Cum se poate vinde ţara

De la 1 ianuarie 2014, România a fost obligată să  se alinieze cerințelor și să permită străinilor rezidenţi în Uniunea Europeană să cumpere terenuri agricole în România. Până în prezent au fost vândute, potrivit surselor deschise, circa 6 milioane de hectare pământ arabil dintr un total de 10 milioane. Ungaria a pus la punct o strategie prin care să cumpere cât mai mult teren din Transilvania. Planul a fost dezvălui de către Szabo Jozsef Andor, ataşat pe probleme de agricultură la Ambasada Ungariei la Bucureşti: „avem un program în acest sens, al cărui element esenţial este că, în situaţia în care cineva doreşte să-şi vândă terenul, poate încheia un contract cu statul maghiar în temeiul căruia vă primi o rentă viageră. Mai mult, terenul va rămâne în proprietatea să până la sfârşitul vieţii”. Planul maghiar nu se opreşte însă doar la terenuri agricole, ci se referă şi la izvoarele de ape minerale, dar şi la pădurile din Ardeal[8]. Oficialul maghiar ignoră riscul unui conflict diplomatic cu statul român şi spune că legea funciară românească, o copie după cea din Ungaria, are portiţe şi este prost făcută, astfel că nu există nicio problemă pentru statul ungar să cumpere pământul românesc. „Nu e atât de serioasă că legea din Ungaria. În Ungaria, doar străinul care domiciliază în Ungaria poate cumpăra teren. Ei, în România nu este aşa. În România poate cumpăra teren şi străinul care nu locuieşte pe teritoriul României”.

Planul a fost dezvăluit într-un interviu acordat publicaţiei „Kronika” din Târgu Mureş, dar ulterior ataşatul maghiar a negat că ar fi acordat interviul. Şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti a spus că acest interviu nu există. „Adevărul” deţine interviul dat de oficial jurnalistului Szucher Ervin şi înregistrat de acesta din urmă[9] .  

Care este miza pământului?

Cel care are puterea are economică o dobândeşte pe cea politică! Cel care va avea pământul, casele, va hotărî şi cine conduce ţara după aceea (mai precis de care ţară  aparţin acele pământuri - n.a.). În Ardeal se va reconstitui trecutul prin cumpărarea pământurilor.  Vom ajunge din nou slugi în propria ţară? [10]. Preşedintele Traian Băsescu a respins legea care reglementează cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii europeni. Cu toate acestea, fostul negociator al României cu Uniunea Europeană, Leonard Orban, susţinea că nimeni nu poate să interzică statelor să cumpere pământ în alte ţări UE „Legislaţia europeană nu are prevederi care să interzică instituţiilor de stat să cumpere terenuri agricole în alte ţări U.E. Există, în schimb, o întreagă legislaţie privind dreptul persoanelor juridice de a cumpăra pământ” [11]. În aceste condiţii “ respingerea legii vânzării terenurilor de către preşedintele Băsescu nu conţine nimic substanţial, fiind o formalitate care nu va schimbă realitatea vânzării terenurilor către străini. E ultima lovitură puternică dată României[12].

La ce să ne mai aşteptam ?

Trădare, furt, corupţie, minciună, nepotism, incompetenţă, lipsă de demnitate naţională sunt câteva din atributele care o caracterizează, scria distinsul şi regretatul Academician Florian Constantiniu[13]. Cum o facem să dispară? Moştenirea multiseculară a lui hatâr, peşcheş şi bacşiş a rămas atotputernică. Cum să îndrepţi o ţară când cetăţenii ei se gândesc fiecare la sine, şi nu la binele comun?! Vremurile sunt grele, timpurile devin triste, însă optimismul nu trebuie să ne părăsească. Răspunsul se află la fiecare dintre dumneavoastră. Personal, îmi doresc că România să rămână o ţară liberă şi frumoasă!

Dumnezeu să ne lumineze mintea și sufletul!

--------------------------------------
[8] adevărul.ro 
[9] adev.ro/mz3i7c
[10] Pavel Abraham, Antena 3.
[11] Ghica, adevărul.ro/ - 14.03.2014.
[12] Abraham, Pavel, Antena 3.
[13] rgnpress.ro/ - 15.03.2014.