General Br. (r) Aurel Rogojan7 iunie 2012

- „In spatele zilei de doliu Trianon, există o nouă putere, cea a solidarităţii naţionale transfrontaliere a maghiarilor din Bazinul Carpatic […]” a declarat Nemeth Zsolt, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar al Afacerilor Externe în cadrul forumului public organizat la Miercurea-Ciuc, mentionand: „Observăm o intensificare a fenomenului de dezintegrare naţională, iar noi trebuie să-l facem reversibilIn loc de energiile autodistrugătoare este mare nevoie de realizarea practică a noii unităţi anunţate de Partidul Popular Maghiar din Transilvania, iar noua unitate maghiară face posibilă existenţa unui viitor maghiar atât în Transilvania, cât şi în Tinutul Secuiesc.”

Noi avem o singură cauză naţională maghiară, indiferent unde trăim (Tökes  Lazslo)

„Noi avem o singură cauză naţională maghiară, indiferent unde trăim, şi este binevenit ca secretarii de stat Szatmary Kristof şi Nemeth Zsolt, ori preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, să facă vizite în sânul comunităţii maghiare şi să intervină conform opţiunilor lor politice, în cazul acesta în campania electorală. […]”   (Agenţia de ştiri: „Mediafax” din 07.06.2012 - Kiss Edit”) 

„Este foarte clar că d-l Kover Laszlo nu este un prieten şi nu este binevenit în România”

Premierul Victor Ponta a declarat că activitatea preşedintelui Parlamentului Ungariei în România este monitorizată pentru a se vedea dacă încalcă vreo lege, fiind de părere că gestul acestuia nu este singular, ci face parte dintr-o strategie prin care minoritatea maghiară din România să fie radicalizată împotriva instituţiilor statului român. „Este foarte clar că d-l Kover Laszlo nu este un prieten şi nu este binevenit în România, este foarte clar că atitudinile sale provocatoare nu sunt întâmplătoare şi nu cred că este un gest singular, cred mai degrabă că  este o adevărată strategie prin care minoritatea maghiară  din România să fie radicalizată împotriva instituţiilor statului român şi este foarte clar că suntem toţi foarte mobilizaţi pentru a nu-l lăsa pe d-l Kover Laszlo şi pe prietenii domniei sale, care stau la Budapesta şi se fac că nu ştiu ce face în România, să-şi atingă scopurile”, a adăugat Ponta.    (Agenţia de ştiri: „Agerpres” din 07.06.2012 - Gheorghe Pietrar) 

Declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei sunt inacceptabile

Ministrul de externe Andrei Marga a afirmat (07.06.2012) că declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei Kover Laszlo sunt inacceptabile şi că acesta a depăşit limitele dreptului de a face campanie într-o altă ţară. „Domnul preşedinte al Parlamentului Ungariei şi-a legat în ultimele săptămâni numele de două acţiuni:

- reînhumarea cu ceremonii şi simbolistici pretenţioase a unor persoane implicate, cum se supune în literatura internaţională, nu numai în România, în regimul fascist al lui Szalasi;

- ofensarea autorităţilor române.”  (Agenţia de ştiri: „Agerpres” din 07.06.2012 - Florentina Peia) 

Kover şi Nemeth au încălcat (şi) Constituţia ungară    

Gyorgy Frunda, senator U.D.M.R., i-a acuzat pe Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului ungar, şi pe Zsolt Nemeth, secretar de stat al M.A.E. ungar, de încălcarea Constituţiei Ungariei, pentru că, „în campania electorală, nu susţin U.D.M.R., ci pe celelalte două partide maghiare din Transilvania […].” Referindu-se la declaraţia premierului Orban Viktor - conform căreia Kover Laszlo doreşte ca prin vizita sa în România „să radicalizeze comunitatea maghiară împotriva instituţiilor statului român” - Veress Laszlo, şeful de Cabinet al preşedintelui Parlamentului ungar, a declarat că preşedintele Parlamentului ungar urmează aceeaşi strategie pe care o urmează şi politica românească, în cazul comunităţilor româneşti de peste hotare.[1] 

