General Br. (r) Aurel Rogojan, art-emis25 septembrie 2012 - „Vot împotriva Tinutului Secuiesc” 

 
„Senatul a spus NU Ţinutului Secuiesc. Plenul a respins proiectul de lege referitor la autonomia acestei zone. […] Reprezentanţii U.D.M.R. care au iniţiat proiectul în 2005 nu au dorit să ia cuvântul la dezbaterea din Senat, cameră decizională în acest caz.” (Postul de televiziune: TVR 1 din 25.09.2012, ora: 14:22)
 
3 octombrie 2012 - Premierul Ungariei, Orban Viktor la Targu Mureş
 
Premierul Ungarie, Orban Viktor a participat, în calitate de invitat de onoare, la manifestarea dedicată împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea Universităţii Maghiare de Stiinţe din Ardeal „Sapientia”. Au  rostit discursuri Orban Victor, premierul Ungariei,  Kato Bela, preşedintele Fundaţiei „Sapientia”, Tokes Laszlo, preşedintele Universităţii Creştine din Partium, David Laszlo, rectorul Universităţii „Sapientia”, şi Janos-Szatmari Szabolcs, rectorul Universităţii Creştine din Partium. „Uj Magyar Szo” din 02.10. Cu acest prilej a avut loc semnarea, de către premierul Ungariei, Orban Viktor, a unui acord de principiu privind colaborarea Guvernului Ungariei, Fundaţiei „Sapientia”, Universităţii „Sapientia” şi Universităţii Creştine „Partium” „în scopul dezvoltării învăţământului superior de limba maghiară din Transilvania”. Europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedinte al Universităţii Creştine „Partium” din Oradea, [...] a declarat (03.10.2012), la Târgu Mureş, că „în societatea românească  încă nu a avut loc schimbarea de regim în ceea ce priveşte viaţa minorităţilor, arătând că ’ar fi cazul ca pentru statul român maghiarii şi tinerii din România să nu fie copiii vitregi”  (Agenţia de ştiri „Agerpres”).
 
 4 octombrie 2012 - Lanţ viu n jurul Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe
 
„Câteva sute de persoane au format (04.10.2012) un lanţ viu în jurul Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, în semn de solidaritate cu trei membri ai comisiei de restituire a imobilelor naţionalizate, trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu. Printre protestatari s-au numărat elevi, dascăli, preoţi şi politicieni, iar o parte dintre ei au afişat mesaje în limba maghiară prin care au acuzat statul român că vrea să renaţionalizeze clădirea colegiului ori au cerut retrocedarea bunurilor care au aparţinut comunităţii maghiare şi au fost confiscate de comunişti. […] (Agenţia de ştiri: „Agerpres” din 04.10.2012 - Oana Mălina Negrea).
 
„Jobbik” protestează impotriva ridicarii statuii luiu Andrei Şaguna
 
Filiala „Jobbik” din Gyula (Ungaria) se opune cu fermitate împotriva ridicării statuii episcopului român Andrei Saguna. „Uimiţi, am primit vestea conform căreia cu ocazia întâlnirii dintre miniştrii de externe maghiar şi român, cele două  părţi au convenit la ridicarea statuii. Cerem conducerii oraşului Gyula, respectiv reprezentanţilor parlamentari să îşi folosească influenţele la Guvern şi să se alăture protestului nostru. (…). In cazul în care acest lucru nu se întâmplă, vom întreprinde alte acţiuni mult mai radicale” (Csengeri Lajos, preşedintele filiale „Jobbik” din Gyula)[1] 
 
9 octombrie 2012 - Guvernul ungar îi susţine pe patrioţii români care cooperează cu minoritatea ungară  şi cu Budapesta          
 
„Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi-a exprimat preocuparea în legătură cu riscul apariţiei unor tendinţe politice naţionaliste în România, informează „MTI”. Cu ocazia Conferinţei Rezistenţei Ungare (MAERT), desfăşurată la Budapesta, Orban a declarat că Guvernul ungar are toate motivele să fie preocupat în legătură cu evoluţiile politice din România […] Potrivit „MTI”, Orban a declarat că Guvernul ungar îi susţine pe patrioţii români care cooperează cu minoritatea ungară şi cu Budapesta.   
 
