General Br. (r) Aurel RogojanOrganizaţiile de tineret din Bazinul Carpatic susţin cauza drapelului secuiesc Mai multe organizaţii maghiare de tineret din Bazinul Carpatic şi-au exprimat susţinerea pentru drapelul secuiesc printr-o declaraţie de solidaritate. „[…] Organizaţiile maghiare de tineret solicită  popoarelor din Europa să fie solidare cu « victimele politicii antimaghiare ale Guvernului român, pentru ca, în secolul XXI, oamenii să nu poată fi discriminaţi, în secret, din cauza originii lor »; acestea cer societăţii româneşti să condamne, respectiv să pună capăt, unor astfel de acţiuni discriminatorii, în special celor motivate de stat.”. Printre organizaţiile care au aderat la declaraţia de solidaritate se numără „Fidelitas”, Comunitatea Tineretului Maghiar din Croaţia, Asociaţia Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică, Comunitatea Tineretului Maghiar din Slovacia, Via Nova ICS, Consiliul Tineretului Maghiar din Transilvania, Forumul de Tineret al Uniunii Maghiare din Voivodina şi „Comunitatea Democratică a Maghiarilor din Voivodina.” Cotidianul: „Nepszabadsag” (Ungaria) din 21.02.2013 - MTI; „Magyar Nemzet” (Ungaria), „Magyar Hirlap” (Ungaria), „Uj Magyar Szo” (Bucureşti) şi http://karpatinfo.net.

25 februarie 2013

Un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat în centrul municipiului Miercurea Ciuc. Un steag secuiesc, având dimensiunea de 4,8 m x 3 m, a fost ridicat pe un catarg în Piata Libertăţii din Miercurea Ciuc, în cadrul unui eveniment la care au participat aproximativ 400 de persoane. Drapelul a fost arborat de către reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (P.P.M.T.), ca simbol al dezideratului de obţinere a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. Chiar dacă acţiunea a fost organizată de Partidul Popular Maghiar din Transilvania , unul dintre cei care s-au adresat asistenţei a fost primarul U.D.M.R. din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, care a spus că limba maghiară trebuie să fie obligatorie pentru toţi cei care trăiesc în aşa zisul Ţinut Secuiesc, inclusiv pentru corespondenţii de ştiri. (Agenţia de ştiri: „Agerpres” din 25 februarie 2013). Simpatizanţii lui Bayer Zsolt îl vor întâmpina pe Victor Ponta cu multe drapele secuieşti. Forumul pentru Solidaritate Civică din Ungaria (COF) şi Mişcarea „Marşul Păcii” se pregătesc să-l primească, la Budapesta, cu o mulţime de drapele secuieşti, pe premierul Victor Ponta, „care suferă de fobia antimaghiară şi vrea să împartă  Tinutul Secuiesc în trei regiuni”. (Cotidianul: „Uj Magyar Szo” din 25.02.2013) 

Acţiuni de protest pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) va organiza în data de 10.03.2013, de Ziua Libertăţii Secuieşti, mai multe acţiuni de protest, la care sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să facă ceva pentru autonomia Tinutului Secuiesc.  Demonstraţiile vor avea loc în: Târgu Mureş, 10.03.2013, ora 17:00, Monumentul Martirilor Secui; Budapesta, 10.03.2013, ora 16:00, strada Thokoly nr.72;  München, 10.03.2013, ora 14:00, strada Bukow; Londra, 10.03.2013, ora 15:00, Ambasada României; Viena, 10.03.2013, ora 15:00, Stephansplatz. Să fim împreună de Ziua Libertăţii Secuieşti!” (www.barikad.hu - Ungaria) din 28.02.2013 http://alfahir.hu)

28 februarie 2013

Preşedintele filialei  Partidului Civic Maghiar din judetul  Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că într-o perioadă în care „Guvernul şovin şi comunist” încearcă să priveze maghiarii de drepturi şi „probabil va urma reînfiinţarea închisorilor politice”, este nevoie de un „armistiţiu” între partidele maghiare, care să nu se mai atace. […] Numai dacă ne gândim la folosirea limbii materne şi a simbolurilor sau la reorganizarea regiunilor, observăm că Guvernul şovin şi comunist încearcă să facă tot posibilul ca să ne strivească în noroi drepturile. Dacă acest Guvern continuă aşa, va urma probabil reînfiinţarea închisorilor politice, iar cei care îşi vor ridica vocea pentru apărarea drepturilor vor fi închişi aici, iar atunci nu se va mai putea ascunde faptul că spiritul comunismului încă trăieşte. […] Din acest motiv propun un armistiţiu între partidele şi organizaţiile maghiare. Intr-o astfel de perioadă nu ne permitem să ne atacăm, avem nevoie de solidaritate, dar nu numai acum, ci în orice problemă care vizează comunitatea noastră. Este vorba de viitorul nostru, al tuturor.” (Postul de televiziune: "Money.ro TV" din 28.02.2013, ora: 14:04)