Ungaria şi România se află in stare de război rece

8 iunie 2012 - „Ungaria şi România se află în stare de război rece”. Astfel caracterizează românii relaţiile actuale cu Ungaria. Acesta este şi rezultatul acţiunilor antimaghiare întreprinse, în mai şi la începutul lunii iunie 2012, de noul Guvern român, care au dus, în cele din urmă, la deteriorarea, fără precedent, a relaţiilor româno-ungare. (Agenţia de ştiri: „Regnum” - Rusia, 08.06.2012)

Şcolile secuieşti vor avea la dispoziţie noi manuale        

16 iunie 2012 - „Incepând cu următorul an şcolar, aproape 5.500 de elevi din clasele VI-VII din judeţele Harghita, Mureş şi Covasna vor avea posibilitatea să înveţe din manualele de istorie a secuimii, editate în cadrul programului intitulat Academia Tinutului Secuiesc. Prin lansarea acestui manual vom face cunoscut acele aspecte despre care până acum nu se putea vorbi” - a declarat Birtalan Jozsef, managerul judeţului Harghita. „Pe termen lung se doreşte adaptarea manualului şi pentru elevii din clasele primare. […]”. (Cotidianul: „Udvarhelyi Hirado”, Harghita, Odorhei, 12.06.2012 - Simon Eszter) 

Politica de asimilare a maghiarimii din România se continuă de 92 de ani încoace (Laszlo Tokes)

16 iunie 2012 - Laszlo Tökes: „Politica de asimilare a maghiarimii din România se continuă de 92 de ani încoace”. Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tökes, a declarat la o conferinţă pe tema autonomiei organizate de C.N.M.T. şi Centrul „Maurits Coppieters” al Alianţei Libere Europene (E.F.A.), la Sovata, că în Transilvania este în derulare o „politică de asimilare”. Tökes a reluat ideea că prin Biserica Ortodoxă se face „o colonizare”, subliniind că foarte multe biserici ortodoxe s-au construit mai ales în zonele unde maghiarii sunt majoritari, deşi numărul enoriaşilor nu ar justifica acest lucru.”

Maghiarii din Baia Mare instigă la intoleranţă etnică: „Nu vă amestecaţi cu românii!”

4 august 2012 - Pe site-ul erdely.ma a fost publicat recent un manifest şocant, în care semnatarii - pedagogi, persoane civile şi publice, dar şi conducători ai bisericilor, „responsabili pentru soarta ungurimii din zona oraşului Baia Mare” - le cer maghiarilor să nu se amestece cu românii. Manifestul a fost semnat şi de viceprimarul oraşului, Ludescher Istvan. ( „Adevărul”, 04.08.2012)

8 august 2012 - „Consiliul Judeţean Harghita finanţează, pentru al patrulea an consecutiv, Tabara Asociaţiei Tineretul Maghiar Ardelean (Erdelyi Magyar Ifjak/ EMI). Consiliul Judeţean Harghita finanţează, pentru al 4-lea an consecutiv, tabăra organizată de Asociaţia Tineretul Maghiar Ardelean (Erdelyi Magyar Ifjak/ EMI), manifestarea fiind acuzată, de-a lungul timpului, că promovează mesaje extremiste şi revizioniste. Potrivit site-ului oficial al manifestării, la evenimentul care se desfăşoară în perioada 8-12 august, vor fi organizate mai multe paneluri de dezbateri unde sunt invitaţi să ţină prelegeri politicieni maghiari din România şi Ungaria, dar şi scriitori, politologi sau jurnalişti. Vona Gabor si alti reprezentanţi la vârf ai partidului « Jobbik » de extremă dreaptă din Ungaria vor fi prezzenti la eveniment. […]” (Agenţia de ştiri: „Agerpres”, 08.08.2012)         

