General Aurel Rogojan, art-emisDeclaraţia de la Sf. Gheorghe - Autonomia este soluţia! 

„Noi, cetăţeni liberi ai României şi ai Europei în curs de unificare - exercitându-ne dreptul la asociere, precum şi cel la opinie şi libertatea de exprimare – conştienţi de responsabilitatea pe care o purtăm pentru generaţiile viitoare, confirmându-ne voinţa comună azi, 24 noiembrie 2012, la Sfântu Gheorghe ne declarăm din nou şi cu devotament credinţa în autonomia comunităţii noastre maghiare din Transilvania şi a Ţinutului Secuiesc. 
Nu mai dispunem de alţi douăzeci şi doi de ani pentru a aştepta soluţiile
problemelor noastre comune de la Bucureşti. Trebuie să spunem că experienţa nefastă  a deceniilor trecute este generarea problemelor, nu soluţionarea acestora prin intermediul centralizării puterii! 
Am aşteptat minunea cu mâinile încrucişate – ne-a fost de ajuns! 
Ne-am săturat de compromisurile de culise adoptate fără implicarea noastră! 
Ne-am săturat de situaţia în care politiceni corupţi risipesc şi fură viitorul copiilor noştri! 
Ne-am săturat să plătim preţul deciziilor eronate luate de guvernele care se perindă la cârma ţării! 
Ne-am săturat de negarea însăşi a existenţei Ţinutului Secuiesc! 
Ţinutului Secuiesc a existat, există şi vrea să existe. În acest scop ne-am
întrunit astăzi. 
Dorim să ne simţim acasă pe plaiurile natale moştenite de la înaintaşii noştri.
Este moştenirea noastră - ţinem la ea. 
Dorim să ne folosim în mod liber limba maternă şi simbolurile naţionale.
Limba maghiară să fie a doua limbă  oficială în Ţinutul Secuiesc. Avem acest drept. 
Dorim un sistem de învăţământ de sine stătător de la creşă până la universitate.
Vrem să avem acest drept! 
Vrem să cheltuim banii proveniţi din impozitele noastre în scopul prosperităţii locuitorilor acestui ţinut! Vrem să avem acest drept! 
Vrem să ne gospodărim singuri bogăţiile naturale. Vrem să avem acest drept! 
Nu vrem ca un prefect, care nu ne cunoaşte problemele, să împiedice munca noastră de păstrare şi creare a valorilor.  
Vrem să decidem noi înşine în treburile noastre. 
Vrem autonomie! Autonomia este soluţia. Scopul autonomiei este să ne asigure demnitatea sărbătorilor şi eficacitatea activităţilor zilnice – arătând totodată că putem. 
De la acestea nu facem rabat. Ne vom continua lupta prin mijloace paşnice şi democratice până la atingerea obiectivului nostru final: autonomia. 
Nici unul dintre noi nu are şanse de izbândă de unul singur. E nevoie de noi toţi. 
Facem apel la biserici! Puterea credinţei şi sistemul de valori al creştinătăţii funcţionează în cazul nostru ca şi busolă milenară. 
Facem apel la organizaţiile noastre non-guvernamentale, care au rolul de a asigura confortul vieţii cotidiene! Trebuie să  ne reclădim comunităţile. 
Facem apel la intelectualii noştri din sfera ştiinţei şi a culturii! Putem fi, pe bună dreptate, mândri de unicitatea culturii transilvănene. 
Facem apel la politicienii noştri! Ţinând seama de voinţa clară a maghiarilor din Transilvania, să elaboreze un plan comun de acţiune pentru dobândirea autonomiei. Mai mult, să nu se abată de la acest plan indiferent de partidul maghiar pe care îl vor reprezenta în parlament. 
Facem apel la vârstnici! Ne putem baza pe înţelepciunea şi experienţa lor. 
Facem apel la tineri! Avântul lor creator asigură  progresul. 
Evocăm spiritualitatea Transilvaniei! Lupta noastră pentru autonomia pe care vrem să o dobândim este parte a concepţiei despre Transilvania pe care o dorim - şi anume, o Transilvanie ferită de imixtiunea Bucureştiului. Din acest motiv căutăm parteneriatul şi colaborarea cu acei români, care doresc recuperarea demnităţii Ardealului! 
Dacă trebuie să colectăm un milion de semnături pentru a atrage atenţia Europei asupra problemelor noastre, le vom aduna. 
Dacă este nevoie de o sută de mii de semnături pentru ca persoanele care au obţinut mandat în Parlamentul României să simtă greutatea cuvintelor şi doleanţelor noastre îndreptăţite, le vom aduna. 
Dacă este nevoie de demonstraţii cu ocazia cărora să strigăm în mod repetat apelul nostru la autonomie, atunci vom ieşi în stradă ori de câte ori va fi nevoie. Şi nu facem acest lucru împotriva cuiva, ci pentru noi înşine. 
Îl cităm pe apostolul autonomiei noastre naţionale, Kós Károly: „Va trebui să muncim, dacă vrem să trăim; şi vrem să trăim, deci vom munci.” 
Cu credinţă şi asumarea răspunderii vom munci cu devotament pentru dobândirea autonomiei, în scopul păstrării şi apărării moştenirii noastre, a îmbunătăţirii prezentului pe care îl trăim şi al asigurării viitorului. 
Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

