Într-un eseu al academicianului Mircea Malița, în cartea sa „Homo Fraudens", le atrăgea atenția viitorilor diplomați, referindu-se la tactica în negocieri și descifrarea textelor, că „important e ceea ce nu se spune... nu se vede... chiar ceea ce se omite în textele scrise. [...] Caută mereu să descifrezi ceea ce se află în spatele aparențelor".

Mi-am amintit de aceste referiri la „mesaje încifrate", ale marelui diplomat și om de știință, încercând să descifrez ce se ascunde în spatele Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări de la București, prescurtat I3M. Am monitorizat evenimentul și am constatat că, deși s-a numit Summit, a fost doar o reuniune regională atât prin reprezentare, cât și prin subiectele supuse dezbaterii. Era mai potrivit să fie numit meeting regional, având ca obiectiv declarat dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est.

În primul rând primirea delegaților de către președintele Johannis și băiatu ăla plinuț de la Camera de comerț, îți amintea de Zidul Plângerii. Așa ceva nu am mai văzut! O hală goală, fără drapelele șefilor de stat, fără protocol de un anumit nivel, cerut de uzanțele diplomatice la primirea unui șef de stat. Apoi, atent la declarația administrației prezidențiale, sofisticată, pretențioasă și prețioasă, privind scopul acestei a III-a reuniune a Inițiativei celor Trei Mări, m-am edificat asupra „Platformei".

Citiți: „Această platformă politică flexibilă are ca prim obiectiv dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, prin creşterea interconectivităţii, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale - transport, energie, digital - şi stimularea competitivităţii economiilor statelor participante. Al doilea obiectiv vizează creşterea convergenţei reale între statele membre ale U.E., contribuind astfel la întărirea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european. În al treilea rând, Iniţiativa are rolul de a contribui la consolidarea relaţiei transatlantice, prin încurajarea prezenţei economice a SUA în regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidată şi ca parte a parteneriatului transatlantic", arată Administraţia Prezidenţială.

I3M este „platforma politică flexibilă", adică se îndoaie, se înmoaie, e ductilă, vibrează și se adaptează ușor - și prin această „flexibilitate" se va realiza „creșterea interconectivității"! Vă spun sigur! Cuvântul „interconectivitate" nu există în limba română, bănuiesc ce vrea să sugereze, „o armonizare a relațiilor", dar prețiozitatea acțiunii, neapărat trebuie marcată de „interconectivitate. Sau luați-o pe asta: „vizează creşterea convergenţei reale între statele membre ale U.E." - Analizând semantic și teleologic expresia, rezultă:
1. Convergența până acum, între state, nu era reală, iar unul dintre scopurile meeting-ului este să devină reală și să o „crească"!
2. Convergența nu poate să crească sau să scadă! Ori este convergență ori opusul ei: divergență! Apoi, I3M nu se limitează la creşterea convergenţei reale între statele U.E., ci vrea consolidarea relației transatlantice și o cooperare consolidată! Nu e oare, prematur? Cum, statele din I3M, acum când sunt într-o convergența ireală, deci, în „divergență" vor cooperare consolidată? E imposibil! Poate fiecare în nume propriu, sau așteaptă până va „crește convergența", va deveni reală! Atunci, da! Consolidăm consolidarea transatlantică! Ar fi mesajul!

Ați reținut rangul participanților? Şefi de stat şi reprezentanţii a 12 ţări din Europa Centrală și de Est: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Lituania, Estonia, Letonia, Polonia, Slovacia, România, Slovenia şi Ungaria. I3M este onorată și de prezența unor personalități, precum Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, de guvernul S.U.A., prin secretarul Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul Afacerilor Externe, Heiko Maas, preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer și Banca Mondială vor fi reprezentați. Deși noi cunoaștem că sintagma de Summit se folosește pentru reprezentarea la cel mai înalt nivel, al șefilor de state, dar văzând că a fost utilizată aici, persistăm și noi în greșeală.

Dacă intuim motivația participanților, logic vom deduce, că fiecare are un interes în acest summit regional, și speră că implicarea, în final, să se soldeze cu un beneficiu pentru țara sa. Dacă neglijăm declarațiile inadecvate ale Administrației Prezidențiale, vom constata că scopul concret propus de summit este cu adevărat important: transporturi, energie, digital.

Transporturile și energia sunt domenii, deosebit de importante pentru un stat. Mircea Malița încă din anul 2012, în Homo Fraudens, vorbind despre „statul captiv", semnalează ca ținte ale statelor dominante, deconspirând metodele subtile de a „fura statul fără violență [...] sub semnul democrației și al raționamentului științific, operațiunea jefuitorilor este adusă în plină zi și pusă în armonie cu civilizația contemporană". Transporturile și energia „sunt domeniile identificate drept super-favorizante pentru jefuirea statului și a bunurilor naționale". Iar, după părerea mea, I3M face parte din acest scenariu.

Nu trebuie să fim induși în eroare, că Președintele S.U.A. Donald Trump a trimis o scrisoare Președintelui Klaus Johannis înainte de Summit-ul I3M, un fel de scuze, prin care și-a exprimat regretul că a fost nevoit să-și anuleze întâlnirea de la Bruxelles, la Summit-ul N.A.T.O., din iulie, că nu se pot întâlni nici la adunarea generală a O.N.U., din septembrie, dar își exprimă speranța că se vor întâlni cât mai curând. Referitor la I3M, menționează că, „Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică". Așa că, l-a trimis pe secretarul Energiei, Rick Perry, să monitorizeze eventuale înțelegeri în domeniul energiei, posibile a afecta interesele companiilor din SUA și să intervină, dacă rezervele de gaze și hidrocarburi din Marea Neagră ar face obiectul altor tranzacții în detrimentul celor din S.U.A.