Din anul de învăţământ 2012/2013 se poate preda istoria Sătmarului în limba maghiară         

La propunerea vicepreşedintelui C,J, Satu Mare, Csehi Arpad Szabolcs, profesorii maghiari de istorie pregătesc un manual auxiliar pentru elevii sătmăreni.[2]     

C. N. C. D. s-a autosesizat cu privire la manifestul: „Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”

„Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.) anunţă că s-a autosesizat cu privire la manifestul: « Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare! »”. Manifestul la care face referire C.N.C.D. a fost semnat de mai mulţi preoţi, lideri ai comunităţii maghiare din Baia Mare şi de viceprimarul oraşului şi denunţă „răspândirea unei gândiri […] care ameninţă existenţa comunităţii noastre. […]”[3]   

Românii nu sunt prietenii noştri, ei sunt adversarii noştri pe planul politicii naţionale şi pe planul strategiei naţionale

11 august 2012 - „Românii nu sunt prietenii noştri, ei sunt adversarii noştri pe planul politicii naţionale şi pe planul strategiei naţionale”.Declaraţia a fost făcuta la  Tabara Asociaţiei Tineretului Maghiar Ardelean - E.M.I., de catre Szavay Istvan, consilierul presedintelui Jobbik pentru politica natională . (Postul de televiziune: „Realitatea TV”, 11.08.2012)

Autonomia Tinutului Secuiesc este inevitabilă

12 august 2012 - „Autonomia Tinutului Secuiesc este inevitabilă: Doresc o ţară comună, frumoasă, în Bazinul Carpatic”.    Balczo Zoltan, vicepreşedintele Parlamentului Ungarieia declarat, în cadrul  Taberei  Tineretului Maghiar Ardelean - E.M.I., că „obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc este inevitabilă”. La rândul său, parlamentarul Koszegi Zoltan  a spus: „Obligaţia de a realiza autonomia este a noastră, slava este a lui Dumnezeu, dar rezultatele vor fi tot ale noastre. Doresc o ţară comună, frumoasă, în Bazinul Carpatic”. (Postul de televiziune: „România TV”, 12.08.2012, ora: 07:33)  

Chemare la „eliberarea Ardealului” cu arma în mână

Controverse, mesaje extremiste şi discuţii despre autonomie la Tabăra Tinerilor Maghiari din Ardeal. Tabăra s-a promovat prin mai multe înregistrări pe Internet în care tineri se antrenează cu arme de foc într-un poligon de tragere. Mesajul în limba maghiară cheamă la eliberarea Ardealului cu arma în mână. Organizatorii, Asociaţia Tinerilor Maghiari din Ardeal, au negat orice legătură cu aceste filme. Lideri ai U.D.M.R. s-au delimitat de acţiunile extremiste. Cea mai controversată prezenţă a fost cea a preşedintelui Partidului Jobbik de extremă dreapta din Ungaria. Tinerii maghiari din Ardeal au fost chemaţi să se alăture partidului.       

Szavay Istvan, responsabil cu politica naţională a Partidului Jobbik, a declarat: „Conducerea Partidului lucrează la o nouă strategie şi vrem ca de la 01.09.2012 statutul Partidului Jobbik să cuprindă şi dreptul de a fi membru de partid nu doar pentru cei care au domiciliu în Ungaria, ci şi a cetăţenilor maghiari din fostele teritorii rupte din Ungaria”.          