6 decembrie 2012

Consiliul Autonomiei Culturale a Maghiarilor (KAT) din Romania actioneaza coordonat cu Ministerul Moştenirii Culturale  a  Ungariei
La şedinţa grupului de lucru pe probleme politice din cadrul Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF), care a avut loc la Budapesta, Szekely Istvan, adjunctul secretarului general al UDMR, a prezentat o informare referitoare la Consiliul Autonomiei Culturale (KAT) şi la programele derulate în cadrul acestuia.
Simon Laszlo, secretar de stat responsabil cu problemele culturale al Guvernului ungar, a făcut cunoscute programele culturale aflate în derulare pe care Guvernul le consideră importante pentru comunităţile maghiare de peste hotare, apoi a schiţat planul de acţiuni pe anul 2013 al Ministerului Moştenirii Culturale.
Dioszegi Laszlo, directorul Fundaţiei ‘Teleki Laszlo’, a prezentat programul intitulat ‘Apărarea moştenirii culturale, în Bazinul Carpatic’, care va reîncepe în 2013.
Szekely Istvan a informat despre Centrul Cultural din Ardeal, care a fost înfiinţat sub egida KAT, despre proiectele privind Biblioteca din Ardeal, casele memoriale şi reţeaua Casele Maghiare.   “Uj Magyar Szo” - cotidian de limba maghiară editat la Bucureşti din 06.12.2012 

12 decembrie 2012

Scrisoarea deschisă a lui Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, adresată liderului UDMR, Kelemen Hunor- Extras
Alegerile parlamentare s-au terminat, iar UDMR este din nou prezent în Parlamentul României (…) Aceasta reprezintă o bună posibilitate pentru dumneavoastră, pentru ca promisiunile pe care le-aţi făcut în campania electorală să devină realitate.
Participarea dumneavoastră la guvernare este necesară pentru adoptarea legilor ce presupun o majoritate de două treimi. Permiteţi-mi să vă amintesc faptul că adoptarea statutului autonomiei Tinutului Secuiesc presupune o astfel de majoritate de două treimi.
Salutând rezultatul obţinut de UDMR în alegeri, vă solicit, în numele Consiliului Naţional Secuiesc, să faceţi din autonomia teritorială a Tinutului Secuiesc o condiţie a participării la guvernare.
Un element al acestei autonomii este oficializarea limbii maghiare în Tinutul Secuiesc, la fel cum este prevăzut acest lucru şi în hotărârea adoptată, la 12 martie 2010, la Sfântu Gheorghe, de Marea Adunare a Aleşilor Locali din Tinutul Secuiesc(…)[1] 

7 ianuarie 2013

„10 martie să fie Ziua Libertăţii Secuilor! “  
Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) îi cheamă  pe secui şi întreaga comunitate maghiară din Transilvania să participe la manifestaţia proautonomie, care va avea loc la 10 martie, la Târgu Mureş.
’10 martie să fie Ziua Libertăţii Secuilor!’, a subliniat liderul CNS, (…) amintind că CNS şi-a fixat ca obiectiv autonomia teritorială a Tinutului Secuiesc.

