eutanasierea cainilorAutorităţile se gândesc cu (ne)atenţie şi (ne)chibzuinţă asupra (ne)sănătăţii oamenilor, aşa că este foarte firesc să urmeze soarta animalelor. O altă gafă a Comisiei pentru Administraţie Publică din cadrul Camerei Deputaţilor (a câta?) este decizia eutanasierii câinilor fără stăpân! Hotărârea finală va fi luată în plenul Camerei Deputaţilor, subiect foarte delicat şi păreri împărţite. În ultimii ani, problema câinilor comunitari a fost foarte mult comentată, nu numai de către factorii de decizie ai administraţiilor locale, ci şi de întreaga societate românească. Au fost semnalate numeroase cazuri de oameni atacaţi de animalele fără stăpân, flămânde, care au invadat localităţile ţării. Să plecăm totuşi de la „origini": cum s-au înmulţit aceste animale fără stăpân şi cine le-a făcut să devină agresive? Oare impresionantul număr la care s-a ajuns nu este consecinţa neînţelepciunii şi a monstruozităţii fiinţei pe care o numim „homo sapiens"? O problemă controversată.

Ca de obicei, nu încerc să-mi impun părerea, lăsând la latitudinea cititorului posibilitatea alegerii propriei decizii, motiv pentru care voi prezenta câteva puncte de vedere avizate, dar diferite, ce ar putea trezi interesul:
- Kuki Bărbucenu, reprezentant al Vier Photen România, a declarat că vinovate pentru oamenii omorâţi sau muşcaţi de câini pe stradă sunt doar autorităţile, care au interese uriaşe pentru menţinerea situaţiei actuale.
- „Nu putem să tratăm cu uşurinta o lege care face diferenţa între viaţă şi moarte, indiferent despre a cui este vorba. E din aceeaşi categorie cu a decide pedeapsa cu moartea în cazul oamenilor. Nu avem niciun drept faţă de nicio specie", a declară Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale.
- „Este evident că toate fondurile sustrase în urma declaraţiilor false (cantităţi de hrană, produse farmaceutice, incinerare cadavrelor) ajung în buzunarele autorităţilor şi persoanelor implicate", a declarat vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, Carmen Arsene, adăugând că hingherii sunt primii profitori ai acestei afaceri. E percep taxă de protecţie pentru câinii din faţa blocului. Urmează persoanele care deservesc adăposturile primăriilor, vând hrană şi medicamente destinate câinilor din adăpost, apoi cei de la firma de incinerare, „vârful icebergului", pentru care câinii ucişi sunt cea mai importantă materie primă. (Incinerarea unui câine costă între 15-20 €).
- „Consider că eutanasierea câinilor comunitari este soluția elegantă pentru eliminarea câinilor fără stăpâni din orașe. Nu suntem împotriva animalelor, ba chiar le iubim, dar câinii fără stăpân nu pot conviețui împreună cu oamenii în orașe fără să intre în conflict într-un fel sau altul. Pentru protecția omenilor dar și a câinilor, aceştia din urmă trebuie luați de pe străzi. Și pentru că nu există destule resurse pentru a găzdui și întreține toți câinii adunați de pe străzi, aceștia trebuie în cele din urmă eutanasiați." (Mira Davidovici)
- „Dacă poţi să torturezi şi să ucizi un animal, cu siguranţă vei face rău primului om care ţi-a făcut ţie un rău. Promovând uciderea ca modalitate de rezolvare a unei probleme, promovăm faptul că poporul nostru devine ucigaş în mod relaxat. Dacă asta este societatea în care vrem să trăim, situaţia este destul de tristă" (Delia Parvu de la asociaţia GIA).
Oare ce lege îi dă unei specii dreptul să extermine altă specie de vieţuitoare? Şi totuşi, autorităţile au decis.: EUTANASIERE!

Legea actuală prevede numai posibilitatea eutanasierii câinilor bolnavi, bătrâni sau foarte agresivi, ceilalţi urmând să fie duşi în locurile de unde au fost ridicaţi după sterilizare şi deparazitare. Eutanasierea câinilor comunitari este „o modalitate facilă şi aproape imposibil de controlat în ceea ce priveşte deturnarea fondurilor publice", iar legea trecută de Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor este de fapt un pretext de afacere, nu o soluţie pentru eliminarea problemei, susţin Organizaţiile pentru protecţia animalelor.

Barbarie sau raţiune? Iată cele două alternative între care vor avea de ales administraţiile locale. România trăieşte apocalipticul GENOCID al rasei umane şi al celorlalte vieţuitoare, meticulos gândit, planificat, calculat şi înfăptuit de criminala conducere a ţării pentru care, tot neamul românesc a devenit gunoi respingător, iar animalele ţinte ale vânătorilor din „ţările civilizate" sau, după caz, modalitatea de trai a hingherilor de la Serviciul Naţional de Ecarisaj (citiţi Guvernul României)!