Conferinţa Rezistenţei Ungare (MAERT) este reuniunea anuală a politicienilor de etnie maghiară din ţările vecine cu Ungaria.” (Agenţia de ştiri: „Mediafax”).
 
Viktor Orban îi cere liderului Partidului Civic Maghiar din Romania să înfiinţeze un Institut pentru Strategia Naţională. „Premierul ungar, Viktor Orban, i-a cerut lui Jeno Szasz, liderul Partidului Civic Maghiar (P.C.M.) din România, să înfiinţeze şi să conducă un Institut pentru Strategia Naţională a cărui misiune să fie pregătirea conceptelor pentru decizii în cadrul politicii Guvernului ungar privind naţiunea. Discuţiile pe care Orban le-a avut cu Jeno Szasz la Budapesta s-au concentrat pe probleme privind politica naţiunii şi pe viitoarele alegeri parlamentare din România, a declarat directorul Serviciului de presă al premierului ungar, Bertalan Havasi, pentru ‘MTI’. El a declarat că noul institut ar trebui să aibă ca misiune pregătirea conceptelor pentru decizii în cadrul politicii Guvernului ungar privind naţiunea şi să funcţioneze: ca instituţie de sprijin în cadrul sistemului administrativ public din Ungaria. (Cotidianul „Adevărul” din 9 octombrie 2012).
 
17 octombrie 2012 - Laszlo Tokes pune federalizarea României pe agenda de lucru a celui de al XXI-lea Congres al Partidului Popular European  
 

Liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes,  a insistat pentru „o descentralizare” care sa aibă drept rezultat final un sistem de federalizare a Romaniei. „Consider că toată problematica minoritară, a regiunilor dezavantajate, locuite de minoritari ar trebui să fie cuprinsă în politica de coeziune a Europei Unite şi prin aceasta să se încerce depăşirea crizei generale a Europei. Între cauzele crizei se numără şi moştenirea comunistă, care ne frământă şi astăzi.Noi considerăm că problema regimurilor este o problemă genuină  europeană şi, totodată, una specific românească. România supercentralizată nu va reuşi să iasă din criză, dacă nu se va face descentralizarea şi regionalizarea ţării […]” „Partidul Popular Maghiar din Transilvania propune un astfel de program de descentralizare, de regionalizare, care va conduce la un sistem de federalism în România”.[2] 

18 octombrie 2012 - A fost creată Comisia pentru Apărarea Drepturilor Maghiarilor”
 
Filiala judeţeană Bihor a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a fondat Comisia pentru Apărarea Drepturilor Maghiarilor din Judeţul Bihor.
 
Infiinţarea acestei comisii este motivată de acţiunile antimaghiare, care au avut loc în mod repetat, în ultima perioadă, respectiv de manifestările agresive. Comisia are rolul de a se documenta, de a cerceta şi de a găsi o soluţie judiciară pentru cazurile date. […] Aceasta are sarcina de a solicita respectarea drepturilor legale individuale sau ale comunităţii maghiare, cum ar fi, de exemplu, folosirea limbii maghiare în administraţia locală, sănătate, poliţie, justiţie sau în instituţiile care se subordonează administraţiei locale şi judeţene. […] Activitatea comisiei va fi sprijinită de specialişti voluntari.” (Cotidianul: „Uj Magyar Szo” - cotidian de limba maghiară editat la Bucureşti din 18.10.2012)
 
22 octombrie 2012 - Constituirea Consiliul Autoguvernării Regionale Partium”
 
- In localitatea Valea lui Mihai a avut loc, in prezenta europarlamentarului Tokes Laszlo, întâlnirea consilierilor locali şi ai preşedinţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) din judeţele: Bihor, Arad, Satu Mare, Sălaj şi Cluj, […] cu scopul constituirii Consiliului Autoguvernării Regionale Partium (ROT) din cadrul PPMT.
 