Preşedintele CNS le-a cerut conducătorilor bisericilor istorice maghiare şi congregaţiilor din Transilvania, reprezentanţilor partidelor şi organizaţiilor maghiare să participe la comemorarea comună, care va avea loc ‘în Ziua Libertăţii Secuilor, la Târgu Mureş, capitala Tinutului Secuiesc.”[2]  

8 ianuarie 2013

„Reorganizarea administrativă se poate realiza doar prin formarea regiunii Tinutul Secuiesc”  
Liderii organizaţiilor Partidului Civic Maghiar din Covasna şi Harghita îi atrag atenţia premierului Victor Ponta că “Tinutul Secuiesc este ‘unitar, sfânt şi inviolabil’ şi că reorganizarea administrativă a ţării se poate realiza doar prin formarea regiunii Tinutul Secuiesc”[Agenţia de ştiri „Mediafax" din 08.01.2013

18 ianuarie 2013

Presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc sa arboreze pe fatada primariilor drapelul secuiesc
Tamas Sandor, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al filialei UDMR Covasna, a comunicat, în data de 18.01.2013, că le-a cerut primarilor din judeţ să arboreze pe faţada primăriilor drapelul secuiesc.  
2013, ianuarie 21
Arborarea drapelului secuiesc a fost planificată  iniţial pentru data de 15 martie, dar aceasta va avea loc mai devreme datorită interesului manifestat [Tamas Sandor ]
„Am cerut acest lucru pentru ca angajamentul fata de Tinutul Secuiesc este in inima noastra, dar si in semn de solidaritate fata de cei care au fost atacati (…) pentru folosirea steagului secuiesc si simbolurilor secuiesti , printre acestia fiind si primarul comunei Ozun”.
 Nota: In cazul Primariei Ozun, instanta a dat castig de cauza Prefecturii in cazul plangerii depuse privind arborarea steagului secuiesc, Tribunalul stabilind ca actiunea este nelegală.
 Steagul secuiesc este arborat pe mai multe cladiri ale primariilor din comune ale judetului Covasna, dar si pe frontispiciul Primariei Sfantu Gheorghe si al Consiliului Judetean Covasna. 

21 ianuarie 2013

Circulara prefectului de Covasna împotriva arborării drapelului secuiesc”

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, le-a cerut primarilor din judeţul Covasna, într-o circulară, să  nu dea curs solicitării preşedintelui Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, de a arbora drapelul secuiesc pe sediile primăriilor.

22 ianuarie 2013

„Pasul următor va fi să le cerem cetăţenilor să arboreze steagul secuiesc pe case”

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care este şi liderul judeţean al UDMR, a declarat, (22.01.2013) într-o conferinţă de presă, că circulara transmisă de prefectul Codrin Munteanu, care le cere edililor să nu arboreze pe sediile primăriilor steagul secuiesc ”[…] este o intimidare.  Cu o circulară de prefect nu se poate scoate din inima noastră identitatea de secui […] în cazul în care prefectul va încerca să îi determine prin justiţie pe edili să nu arboreze steagul secuiesc pe faţada primăriilor, pasul următor va fi acela că liderii locali ai Uniunii le vor cere cetăţenilor  să pună cetăţenii drapelul secuiesc pe case. O să facem apel la cetăţeni, sunt mai multe locuinţe decât primării[...]” [Corepondenta „Mediafax" din 22.01.2013 - Kiss Edit ]

„Să nu lăsăm, ca Guvernul Ponta să divizeze Tinutul Secuiesc !” 

