General Br. (r) Aurel rogojan, art-emis25 martie 2013
Declaratia finala a Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic proclama autonomia tuturor maghiarilor din statele vecine Ungariei.Comunităţile maghiare de dincolo de frontiere nu vor drepturi reziduale, ci autonomie teritorială în regiunile cu populaţie maghiară majoritară, autonomie culturală şi individuală pentru întreaga maghiarime din Bazinul Carpatic, a subliniat LaszloTokes, preşedintele Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic- KMAT, în urma consfătuirii care a avut loc la Hodmezovasarhely ( Ungaria) . Acesta a precizat că declaraţia finală a Consiliului, adoptată cu consens deplin, prevede că maghiarimea are dreptul la autodeterminare comunitară, conform principiului 'drepturi pentru teritoriu'. [...] „Tokes: autonomie pentru maghiarimea din întregul Bazin Carpatic" (Cotidianul: „Magyar nemzet"-Ungaria din 25.03.2013 - M.T.I.)

„Maghiarii care trăiesc în comunităţi largi au dreptul la autonomie teritorială". Vicepremierul ungar Zsolt Semjen, responsabil de politicile pentru comunităţile maghiare din străinătate, citat de MTI, a declarat: „Etnicii maghiari care trăiesc în comunităţi largi au dreptul la autonomie teritorială. Eforturile pentru autonomie ale comunităţilor maghiare nu sunt departe de realitate, dat fiind că urmează un principiu al Uniunii Europene.Diaspora maghiară are dreptul la autonomie culturală, iar maghiarii care trăiesc în comunităţi largi trebuie să primească autonomie teritorială [...] fiecare comunitate trebuie să îşi elaboreze propriul concept de autonomie în funcţie de propriile necesităţi. Guvernul Ungariei va susţine aceste planuri [...]". Declaratia a fost prilejuita de o conferinţa pe tema „autodeterminării" desfăşurată la Budapesta. („Adevărul" din 08.04).

 

9 aprilie 2013
„Bell Research": „Jumătate din maghiarii din România consideră că Transilvania îşi va dobândi autonomia". Rezultatele sondajului realizat de „Bell Research", în perioada august – octombrie 2012, în trei judeţe situate la graniţa cu Ungaria (Bihor, Satu Mare, Sălaj) şi în trei judeţe din Tinutul Secuiesc (Covasna, Harghita, Mureş), publicate în ultimul număr al revistei ungare „Nemzetpolitikai Tukor" (Oglinda Politicii Naţionale), care apare sub egida Direcţiei pentru Relaţii Externe a Parlamentului Ungariei, releva ca aproximativ jumătate din maghiarii din România consideră că sunt şanse ca, în cel mult 12 ani, Transilvania să obţină o formă de autonomie. (Cotidianul: „Uj Magyar Szo" din 09.04.2013).

 

18 aprilie 2013
Peste trei milioane de euro, finantare din partea Guvernului Ungariei şi a mai multor companii cu capital de stat din Ungaria pentru Partidul Popular al Maghiarilor din România si reteaua organizatiilor coordonate de Laszlo Tokes. Reţeaua partidului care militează pentru federalizarea României şi autonomia teritorială a Tinutului Secuiesc este finanţată de facto de către statul ungar, folosind căi indirecte de transfer al banilor, ocolindu-se astfel legea. Companii cu capital de stat din Ungaria au finanţat cu peste trei milioane de euro numeroase entităţi juridice din România, aflate în strânsă legătură cu László Tőkes, arată o investigaţie a portalului de limbă maghiară Transindex.ro din Cluj, realizată de jurnalistul Sipos Zoltán cu sprijin din partea Departamentului de Stat al S.U.A şi al Ambasadei Franţei la Bucuresti Partidul Conservator a notificat Directia Natioinala Anticoruptie, Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul Român de Informaţii asupra concluziilor îngrijorătoare ale investigatiei care dovedeşte că Guvernul ungar şi mai multe companii cu capital de stat din Ungaria au finanţat Partidul Popular al Maghiarilor din România cu peste trei milioane de euro.