- Zatyko Gyula, preşedintele PPMT pentru regiunea Partium l-a propus pentru funcţia de preşedinte al noii structuri pe Reszler Janos, din cadrul organizaţiei PPMT Satu Mare.     Cotidianul: „Szatmari friss ujsag” (Satu-Mare)
 
 Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen prezent la comemorarea Revoluţiei ungare din 1956, la Sfantu Gheorghe
 
„In discursul rostit la Sf. Gheorghe, cu ocazia inaugurării Parcului Memorial al Revoluţiei din 1956, vicepremierul ungar, Zsolt Semjen, a afirmat că unificarea juridică a naţiunii maghiare şi acordarea cetăţeniei ungare ‘sunt cele două  mari porunci ale dăinuirii maghiarilor’. Vicepremierul ungar responsabil cu politica naţională a subliniat că naţiunea maghiară  se va perpetua doar când vor dăinui toate părţile acestei naţiuni, iar acest lucru va fi posibil doar dacă Ungaria îi va unifica din punct de vedere juridic pe maghiarii care trăiesc pretutindeni în lume, prin acordarea cetăţeniei ungare. Zsolt Semjen a susţinut că cetăţenia ungară mai presupune şi eliberarea paşapoartelor şi acordarea dreptului la vot. Din 2014, Parlamentul ungar va lua în considerare voinţa fiecărui maghiar şi va deveni astfel Legislativul comunităţilor maghiare de pretutindeni. […] (Magyar hirlap” - Ungaria, din 22 octombrie 2012)
 
Protest al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania privind restituirea proprietăţilor care au aparţinut bisericilor maghiare
 
„Aproximativ 20 de membri ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (P.P.M.T.) şi ai unei asociaţii de tineret maghiare au protestat (22.10.2012), în centrul municipiului Cluj-Napoca, faţă de tergiversarea procesului de restituire a proprietăţilor şi au cerut retrocedarea de urgenţă a unor imobile care au aparţinut bisericilor tradiţionale maghiare […]. (Agenţia de ştiri: „Mediafax” din 22.10.2012)
 
5 noiembrie 2012 - Regiunile din Transilvania au dobândit autonomia sub Maria Tereza.
 
„Senatorul Gyorgy Frunda (U.D.M.R.) afirmă că „numitorul comun al Uniunii Europene şi al Impărăţiei Mariei Tereza sunt regiunile, iar viitorul se bazează  pe aceste regiuni”, subliniind că regiuni din Transilvania au dobândit autonomia sub Maria Tereza, iar România „să o lase mai uşor cu statul naţional”. […] El a subliniat că îşi doreşte să susţină „acea regiune în care maghiarii sunt majoritari”.[…] (Agenţia de ştiri: „Mediafax” din 05.11.2012)  
 
Lansarea manualului „Istoria secuilor” la Sfântu Gheorghe
 
„Manualul alternativ „Istoria secuilor” a fost lansat şi la Sfântu Gheorghe. Este acelaşi manual prezentat, în septembrie, la Miercurea Ciuc. […] Preşedinţi consiliilor judeţene din Covasna şi Harghita, parlamentari şi candidaţi ai U.D.M.R., au participat, alături de alte 200 de persoane, în sala unei biblioteci din Sfântul Gheorghe pentru a asista la prezentarea manualului de istorie. Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor a amintit că autorităţile din Bucureşti vor să facă un control în legătură cu acest manual care nu are avizul Ministerul Educaţiei. Tamas Sandor a declarat că guvernanţii nu se tem de acest manual, ci de Ţinutul Secuiesc. […]. (Postul de radio: „Europa FM” din 05.11.2012)
 
Protest al Partidului Popular Maghiar din Transilvania – PPMT faţă de „neretrocedarea arhivelor care au aparţinut comunităţii maghiare”
 
„Peste 20 de membri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au protestat (05.11.2012) la Cluj-Napoca, faţă de „neretrocedarea arhivelor care au aparţinut comunităţii maghiare din Transilvania”, susţinând că acestea se află la diverse instituţii care refuză să le dea solicitanţilor sau să  permită studierea lor de istorici şi cercetători.
 
