Florian Bichir, art-emisÎn timp ce citesc „Ruşii, masonii, Mareşalul", o recentă şi excelentă carte a lui Mihai Dimitrie Sturza, îmi aduc aminte că pe 1 iunie nu este doar „Ziua Internaţională a Copilului", ci se împlinesc 67 de ani de la executarea celui care a fost Mareşal al României, Ion Antonescu.

La 1 iunie 1946, după doi ani de interogatorii şi prizonierat sovietic, fostul Conducător al României a fost executat prin împuşcare la închisoarea Jilava. Cartea lui Mihai Dimitrie Sturza geme de noutăţi, de informaţii inedite pentru istoriografia românească. Strănepotul domnitorului Moldovei, Sturza, scrie şi despre 23 august, cea mai controversată temă din istoria recentă a ţării noastre, după cum recunoaşte şi autorul. Părerea domniei sale m-a îngrozit: „Campania pentru reabilitarea Mareşalului a fost reluată din prima clipă a tranziţiei postceauşiste prin presa cu accente de extremă dreaptă, prin cărţi şi declaraţii ale unor istorici sau oameni politici [...] Aşa se explică apariţia unor texte româno-centrice, tributare unui patriotism simplist, adresat unui public semidoct sau de-a dreptul incult". Nu discut aici calitatea academică a cărţii lui Mihai Dimitrie Sturza şi nici nu caut polemică. Chiar domnia sa ajunge la concluzia că sovieticii aveau interesul să negocieze o pace cu Mareşalul aflat la putere decât cu o opoziţie stearpă şi visătoare. Dar raţionamentul că reabilitarea Mareşalului este opera unor extremişti sau a unor oameni care vor să-l opună Regelui Mihai este pur şi simplu falsă. Mai lipsea să afirme, citându-l pe Mircea Eliade în polemică cu Miron R. Paraschivescu, că „intelectualii e fascişti". Arată maestrul Ion Cristoiu a extremist de dreapta? Tocmai el care se alintă că este comunist?

Simplul fapt că cele mai multe texte privindu-l pe Mareşal au apărut în revistele lui Iosif Constantin Drăgan sau în „România Mare" nu înseamnă în mod automat că istorici sau tineri asemenea mie sunt într-o campanie ideologizantă. Dimpotrivă, avem dreptul la adevăr. Chiar şi cele privind greşelile lui Ion Antonescu, un personaj tragic al istoriei noastre. Asemenea lui Ion Cristoiu, şi el un admirator al publicisticii lui Pamfil Şeicaru, am scris şi eu despre 23 august 1944. Azi mâine poate devin fascist! Domnule Sturza, o fi semănat Ion Antonescu cu Mareşalul Mannerheim, dar aici miza era alta. Geostrategic, bolşevicii ţinteau inima Europei, Germania. Ori ocupând ţara celor 1.000 de lacuri, sovieticii ajungeau la Marea Baltică, unde deja se aflau.

Teoretic, Antonescu putea negocia mai bine, aflându-se pe poziţii de forţă. Altfel tratezi cu un guvern legal decât cu o mână de conspiratori. Spun doar teoretic pentru că sferele de influenţă fuseseră deja împărţite, iar soarta noastră pecetluită. Negocierile româno-sovietice de la Stockholm nu au fost decât baloane de săpun, praf aruncat în ochii Bucureştiului. Dacă anglo-americanii ar fi dorit să ajute estul Europei, puteau să debarce şi în Balcani.

Monarhiştii nu vor accepta în ruptul capului că „Majestatea Sa" (sublinierea noastră) nu a salvat ţara. Că nu trebuia să-l aresteze pe Antonescu şi să-l ţină ca pe ultima slugă în seiful cu timbre al lui Carol al II-lea. Şi, evident, să fie predat comuniştilor conduşi de dezertorul Emil Bodnăraş. Tomuri întregi demonstrează că decizia fostului suveran Mihai a fost una pripită şi a fost luată după presiunile făcute de camarila regală. Restul sunt simple speculaţii, iar din păcate istoria nu se face cu „poate".

Sursa: Evenimentul zilei
------------------------------------------------
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 [1] http://m.evz.ro/news/1040271 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}