 

Investigaţia releva cum mai multe companii cu capital de stat, cu conduceri apropiate liderului Fidesz, premierul Viktor Orban, au finanţat pe diferite filiere, în mod indirect, Partidul Popular al Maghiarilor din România printr-o serie întreagă de organizaţii, asociaţii şi fundaţii în care se regăsesc persoane din anturajul politic sau civic al lui Laszlo Tokes. Partidul Conservator atrage atenţia asupra caracterului ilegal al acestei activităţi sancţionate de legea finanţării partidelor politice (Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, actualizată la data de 24/06/2011) conform căreia este interzisă susţinerea partidelor prin mijloace financiare din străinătate.

 

Reţeaua László Tőkes, finanţată de la bugetul Ungariei - (Preluare rezumata din versiunea in limba romana a investigatiei )

 

Mişcarea civică. Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania - CNMT sau, după acronimul derivat din limba maghiară E.M.N.T. - condus de László Tökes. După şapte ani de civism mai degrabă steril, CNMT a simţit nevoia unei acţiuni politice mai viguroase, aşa încât a generat un partid: Partidul Popular al Maghiarilor din România (P.P.M.T.).

 

Organizaţia neguvernamentală. Cea de-a treia entitate relevantă este organizaţia nonguvernamentală asociată la C.N.M.T., denumită Asociaţia EMNT, care preia în titulatură acronimul în limba maghiară al C.N.M.T., adică E.M.N.T.. Înfiinţată tot în 2010, când s-a născut şi partidul, Asociaţia E.M.N.T. este prezidată tot de Laszlo Tökes.

 

Finanţarea oficială a .P.P.M.T. - Din raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale al P.P.M.T., publicat pe site-ul Biroului Electoral Central (B.E.C.), reiese că în cursul alegerilor locale din vara anului trecut, P.P.M.T. a avut venituri totale de 116.000 de euro, cheltuielile însumând 113.000 de euro. La alegerile parlamentare din 2012, partidul a avut venituri totale de 127.000 de euro şi cheltuieli de 115.000 de euro. Din datele publicate nu reiese cine a donat bani P.P.M.T., şi nici nu putem şti exact din ce activităţi a avut partidul venituri.

 

Finantarea reală. Din răspunsurile primate in cadrul investigatiei, rezultă că de la înfiinţarea PPMT, în 2010, diferite ministere şi firme de stat au acordat finanţări substanţiale unor ONG-uri înfiinţate recent de către funcţionari şi politicieni din CNMT sau PPMT. Banii , peste trei milioane de euro, au venit pe câteva filiere:

 

Filiera „Centrelor pentru democraţie". În România, au fost înfiinţate 26 de asemenea centre, operate sub auspiciile mişcării civice a lui László Tökes, CNMT,cu scopul de a ajuta cu formalităţile de dobândire a cetăţeniei maghiare. Ministerul Administraţiei Publice şi Justiţiei din Ungaria a transferat în total 490.000 de euro în contul Asociaţiei EMNT, ONG-ul afiliat CNMT.

 

Trainingurile, exclusiv pentru politicienii P.P.M.T. Asociaţia EMNT a beneficiat de finanţări în valoare de 8.000 de euro. Banca de Devoltare Maghiară, cu capital integral de stat, a acordat o finanţare de 84.000 de euro pentru traininguri de dezvoltare comunitară organizate de Asociaţia EMNT în 22 de localităţi din Ardeal. Pe pagina web al CNMT, nu exista referiri despre acest program.

 

Filiera „Presa Fără Hotare". Din răspunsurile primite la cererile de informaţii reiese că în ultimii ani, cel mai generos finanţator al proiectului C.N.M.T.-P.P.M.T. a fost Loteria de stat din Ungaria, o companie extrem de profitabilă, subordonată Administraţiei Averii Statului Maghiar. Loteria din Ungaria este cunoscută datorită faptului că în 2010 a acordat o finanţare de 850.000 de euro Fundaţiei Pentru Presa Maghiară Fără Hotare. Pe lângă sponsorizarea din decembrie 2010, Fundaţia Pentru Presa Maghiară Fără Hotare a mai beneficiat de o finanţare de 670.000 de euro din partea Loteriei ungare, acordată în decembrie 2011. Un alt finanţator important al proiectului CNMT-PPMT, respectiv al Fundaţiei Pentru Presa Maghiară Fără Hotare, este Banca de Dezvoltare Maghiară. Şi această instituţie este proprietate a statului maghiar, iar totalul donaţiilor se ridică la 612.000 de euro. O parte mai mică a donaţiilor provine de la compania de electricitate naţională, de asemenea aflată în proprietatea statului maghiar, care a donat 34.000 de euro. Bani pentru O.N.G.-urile politicienilor