[…] Preşedintele filialei P.P.M.T. Cluj, Szasz Peter, a declarat că arhivele care au aparţinut comunităţii maghiare au fost dispersate în diverse instituţii ale statului, cum este Muzeul de Istorie, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Academiei sau Arhivele Naţionale. […] (Agenţia de ştiri: „Mediafax” din 05.11.2012)
 
„Un nou conflict interetnic mocneşte în Covasna”
 
[…] La iniţiativa filialei U.D.M.R. Covasna, în faţa Prefecturii din centrul oraşului Sfântu Gheorghe, a fost amplasat un panou de 12 metri pătraţi cu inscripţia „SIC - Terra Siculorum” (Pământ secuiesc). Maghiarii îl acuză […] pe prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, că le-ar fi jignit simbolurile, după ce a comparat steagul secuiesc cu cel al unui club de fotbal sau al unui producător de automobile. In replică, prefectul susţine că acţiunile autorităţilor locale ar fi presiuni şi intimidări legate de dorinţa Prefecturii de a clarifica aspecte privind cheltuirea banilor publici. (Postul de radio: „Europa FM” din 05.11.2012, ora: 17:03] „U.D.M.R. va organiza un miting cu steaguri secuieşti în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe”
 
„[…] Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, şi primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, au declarat (05.11.2012) în cadrul unei conferinţe de presă că mitingul are ca scop apărarea simbolurilor comunităţii maghiare […] (Agenţia de ştiri: „Agerpres” din 05.11.2012) 
 
8 noiembrie 2012 - Peste 2.000 de maghiari au participat, la Sfântu Gheorghe, la un miting pentru apărarea steagului secuiesc”. Manifestarea a avut loc în faţa Prefecturii Covasna, manifestarea fiind organizată de filiala UDMR şi susţinută de Partidul Popilar al Maghiarilor  din Transilvania, Partdul Civic Maghiar  şi Consiliul National Secuiesc. (Corespondenta MEDIAFAX)
 
09-11 noiembrie 2012- Conferinţă naţională  pentru educatoarele maghiare din Romania initiata de Secretariatul de Stat pentru Politica Naţională din Ungaria. ”In perioada 09-11.11.2012, la Centrul Scolar ‘Teleki’ din Sovata, Uniunea Pedagogilor Maghiari din România (RMPSZ) va organiza o conferinţă naţională şi un curs de pregătire pentru educatoarele maghiare din Ardeal, în cadrul cărora va fi prezentat programul intitulat ‘Anul grădiniţelor maghiare de peste hotare – 2012′, initiat de către Secretariatul de Stat pentru Politica Naţională din Ungaria. (…)” [Cotidianul: „Uj Magyar Szo” - cotidian de limba maghiară editat la Bucureşti din 08.11.2012 ]
 
„Jobbik solicită îndepărtarea tăbliţei explicative din faţa statuii lui Matei Corvin din Cluj”  
 