În finalul scrisorii îl asigură pe Klaus Johannis: „Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea. Vă doresc un forum productiv şi încununat de succes!". Aplicând filtrul lui Mircea Malița: Oare ce se ascunde în spatele aparențelor? Sincer vă spun, decelez realitatea. Nu ne este favorabilă! Poate în domeniul digital, unde suntem competitivi. Dumneavoastră intuiți finalul?

Dar ce credeți, Agi Merkel, cancelarul cu fustă, stătea liniștită când a auzit că e vorba de energie? Când Germania importă 70% din energia necesară funcționării statului german! Nu! L-a trimis pe ministrul Afacerilor Externe, Heiko Maas, să-și exercite influența asupra lui Klaus Johannis, co-etnicul său, pentru că din afacere să obțină și ei beneficii. Dacă nu poate elimina americanii, care și-au rezervat energia, să se implice măcar în transporturi! De ce nu ar construi sau reabilita Căile Ferate Române o firmă germană! Sau poate, să reabiliteze porturile Constanța sau Rjeka din Croația, poate Varna din Bulgaria. Firmele germane ar profita de alocările financiare ale Uniunii sau ale băncilor speculative, menționate mai sus, care abia așteaptă să crediteze scump investițiile preconizate la I3M.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker - care părea că scăpase de „criza de sciatică" declanșată la summitului N.A.T.O. de la Bruxelles și numai trebuia sprijinit de vreun șef de stat - în cuvântul său a asigurat participanții că finanțarea oricăror investiții ale I3M sunt asigurate, iar Uniunea va avea la dispoziție un fond financiar în acest sens. Rostind speach-ul, în 3 limbi, afirma: „Vă sprijinim şi vă încurajăm să realizaţi noi linii de cooperare între est şi vest, cei doi plămâni ai Europei, între nord şi sud [...] Sprijinim toate iniţiativele şi ideile exprimate aici!" - a spus Juncker.

Comisarul Corina Crețu a detaliat interesul ce-l manifestă Comisia Europeană pentru finanțarea marilor proiecte europene prin mecanismul de conectare a Europei, „Connecting Europe Facility", fond care sprijină investițiile în domeniile: transporturi, energetic și digital. În tematica întâlnirii s-a enunțat intenția înființării unui Fond de investiții de 100 miliarde euro, care va fi alimentat de băncile participante, sau de alte bănci interesate și care va credita proiectele de investiții ce vor fi demarate sub egida I3M.

Care a fost eficiența prezentului Summit I3M de la București? Cine ce a câștigat și care este viitorul implementării proiectelor în urma summit-ului? Nu e greu de previzionat. Citiți Declaraţia comună a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, care este o declarație de intenții, de acorduri fără conținut, de perspective de dezvoltare condiționate, de recunoașteri că există posibilități de îmbunătățire a cooperării, etc. Președintele noastru, gazda Summit-ului, declară la final: „Mă bucur că am reuşit să avem un summit excelent, în ciuda dificultăţilor noastre de politică internă, spre beneficiul României, al dezvoltării sale economice, al cetăţenilor români şi al întregii regiuni a celor trei mări. Interesul pentru summit a fost demonstrat şi prin nivelul de reprezentare", a declarat, marţi, preşedintele Johannis, la Cotroceni.

Nu spune dacă am obținut ceva în beneficiul românilor, care sunt proiecte pentru România, antamate în urma I3M sau care sunt beneficiile obținute. Nu poate nominaliza nici un obiectiv concret. De ce? Pentru că domnia sa are doar un rol de reprezentare, (Constituție art. 80 - (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale) nu are pârghii pentru implementare, nu are nici bani, nici specialiști. Dar, cel care ar avea și pârghii și bani să se implice în realizarea obiectivelor I3M, nu a fost invitat! Mai mult, e nominalizat negativ, în declarație. Deși, a asigurat și finanțarea integrală a summit-ului.

Nu Președintele, oricâte promisiuni ar face, orice declarații ar semna, nu are atribuții pentru a dispune măsuri economice. Pentru că Executivul, prin Constituție, are această putere, mijloace și structuri pentru implementarea obiectivelor de orice natură: economice, sociale, culturale etc. (art.102 - Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice).

Apropos! De interesul pentru I3M, și nivel de reprezentare. Ungaria a boicotat summit-ul, motivând ridicol, că i s-a defectat aeronava; ce importanță poate avea pentru o țară, dacă la un summit economic, trimite președintele Parlamentului; dar dacă trimte doar pe ministrul de externe (?)! Singura „pată de culoare" plăcută a fost domna președintă Kolinda, demonstrând că și în Croația cresc flori deosebite!

Un fapt pozitiv, colateral I3M, a fost Forum de afaceri organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultără Română, căreia i s-au alăturat și alte Camere de comerț din mai multe țări, chiar non-UE, și care în final, au semnat o Declarație Comună pentru crearea Rețelei de Camere de Comerț I3M, pentru a facilita contactele între comunitățile de afaceri din regiune. Forumul de afaceri a fost populat de peste 600 de participanţi, nu numai din regiunea noastră, ci și din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, ceea ce dă perspectivă reușitei I3M.
Două remarci scurte, în loc de concluzii.

Summit-ul, deși real, cu obiective importante nu va fi favorabil României, care va pierde mult prin concesionarea exploatării rezervelor de gaze din Marea neagră.
Președintele Klaus Johannis a folosit summit-ul pentru a pedepsi Guvernul, eliminându-l din proiectele I3M, în detrimentul nostru și a-și face vizibil propagandă electorală pentru noul mandat anunțat.

Aranjament grafic – I.M.