„Istoricul Raffay Erno, care susţine revizuirea Tratatului de la Trianon, a ţinut prelegeri participanţilor,  iar formaţia rock „Karpatia » care promovează reîntregirea Ungariei Mari, a susţinut un repertoriu tematic.” (Postul de televiziune: „TVR 1”, 12.08.2012, ora: 20:02)

15 august 2012 - Parlamentarul maghiar Zoltan Koszegi, membru al partidului FIDESZ: „Dacă Ungaria îşi consolidează  poziţia, FIDESZ ar putea încerca revizuirea graniţelor în 2020”. Parlamentarul le-a transmis celor prezenţi la Tabăra Tineretului Maghiar de la Borzont, că, în cazul în care partidul FIDESZ devine mai puternic şi Ungaria îşi consolidează poziţia economică, în opt ani ar putea fi cerută oficial revizuirea graniţelor”.[4]  

16 august 2012 - Cazul Miko constituie o problemă a maghiarilor din Ardeal”

[…] Cu ocazia Zilei Dreptăţii, în data de 1 septembrie, în faţa Colegiului « Szekely Miko » din Sf. Gheorghe, va avea loc o manifestaţie de mare amploare, la care sunt aşteptaţi să participe maghiari de pe tot cuprinsul Ardealului. La baza organizării manifestaţiei stă decizia Tribunalului Buzău referitoare la responsabilii retrocedării Colegiului « Szekely Miko »”. („Uj Magyar Szo” - cotidian de limba maghiară editat la Bucureşti, 16.08.2012). „Protestul […] este susţinut de toate cele trei partide politice maghiare (U.D.M.R., Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania), precum şi de mai multe organizaţii civile. Liderul U.D.M.R. Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că din punctul său de vedere acest caz nu este unul juridic, ci unul politic, arătând că în joc nu e o şcoală oarecare, ci o „instituţie de învăţământ simbol al comunităţii maghiare din Tinutul Secuiesc şi chiar din Transilvania”. (Agenţia de ştiri „Agerpres”, 17 septembrie 2012).

Extinderea internă a UE, cu preconizatele state noi […] va avea loc, chiar dacă domnul Barroso nu e de acord 

„Extinderea internă a Uniunii Europene cu preconizatele state noi care se vor crea în cadrul statelor membre, cum ar fi Catalonia, va avea loc, chiar dacă liderul Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, nu este de acord, a  declarat la Târgu Mureş, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs. (Postul de televiziune: „TVR 1”, 25.09.2012, ora: 14:22). Declaraţia liderului C.N.S. vine la câteva zile după ce s-a întors din Catalonia, unde a avut întâlniri cu reprezentanţii Partidului Naţional Basc şi cu liberalii din Convergencia Democratica de Catalunya (C.D.C.).” (Agenţia de ştiri: „Agerpres”).  

Noi dorim o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom  

20 septembrie 2012 - Preşedintele P.P.M.T., Toro Tibor, a declarat într-o conferinţă de presă la Oradea (19.09.2012), că strategia electorală  a partidului este construită pe trei piloni importanţi. „Primul punct al strategiei este autonomia comunitară a maghiarilor din România, pentru care totdeauna P.P.M.T. a militat, iar prin aceasta înţelegem autonomia teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, autonomia culturală pentru întreaga comunitate maghiară din Transilvania şi o formă specială de autonomie pentru cei care trăiesc în Partium” (Bihor, Satu Mare şi Sălaj - n.a.). De asemenea, Toro a afirmat că un al doilea „pilon” vizează  refacerea „cadrului instituţional al României”, în sensul promovării ideii de federalizare a ţării. Potrivit liderului PPMT, al treilea „pilon” al strategiei formaţiunii este „euro-transilvanismul”, pe care l-a definit ca „proiectul de gândire politică transilvanistă din secolele al XVII, XVIII, XIX-lea” şi despre care a afirmat că „o serie de idei ale acestei gândiri euro-transilvaniste sunt actuale şi acum şi ele se pot pune în interesul Transilvaniei şi al întregii ţări, pentru că Transilvania, printre altele, poate fi motorul care să tragă din criză România”.[5] 

- Va urma -


[1]www.mti.hu 07.06.2012
[2] http://www.szatmar.ro
[3] Manifestul se regăseşte integral pe site-ul  http://www.scribd.com/doc/102353360/Manifest. www.hotnews.ro 
 [4] www.hotnews.ro, Politics.hu, Kronika.