D. sau U.N.P.R. După ce Antonescu a realizat că toate manevrele lui Ponta au scopul de a forma o majoritate parlamentară fără P.N.L. și că practic el nu mai are nici o șansă să ajungă președinte lângă Ponta a ieșit, dar degeaba, Ponta avea înțelegere și cu U.D.M.R.-ul pe care și l-a asociat la guvernare pentru a conta pe voturile lor în Parlament. Dar se apropie alegerile prezidențiale, U.D.M.R.-ul și-a manifestat intenția de a avea candidat propriu la Cotroceni ceea ce înseamnă că Ponta nu poate conta pe voturile lor și atunci de ce să-i mai țină lângă el, mai ales că pretențiile lor sunt prea mari și nu îi aduc de loc popularitate? Frica ca nu va avea suficienți susținători și va mai și pierde datorită U.D.M.R.-ului l-a făcut pe Ponta să caute altă alianță, cu P.P.D.D. cel mai flămând partid, care nu a fost niciodată la guvernare și care ar accepta orice os numai să fie și ei acolo. Așa se face că în stânga, nimeni nu mai e sigur de nimic - cu Ponta nu poți fi sigur niciodată -, acesta schimbă alianțele și majoritățile cum se schimbă mingiile la tenis după 6 ghemuri.

Ambiția face legea

Nici Voiculescu nu mai e sigur de sprijinul judiciar al lui Ponta, a fost lăsat să se războiască singur cu familia Bercescu, acum i se pune în cârcă un nou dosar, i se pregătește o reclamație cum că ar fi pus la cale compromiterea președintelui prin cazul Bercescu. Rămâne de văzut doar cine va depune plângerea la parchet, eu cred că va fi o femeie. Ponta se spală pe mâini și odată cu el și o parte din membrii de partid ai lui Voiculescu, chiar din cei executivi, care nu mai au nevoie de banii lui, acum au propriile lor afaceri. Televiziunea lui Ghiță, deși tot de stânga și ea, a început să dea din ce în ce mai mult în Voiculescu, colegul de alianță, semn că Ponta a ales, renunță dacă e cazul, la Antene, dacă nu cumva Antenele renunță la Voiculescu. Complicată situație! Frica păzește pepenii. Vrea cineva să intre alături de Voiculescu în pușcărie? Mă îndoiesc. Nu ar fi normal. Va fi interesant de văzut câte lepădări de „Satana” vor avea loc în lunile următoare. Vorbind de Voiculescu, l-am auzit acum câteva zile vorbind de vremurile comuniste când „îți era frică să vorbești” . El se plânge că nu avea voie să vorbească? Păi el nu doar că avea voie să vorbească avea chiar datoria asta, pentru asta era plătit iar acum vine și se plânge că nu putea vorbi? Păi să dea statul în judecată, că i s-a interzis dreptul la muncă, că doar trăia din ciripit săracu om.

Interesant este și faptul că apare pe scena un alt proces, aparent fără nici o legătură cu lumea politică, aparent strict financiar, acela al lui Adrian Sîrbu. Păi să creadă cineva că lumea financiară și trusturile media nu au nici o legătură cu lumea politică. Nu știu care sunt adevăratele motive, pot doar bănui, dar indiferent de ingineriile financiare ale lui Sârbu, motivele sunt mult mai complexe, pentru că dacă e să stăm strâmb și să judecăm drept, nici un om de afaceri, mogul, miliardar indiferent că a făcut primul milion din vânzări de blugi, țigări, fier vechi, gunoaie, bilete la cinema, ciobănit sau proxenetism, nu este curat , toți ar putea fi ridicați de A.N.A.F., garda Financiară, A.N.I., D.N.A., sau asociația pentru Protecția persoanelor non- umane pentru cel puțin neplata unui impozit,a unei pensii alimentare, a unor drepturi salariale, C.A.S., etc. Așa că agățarea lui Sârbu acum ar putea fi legată, ar putea spun, de cu totul alte interese. Este Adrian Sârbu ținta, sau se vrea ajungerea la cel care îl ține în lesă, sau este vorba pur si simplu de foame, foamea de bani, cotizații, sponsorizări în vederea noii campanii electorale? Deocamdată datele de suprafață sunt prea puține dar nu ar fi prima oară când foamea frica și ambâțul ar merge mână în mână. Parcă văd că totul va fi pus pe seama luptei anticorupție, a eliminării evaziunii fiscale și instaurării unui stat de drept. Poate însă careva din cei care iau în brațe aceste motivații să spună pe ce criterii se aleg victimele? Care este ordinea, cum se aleg, în funcție de avere, în funcție de paguba produsă, în ordine alfabetică, în funcție de numărul de angajați, culoarea sau tipul avionului celui scărmănat, sau de culoarea politică și momentul politic convenabil sau ambâț? Kidding, întrebam și eu doar așa, într-o doară.

Foamea conduce viața politică. Indiferent că ești la putere sau nu, tot îți e foame, pentru că cu cât ai mai mult, cu atât vrei mai mult. Cu cât vrei mai mult cu atât ești mai dispus să faci orice pentru a obține și faci mai multe compromisuri. Cu cât faci mai multe compromisuri, cu atât ești mai expus și îți este frică mai tare pentru că oricând poți pierde tot ce ai inclusiv libertatea. Cu cât ajungi mai sus, cu cât lași mai mulți în urma ta, cu atât mai mulți dușmani ai, gata oricând să te încolțească pentru a-ți lua locul. În lumea politică și a tuturor celor legați de ea, nimeni nu doarme liniștit.

PS. Lumea bună se întreabă de ce o păstrează Ponta și o tolerează pe doamna Laura Georgescu mai ales după ce au apărut pe piață înregistrări cu declarațiile sau ieșirile acesteia, care arată ci C.N.A.-ul este condus așa cum este condusă țara. Poate tocmai acesta e motivul. Poate la instalare a primit instrucțiuni și a avut și ea grijă să-și ia măsuri de siguranță, ce numai Bercea are cravată? Sau poate este vorba de o simplă atracție onomastică a domnului Ponta, care nu poate rezista numelui Laura. Nu e așa doamna Kovesi? Ce Băsescu nu are atracție spre Elene, Monici și alte alea? Are și Victoraș dreptul la lauri, nu?