Periodic, numeroasele instituții create special pentru a „lupta din greu” cu coronavirusul buclucaș emit așa numitele press-release. Adică, niște comunicate către noi, potențialii infectați, trimise nouă prin intermediul presei. Minunat! ar spune nepoțica mea de doi ani și jumătate. Numai că, ea, micuța, încă nu știe să citească… Ce se spune în minunatele comunicate? Păi, spre exemplu, să-l luăm pe cel din 9 martie 2020, elaborat de Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență: „Se suspendă cursurile în unitățile școlare din toată țara! E momentul să fim responsabili! Să ne protejăm familiile! Să-i protejăm și pe ceilalți! Să facem tot ce putem pentru a limita răspândirea noului virus!”. Pare încurajator, nu-i așa?

Nu trece mult și, tot emulator, după ce și-a văzut „Guvernul meu nr. 4” la putere, iese în față și cel mai iubit dintre sași și ne anunță că peste vreo două-trei zile (de ce nu imediat?!) va decreta starea de urgență în toată țara. Nu spune ce înseamnă asta pentru mine, Mitică din Ferentari. Îmi va fi mai bine? Îmi va fi mai rău? Nu spune nici dacă situația asta de urgență va închide drumuri, orașe, magazine, unități comerciale. Ori dacă  armata sau Arafat îmi vor rechiziționa mașina și îi vor lua boii fratelui de la țară. Nu spune nici dacă mi se vor restrânge niște drepturi și niște libertăți constituționale și care ar fi acelea. Nici cât durează urgența asta. Nici dacă este făcută pentru mine, pentru el și familia lui ori dacă a fost decretată numai pentru ca „Guvernul meu” să poată fura în liniște și legal.

Tot ca să ne încurajeze, ore întregi, diferiți medici, epidemiologi, străinii cercei și arafații, încearcă să ne convingă cât de rău este virusul acesta chinezesc (doar chinezii puteau fi de vină, ne-a spus-o el, partenerul strategic!), cât de ucigaș este Covidul ăsta, cum te atacă el mișelește pe la spate și prin față, cum îmbolnăvește el cinci români din 20 de milioane într-o singură zi, cum mor (la alții, nu încă la noi!) bătrânii pe capete, cum s-au pus corturi prin curtea spitalelor ca să nu mai știe virusul pe unde să intre înăuntru, cum ar trebui să umblăm mascați și la mai mult de un metru unul de altul, cum să ne salutăm fără să ne strângem mâna și cum să ne sărutăm pe obraz fără să ne atingem cumva, cum un nenorocit purtător de virus scăpat de sub control a mai imbolnăvit vreo zece, cum și cât de buni cetățeni suntem noi dacă ne turnăm vecinul care tocmai s-a întors de la cules căpșuni și n-a raportat primăriei că ar putea să-l doară capul peste vreo două săptămâni.

Vine rândul primăriței capitalei. Nu se putea să nu primim un stimul pentru calm și de la ea! Ca și ceilalți, pe un ton serios, cu lacrimile abia ținându-se sub pleapele rimelate, ea ne anunță că nu vrea să ne sperie, dar crede că va fi desființat transportul în comun fiindcă prea ne înghesuim în el. Mai crede ea, deși nu este complet sigură, că și metroul ar trebui închis fiindcă, zilnic,  se plimbă cu el ucigașii viruși chinezești (iar noi, nenorociții, tocmai ce i-am refuzat pe chinezii care doreau să ne facă o linie de metrou până la aeroport).

Cel mai tare ne-a încurajat domnul Adhanom Ghebreyesus! Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dl.  Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, după ce ne-a spus, nouă, omenirii, cât de periculos este acest virus, a declarat nici mai mult și nici mai puțin decât că este pandemie mondială! Nu ne-a spus dl. doctor dacă vom muri cu toții, nici câți vor scăpa de or avea noroc și nici unde dreacului și cine ne va îngropa pe toți.

Încurajările de până acum reprezintă numai o mică parte a problemei… S-au anulat zboruri internaționale! S-au închis granițe! S-au blocat orașe cu milioane de locuitori în ele! Au dispărut ramuri întregi industriale fiindcă au trimis acasă lucrătorii! S-au autoizolat câteva milioane de persoane! Sunt supuse carantinei alte câteva sute de mii! S-au golit magazinele! Nu se mai știe cine și cum să-i hrănească pe autoizolați și pe carantinați! Nu se mai joacă fotbal, tenis, oină și nici bambilici! Nu mai poți bea o bere la cârciumă dacă ai mai mult de doi prieteni și asta numai dacă dumneaei, cârciuma, potențială împrăștietoare de viruși, nu s-a închis încă! Parlamentarii votează de acasă și aleșii neamului depun jurământul cu masca pe figură, iar biblia de sub mâna dreaptă trebuie neapărat înecată în spirt medicinal sau în soluție de clor!

Câtă ipocrizie! Câtă inconștiență în a gestiona o astfel de situație, absurdă și manipulatoare până în străfundurile ei chiar și pentru cel mai inocent cetățean al mapamondului! Ce aș mai putea adăuga? Doar, urmând sfaturile „Guvernului meu”, ale președintelui, ale primarului general, ale directorului general O.M.S., ale doctorilor, epidemiologilor, care oră de oră ne amenință de pe ecranele televizoarelor, ale moderatorilor de emisiuni în care vorbesc cu gura plină despre periculozitatea ne mai întâlnită a virusului cu coroană: fraţilor, nu vă panicaţi!

Post scriptum: Număr morți în lume între 1 ianuarie 2020 - 10 martie 2020:   3.310 - coronavirus;      85.925 - gripa sezonieră;    884.152 - fumat;    442.355 - alcool;     238.749 - accidente trafic; 7.516.249 - avorturi (Sursa: Worldometer).

Aranjament grafic - I.M.