6 martie 2013

„Naţionaliştii unguri vor protesta împotriva lui Victor Ponta la Budapesta”.  Naţionaliştii maghiari de la partidul Jobbik, a treia forţă politică din Parlamentul ungar, vor organiza o manifestaţie de protest în timpul vizitei premierului Victor Ponta la Budapesta, planificată  pentru ziua de sâmbătă (09.03.2013). Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele formaţiunii, Elod Novak. In cadrul unei conferinţe de presă, Elod Novak a declarat că este o ruşine faptul că Partidul Socialist Ungar l-a invitat pe premierul României. Vicepreşedintele Jobbik a afirmat că Victor Ponta este un antimaghiar şovin şi a adăugat că, prin invitarea premierului român la o manifestare care va avea loc cu o zi înainte de protestul pro-autonomie de la Târgu Mureş, P.S.U. a trădat cauza autodeterminării secuilor. (http://www.frontpress.ro, 06.03.2013)

10 martie 2013

„Tinutul Secuiesc nu este Romania, Nu, Trianonului!” - mesajele mitingului pentru autonomie de la Târgu Mureş. „Cerem Guvernului să înceapă de îndată,  tratative cu reprezentanţii Ţinutului Secuiesc, care cer autonomia pentru Ţinutul Secuiesc şi libertate pentru poporul secui.”. Peste 5.000 de persoane din judeţe din Transilvania şi din Ungaria s-au adunat, duminică, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, pentru a participa la mitingul pentru autonomie organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (C.N.S.). Pe lângă lideri politici, la mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureş au participat şi numeroşi membri ai Organizaţiei 64 de Comitate şi ai „Gărzii Naţionale Maghiare”, afiliată formaţiunii de extremă dreaptă din Ungaria, Jobbik. Liderul C.N.S., Izsak Balazs, a dat citire unei petiţii adresate Guvernului României, în care se arată că cei prezenţi „[…] protestează împotriva unei regionalizări care lezează interesul şi existenţa poporului secuiesc.”. Ţinutul Secuiesc să  devină regiune de sine stătătoare, cerem garantarea prin lege a autonomiei Ţinutului Secuiesc. Protestăm împotriva unei regionalizări care lezează interesul şi existenţa poporului secuiesc. Autorităţile române să înceteze de îndată lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea maghiarilor şi secuilor, protestăm împotriva instituţiilor statului de drept pentru că hărţuiesc şi intimidează cetăţenii români de naţionalitate maghiară. Vrem libertate şi egalitate deplină şi reală pentru toţi locuitorii Tinutului Secuiesc.” Totodata, se solicită Guvernului să înceapă ,de îndată,  tratative cu reprezentanţii Tinutului Secuiesc, care cer  autonomia pentru Ţinutul Secuiesc şi libertate pentru poporul secui.” (Agenţia de ştiri: „Hotnews.ro”). Autonomii regionale  din Europa au salutat mitingul de la Târgu Mure. Reprezentanţii regiunilor autonome Tirolul de Sud, din Italia, ţara Bascilor şi Catalunia, din Spania, au salutat iniţiativa mitingului autonomist al secuilor, de la Târgu Mureş  şi transmis mesaje pentru secuii din România.

La Budapesta, Szolnok, Keszthely şi Sárospatak au fost organizate demonstraţii în favoarea autonomiei Tinutului Secuiesc. La Budapesta, manifestaţia a început cu intonarea imnului secuiesc, iar participanţii purtau drapele secuieşti. Preşedintele Societăţii pentru Tinutul Secuiesc, György Mózes Arpad, a declarat că „a venit timpul ca opinia publică şi oamenii politici din U.E. să afle că, de fapt, dorinţa de dobândire a autnomiei secuieşti are un fundament juridic unional”. Acţiuni asemănătoare erau programate în faţa ambasadelor şi consultatelor româneşti la Londra, Viena, Helsinki, Haga, München, Stuttgart, Stockholm şi Zürich, în SUA (New York, Cleveland şi Los Angeles) şi în Canada (Toronto şi Ottawa). (Cotidianul Adevărul”). 