Asociaţia pentru Tinutul Secuiesc a remis un comunicat prin care atrage atenţia tuturor organizaţiilor civice şi politice de pericolul în care se află Tinutul Secuiesc: ” Pentru autonomia teritorială a Tinutului Secuiesc este nevoie de solidaritatea întregii maghiarimi. Unitatea teritorială a Tinutului Secuiesc este în pericol, şi, totodată, şi aspiraţiile privind obţinerea autodeterminării teritoriale a Tinutului Secuiesc, care ar asigura supravieţuirea şi prosperitatea secuilor maghiari, pe pământul natal . (…) Conceptele privind reorganizarea administrativă, de care România se apropie tot mai periculos, arată în mod clar că obiectivul principal este divizarea Tinutului Secuiesc, adică judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să fie cuprinse în regiuni foarte mari, în care minoritatea maghiară nu ar depăşi pragul de 30%. Aceste obiective trebuie prevenite prin orice mijloace, motiv pentru care, Asociaţia pentru Tinutul Secuiesc invită toţi maghiarii să sprijine iniţiativa demonstrativă a Consiliului Naţional Secuiesc, şi astfel, data de 10.03.2013, să fie declarată atât la Târgu Mureş cât şi la Budapesta, Ziua Libertăţii Secuieşti!”[3]  

22 ianuarie 2012

Preşedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor  adepus o plangere penală împotriva unei persoane necunoscute, care l-a ameninţat  cu moartea. Petentul a prezentat presei mesajul de ameninţare trimis în căsuţa privată  pe care o are în această reţea de socializare. Cotidianul: „Uj Magyar Szo” - cotidian de limba maghiară  editat la Bucureşti din 23.01.2013   

23 ianuarie 2013

„Alătură-te marii familii a HVIM  (Asociația “Miscarea tinerilor din cele 64 de comitate”): Turneu de recrutare în Ardeal”            

Asociația “Miscarea tinerilor din cele 64 de comitate” - HVIM, organizație de extrema dreaptă neînregistrată juridic în România, care militează pentru anularea tratatului de la Trianon, refacerea Ungariei Mari și alipirea Transilvaniei la Ungaria a anuntat organizarea , in perioada 25.01- 16.02. 2013 “(…) un turneu de recrutare, cu scopul de a consolida faţa naţiunii. Expunerile vor fi susţinute de membrii din Ardeal. (…) Acţiunile de recrutare se vor organiza la Cluj Napoca , Târgu Mureş, Baraolt , Miercurea Ciuc, Covasna , Odorheiu Secuiesc , Sfântu Gheorghe si Târgu Secuiesc. La sfârşitul manifestării doritorii se pot alătura mişcării. (…)”[4]  

27ianuarie 2013

Drapelul Romaniei cu care a fost acoperit panoul SIC a fost vandalizat
Steagul tricolor cu care a fost acoperit panoul cu inscripţia SIC - Terra Siculorum din faţa Prefecturii Covasna, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Unirea Principatelor Române, a fost distrus prin taiere , în noaptea de sâmbătă, 26  spre duminică, 27 ianuarie 2013. ["Mediafax" din 27.01.2013] 
„Oaspeţii din Găgăuzia au ţinut o lecţie de autonomie la Miercurea Ciuc”
„Câteva personalităţi ale comunităţii găgăuze, care a obţinut autonomia teritorială în cadrul Republicii Moldova, au efectuat o vizită la Miercurea Ciuc. (…) oaspeţii au vorbit în cadrul unui forum (…) despre relaţiile interetnice din Republica Moldova şi autonomia teritorială a găgăuzilor.      
Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a făcut o paralelă între situaţia găgăuzilor din Republica Moldova şi maghiarii din Ardeal. Acesta a menţionat că maghiarii trebuie să cunoască şi autonomiile care funcţionează în partea de est (…)
Prefectul judeţului Harghita, a salutat stabilirea relaţiilor culturale între găgăuzi şi maghiari, dar a atenţionat că popularizarea autonomiei teritoriale pe baze etnice contravine legilor şi Constituţiei României. (…)” [ "Uj Magyar Szo" -din 28.01.2013 ]

[2] [2] www.mti.hu
[3] [3]Documentul poate fi găsit pe www.michelangelo.cn.