 

Pe listele de donaţii ale companiilor de stat din Ungaria se gasesc sapte O.N.G.-uri din România, care au primit în ultimul an un total de aproximativ un milion de euro: Asociaţia Curaj Civic, Asociatia Identitas, Asociaţia 16 Patak, Asociaţia Kezdiszekert, Asociaţia Mikó Imre, Asociaţia Pro Partium, Asociaţia Reconstructio. Aceste ONG-uri au câteva trăsături comune: toate au fost înfiinţate relativ recent, în 2011 sau 2012, fondatorii fiind aproape exclusiv persoane ce activează în CNMT sau PPMT. Aceste ONG-uri nu par să aibă activitate, sau cel puţin nimic ce ar justifica aceste finanţări generoase. Iată cum arată bilanţul lor:
- Asociaţia Curaj Civic;
- Asociaţia nu are site web. Sponsorizarea primită de la Loteria ungară: 99.000 de euro;
- Asociaţia Identitas;
- Asociaţia Identitas nu are site web. Suma primită de la Loteria ungară: 132.000 de euro;
- Asociaţia Pro Partium;
Asociaţia nu are site web. Finanţarea primită de la Loteria ungară: 167.000 de euro;
- Asociaţia Reconstructio;
- Asociaţia Reconstructio nu are site web.. Finanţarea primită de la Loteria ungară: 265.000 de euro;
- AsociaŢia 16 Patak (16 Lacuri);
- Asociaţia nu are site web. Finanţarea primită de la Banca de Dezvoltare Maghiară: 34.000 de euro;
- Asociaţia Kezdiszekert;
- Finanţarea primită de la Banca de Dezvoltare Maghiară: 34.000 de euro.
Asociaţia Mikó Imre.
- Finanţarea primită de la Banca de Dezvoltare Maghiară: 34.000 de euro.

 

Notă: Investigaţie a fost realizată în cadrul programului „Grants for Investigative Journalism", organizat de Fundaţia Freedom House România, cu sprijinul financiar al U.S. Department of State şi al Ambasadei Franţei în România. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui material aparţine autorului şi nu reflectă neapărat punctul de vedere sau poziţia U.S. Department of State sau al Ambasadei Franţei în România. (Agenţia de ştiri: "Agerpres" din 18.04.2013 , „Adevărul")

 

22 aprilie 2013 - Preşedintele Ungariei, Janos Ader s-a întâlnit cu reprezentanţi ai organizatiilor etnicilor maghiari care doresc să obţină autonomia în ţări vecine. Potrivit Agentiei M.T.I. , Laszlo Tokes, un europarlamentar român de origine maghiară, preşedintele Consiliului pentru Autonomia Ungurilor în Bazinul Carpatic (KMAT) şi alţi lideri din cadrul acestui organism l-au informat pe Ader despre eforturile întreprinse în vederea obţinerii autonomiei unor comunităţi de etnici maghiari în această regiune şi în legătură cu evenimente legate de marcarea Anului Autonomiei. La întâlnire au fost prezenti Jozsef Berenyi, liderul Partidului Comunităţii Ungare în Slovacia, Miklos Kovacs, preşedintele Asociaţiei Culturale Ungare Transcarpatice şi Istvan Pasztor, liderul Alianţei Ungurilor din Voivodina. (Agentia de ştiri „Mediafax", „Adevarul" din 22 aprilie 2013).

 

Iulie 2013 - Tabăra de vară de la Balvanos - Laszlo Tokes cere ca Transilvania sa adopte drapel propriu şi să fie pusă sub protectoratul Ungariei. Concomitent, fostul preşedinte al U.D.M.R., Marko Bela, nu excude posibilitatea unor tensiuni şi conflict generate de maghiarii din România. Declaraţiile au fost făcute în prezenţa premierului Ungariei Orban Viktor. De menţionat lipsa, până la acest moment, a oricărei luări de poziţie din partea autorităţilor şi clasei politice din România.
- Va urma -