Parlamentarul Jobbik, Istvan Szavay a adresat o scrisoare secretarului de stat ungar responsabil pentru cultură, Laszlo L. Simon, referitoare la „tăbliţa amplasată ilegal, în data de 23.05.2011, în faţa grupului statuar Matei Corvin, din Cluj, pe care se află inscripţionat un text provocator, antimaghiar al istoricului român Nicolae Iorga”. Intr-un comunicat remis sâmbătă , 10 noiembrie 2012, Agenţiei ungare de presă „MTI”, partidul de extremă dreapta Jobbik din Ungaria a precizat că textul de pe tăbliţă, în care regele Matei Corvin este considerat, în mod fals, drept român, sună astfel: ‘Biruitor în războaie, învins numai la Baia, de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită’. In scrisoarea adresată secretarului de stat pentru cultură, parlamentarul Istvan Szavay a subliniat că „textul scris pe tăbliţa aşezată  în faţa grupului statuar este nu numai o dovadă elocventă  a concepţiei naţionalist-şovine a românilor despre propria lor istorie, dar şi lezează, în mod vizibil, sentimentele naţionale ale maghiarilor, întreţine tensiunea interetnică din oraş  şi mai mult de atât este în contradicţie cu acordul încheiat între România şi Ungaria cu privire la restaurarea statuii regelui Matei Corvin, precum şi cu legile româneşti în vigoare.” (Cotidianul: „Uj Magyar Szo” - cotidian de limba maghiară editat la Bucureşti din12.11.2012 - MTI) 
 
12 noiembrie 2012 - „Partidul Popular Maghiar din Transilvania vrea o Românie federală şi parlament regional la Cluj”
 
Partidul Popular Maghiar din Transilvania  - P.P.M.T., prin vocea vicepreşedintelui Gergely Balazs, se pronunţă pentru o Românie federală şi pentru un parlament regional la Cluj. PPMT vrea o Românie federală, o Transilvanie regională. Federalizarea înseamnă mai multe drepturi, un control mai mare asupra puterii politice. Vrem decizii instituţionale responsabile pe plan regional şi parlament regional la Cluj. Un parlament şi un guvern regional cu bugete proprii sunt mai eficiente. Vrem o strategie regională pentru dezvoltarea infrastructurii, astfel încât deciziile legate de construirea unei autostrăzi, de exemplu, să nu fie luate de autorităţile de la Bucureşti, ci de comunităţile locale şi regionale. […]  (Agenţia de ştiri: Agerpres” din 12.11.2012 - Marius Septimiu Avram) 
 
Laszlo Tokes i-a cerut comisarului european pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding să se asigure că Guvernul român respectă drepturile minorităţilor. Eurodeputatul Laszlo Tokes i-a cerut (19.11.2012) comisarului european pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, precum şi Parlamentului European (P.E.) să facă investigaţii în România pentru a se asigura că Guvernul actual de la Bucureşti respectă  drepturile formaţiunii sale, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (P.P.M.C.). Este şocant că alegătorii partidului meu sunt intimidaţi de autorităţi. Aceşti oameni au sprijinit partidul nostru cu semnăturile lor. Pe 9 decembrie vom avea alegeri parlamentare şi partidul nostru este intimidat pentru că suntem împotriva corupţiei, suntem pentru federalism, suntem pentru drepturile minorităţilor, […] (Agenţia de ştiri: „”Agerpres” din 20.11.2012 - Florin Stefan - Corespondentul Agerpres la Bruxelles).
 
19 noiembrie 2012 -Institutul Balvanyos” a deschis un site de popularizare a reorganizării federaliste a României. Conform comunicatului emis luni, 19.11.2012 de biroul de presă al institutului, pe site-ul szovetsegiromania.ro, prin articole, opinii şi înregistrări video se analizează tema unei posibile modernizări a României, iar în cadrul rubricii ‘Trecutul viu’ sunt prezentate documente referitoare la […] istoria politicii româneşti. Totodată, prin lansarea site-ului, institutul doreşte ca tema regionalizării, a federalizării, să fie prezentă cu un efect mai bun în viaţa publică românească. […] [3]  
 
