La 16 noiembrie 2011 ora 10.45 am ajuns împreuna cu Marian Clenciu - preşedintele „Asociaţiei Pro Basarabia", la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului. Aici urma să înceapă, la ora 11.00, lansarea celei de a doua cărţi a tânărului basarabean Vadim Guzun. De formaţie jurist, Vadim Guzun este astăzi diplomat în MAE şi doctorand al Institutului de Istorie „George Bariţiu" din Cluj - Napoca. Prima carte scrisă de el anul acesta se numeşte „Marea Foametea Sovietică 1926-1936" iar cea de-a doua lucrare are ca titlu „Foametea, Piatiletka şi Ferma Colectivă 1926-1936, Documente diplomatice Româneşti." Rămăsesem afară la o tigară când o maşina, un Volkswagen argintiu, a parcat în trombă pe trotuarul din faţa instituţiei. Un tip cu o figură arogantă, antipatic, a trecut prin micul grup aflat în faţa intrării fără să ne privească măcar şi a pătruns în clădire. Cineva din grup a privit numărul de înmatriculare CD-156137 şi a zis : „Ruşii aştia tot sovietici au rămas".
Am intrat cu toţii şi a început conferinţa de prezentare a cărţii prezidată de directorul institutului, venerabilul domn Radu Ciuceanu - fost deţinut politic. Acesta a mulţumit pentru prezenţă domnului ambasador al Lituaniei, secretarului II al Ambasadei Federaţiei Ruse, domnului consilier Vitalie Timis de la Ambasada Ucrainei precum şi ataşatului militar Ucrainean, Volodimir Gavrilov. Un ziarist de lânga mine îi spune colegului : „Parcă s-ar lansa un portavion, nu o carte".
În deschidere, domnul director Radu Ciuceanu a vorbit magistral despre rolul istoricului în societăţile democratice şi a făcut o prezentare a cărţii: o culegere de documente româneşti din arhivele M.A.E. privind uciderea prin infometare, a circa 5-7 milioane de ţărani ucraineni, numai pentru că se opuneau colectivizării.
În discursul său, domnul director Ciuceanu a reamintit auditoriului: „Noi nu întreţineam pe atunci relaţii diplomatice cu U.R.S.S., n-aveam legături cu bolşevicii dar ştiam tot, pentru că serviciile noastre lucrau, aveam agenţi care raportau orice mişcare. În afară de asta ne foloseam de diplomaţii acreditaţi la Moscova şi care câştigasera încrederea ruşilor. Ne foloseam de diplomaţii greci acreditaţi acolo, pe care-i recrutasem în solda noastră". Arogantul diplomat rus prezent la conferinţă şi-a acoperit faţa cu palma, de parcă nu dorea să mai vada nimic.
Foametea a fost experimentată ca instrument politic, de către Stalin, în Uniunea Sovietică în perioada 1926-1936 iar apoi criminalul instrument de ucidere în masa a fost folosit în Basarabia între 1946-1950. Din partea Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului au mai vorbit profesorul Buga şi Secretarul ştiinţific Octavian Roske. În discursul său, ambasadorul Lituaniei a pus la zid definitiv pe Stalin şi sistemul sovietic. Ultimul a luat cuvântul autorul, Vadim Guzun, care, în cuvinte simple, dar cu un mesaj copleşitor, după care a răspuns cu eleganţă tuturor întrebărilor. Doritorii au putut achiziţiona cartea, iar autorul a împărţit, rabdător, autografe tuturor celor care au solicitat.