10 martie 2013,

Separatiştii maghiari vor să deschidă un sat al autonomiei care să funcţioneze atât la Bruxelles, cât şi în Băile Tuşnad. Preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro Tibor, şi liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, consideră că astfel se vor face mai bine înţeleşi în ceea ce priveşte revendicările de autonomie. Separatiştii intenţionează introducerea în Parlament, pentru a treia oară, a statutului autonomiei Ţinutului Secuiesc, fie cu ajutorul U.D.M.R., fie prin adunarea a 100.000 de semnături. (Postul de radio: „Europa FM” din 10.03.2013, ora: 13:05)

„Consiliului Naţional Secuiesc SZNT nu se teme să blocheze drumurile sau să refuze plata impozitelor”. Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, a declarat ca se va recurge la instrumentele nesupunerii civice în cazul în care judeţele din Ţinutul Secuiesc vor fi anexate regiunilor administrative cu populaţie majoritar românească. (Cotidianul: „Uj Magyar Szo” - cotidian de limba maghiară editat la Bucureşti, din 12.03.2013 - Cseke Peter Tamas. Preluare din ediţia electronică din12martie 2013)

„În România şi în alte ţări atitudinea împotriva maghiarilor a atins cote care sunt comparabile cu antisemitismul şi sentimentul antirrom”. În România şi în alte ţări atitudinea împotriva maghiarilor a atins cote care sunt comparabile cu antisemitismul şi sentimentul antirrom. Pogromul de la Târgu Mureş, din 1990, a fost un astfel de moment, dar sunt şi demonstraţiile pentru autonomia regională, care sunt combătute similar, a declarat la Strasbourg, în plenul Parlamentului European (PE), eurodeputatul Laszlo Tökes. (Agenţia de ştiri: Agerpres” din 12.03.2013 - Florin Ştefan,Corespondent Agerpres” la Bruxelles). 

15 martie 2013

Elevă română din Covasna ameninţată cu moartea pentru că a purtat o bentiţă în culorile drapelului României. De ziua maghiarilor de pretutindeni (vineri,15 martie) Sabina Elena, elevă în clasa a IX-a la un grup şcolar din Covasna, împreună cu alţi doi colegi s-au dus la şcoala cu o bentiţă, o cocardă şi un steguleţ în culorile drapelului României. Elevii au purtat însemnele naţionale româneşti şi în ziua de luni.

18 si 19martie 2013

Colegii de la secţia maghiară i-au huiduit şi le-au adresat fel şi cuvinte jignitoare. Purtătorii însemnelor naţionale româneşti şi-au motivate gestul drept o reacţie de răspuns la faptul că de Ziua Naţionala a României, la 1 Decembrie, mai mulţi colegi maghiari au venit la şcoala cu tricouri imprimate cu harta Ungariei Mari şi cu un steag unguresc, iar elevii români care au intonat imnul naţional, au fost huiduiti şi li s-au făcut semne obscene. Conducerea şcolii nu a intervenit în nici-un fel faţă de aceste manifestări antiromâneşti. O fotografie a elevei Sabina Elena postată pe o reţea de socializare i-a atras insulte ţi amenintari:

Diriginta i-a cerut elevei Sabina Elena să nu mai poarte bentiţa tricoloră pe cap, pentru că se discută în cancelarie foarte mult despre gestul ei. A ascultat-o şi si-a pus bentiţa la brâu. Diriginta a revenit să-i ia bentiţa, având la ea şi o foarfeca. Eleva a fost chemată la Direcţiune, unde a fost admonestată pentru instigare şi prejudicierea imaginii şcolii şi crearea unei probleme la nivel naţional. Au urmat şi sancţiuni, retrase, însă, după ancheta Inspectoratului Judeţean Şcolar. Urmare a reacţiilor provocate pe reţeaua de socializare, evenimentul a fost imediat intens mediatizat şi amplu comentat, devenind un subiect de interes naţional, care a determinat şi o campanie de susţinere în întreaga ţară, inclusiv adunări de simpatie şi solidariare desfaşurate în locuri publice. Uniunea Democrtaica a Maghiarilor din România a adresat un apel participanţilor la viaţa publică să se raporteze „cu înţelepciune, cumpănire şi simţul echilibrului” la situaţia creată în cazul elevei de la liceul din Covasna, atrăgând atenţia că s-a amplificat o atmosferă antimaghiară „care împinge societatea românească înapoi în anii ‘90”. Fostul prefect al judeţului Covasna Codrin Munteanu a confirmat pentru cotidianul.ro faptul că avea cunoştinţă de manifestările de natură separatistă din şcolile din judeţ şi că a atras de nenumărate ori atenţia directorilor să nu mai facă politică în instituţiile de învăţământ, inclusiv directorului de la şcoala în care învaţă Sabina.

22 martie 2013

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au înaintat Comisiei Europene proiectul Iniţiativei Cetăţeneşti Europene pentru minorităţi. Documentul precizează că, la iniţiativa europarlamentarului Tökes Laszlo, preşedintele Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (K.M.A.T.) şi liderii organizaţiilor maghiare din afara frontierelor au început, încă din februarie 2012, negocierile privind posibilitatea de a lansa, împreună cu alte organizaţii din Europa, o iniţiativă cetăţenească în interesul adoptării de către Comisia Europeană a unei reglementări unionale pentru protejarea minorităţilor şi a comunităţilor naţionale autohtone. (Cotidianul: Uj Magyar Szo” - cotidian de limba maghiară editat la Bucureşti din 25.03.2013).

- Va urma -