20 noiembrie 2012 -Apel pentru participarea la protestul pentru autonomie
 
Europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT), îndeamnă pe toţi maghiarii din Ardeal să participe la protestul pentru autonomie din 24.11.2012, de la Sfântu Gheorghe: ” […] Maghiarimea noastră din Ardeal a simţit în special şi  într-o măsură uriaşă daunele ‘democraţiei româneşti specifice’. Chiar şi astăzi suntem acolo, încât corifeii puterii centralizate neagă chiar şi simpla existenţă a Tinutului Secuiesc. Acest lucru nu mai poate merge mai departe! Suntem incapabili să mai plătim politica falimentară a guvernelor româneşti dintotdeauna. Am aşteptat de ajuns ca alţii, undeva, cine ştie cu preţul căror înţelegeri din fundal, să ne rezolve problemele noastre… Să luăm în mâinile proprii coordonarea sorţii proprii! Să facem acest lucru nu doar pentru că jurământul şi uniunea noastră de acum 20 de ani privitoare la autonomie ne obligă la acest lucru, ci şi pentru că un întreg şir de exemple europene funcţionale ne arată că, pentru noi, în afara autodeterminării, nu există cu adevărat nicio altă soluţie. Dorim autonomie! Solicităm autonomie pentru Tinutul Secuiesc şi autonomie pentru întreaga maghiarime din Ardeal. Pe 24 noiembrie chem pe toată lumea la Sfântu Gheorghe, acolo unde la cuvântul spiritual al clopotului de la prânz începe un protest, pentru a atrage atenţia lumii, mai ales a puterii româneşti, asupra revendicărilor noastre şi nu mai puţin pentru a cerere sprijinul compatrioţilor noştri români pentru susţinerea chestiunii noastre îndreptăţite. […]” 
 
20 noiembrie 2012 - Consiliul Naţional Secuiesc doreşte înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe al Ţnutului Secuiesc
 
„Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) are în vedere înfiinţarea unui serviciu pentru afaceri externe al Tinutului Secuiesc. Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat că propunerea referitoare la înfiinţarea unui serviciu, care să îndeplinească rolul Ministerului Afacerilor Externe al Tinutului Secuiesc, va fi prezentată la reuniunea CNS, care va avea loc în data de 30.11.2012. Potrivit lui Izsak Balazs, acest serviciu ar asigura un cadru instituţional relaţiilor externe pe care CNS le-a dezvoltat în ultima perioadă. (Cotidianul: Magyar hirlap - Ungaria, din 22.11.2012 - MTI) 
 
22 noiembrie 2012 - Discuţiile despre autonomie nu exced legea mai mult decât cele despre monarhie”
  
Preşedintele U.D.M.R. Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că discuţiile pe tema autonomiei şi federalizării nu exced cadrul legal cu nimic mai mult decât cele despre monarhie, Parlament unicameral ori regionalizare despre care vorbesc cei mai mari oameni politici ai României. (Agenţia de ştiri: Agerpres din 22.11.2012).  
 
24 noiembrie 2012 - Miting pentru autonomie, organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (P.P.M.T.) la Sfântu Gheorghe  
 
Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (P.P.M.T.) a organizat un miting pentru autonomia teritorială a Tinutului Secuiesc în faţa Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe.
Preşedintele P.P.M.T., Toro T. Tibor, a declarat că autonomia este soluţia pentru apărarea identităţii maghiarilor şi secuilor din această zonă şi reprezintă un prim pas spre federalizare.
Mitingul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Naţional Secuiesc şi al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, două formaţiuni civice autonomiste, conduse de Izsak Balazs şi Tokes Laszlo, prezenţi  şi ei la această manifestaţie. […] (Agenţia de ştiri: Agerpres din 24.11.2012).
Preşedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Tokes Laszlo, a reiterat că se va crea un program de acţiune privind lupta pentru autonomie, care va include paşii necesari pentru obţinerea unui rezultat. […]” ( Agenţia de ştiri: Mediafax din 24.11.2012)
A fost adoptată Declaratia de la Sfantu Gheorghe Autonomia este Solutia!”
Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (P.P.M.T.)