West NulandustanUn Bantustan a însemnat, cu decenii în urmă, pe vremea apartheidului, un fel de țară, de stat al unor oameni de culoare din sud-vestul Africii, locuit de membrii aceluiași trib de negri, care, astfel, au primit un fel de „autonomie". 10 la număr, 5 în Africa de Sud și 5 în Namibia, bantustanele au fost create pe la sfîrșitul anilor '40 ai veacului trecut, astăzi cuvântul „bantustan" este adeseori folosit în sens peiorativ pentru a desemna o regiune, un teritoriu, spuneți, dacă vreți, cu o independență discutabilă, sau cu o legitimitate îndoielnică și rezultată din tot felul de sforării și falsuri locale și internaționale. Bantustanele au fost abolite odată cu abolirea apartheidului, în 1994, și s-au întors în sânul Africii de Sud, sub Nelson Mandela. Astăzi, termenul apartheid este folosit, uneori, pentru a vorbi de sisteme similare în alte țări. Este folosit și în alte țări, sau pe alte continente, cum se pare că este cazul în prezent, în Europa, continentul oamenilor de culoare albă. În Europa de Est, din urmă cu peste un deceniu, funcționează două bantustane, a căror denumire a fost schimbată în Nulandustane: Nulandustanul de Est, adică Ucraina, și Nulandustanul de Vest, adică România. Ele sunt locuite în mare parte de membrii unor triburi etnice (ucrainenii în Nulandustanul de Est, și românii în Nulandustanul de Vest), dispun, ambele, de o oarecare autonomie, foarte limitată, și, în sens peiorativ, încep să desemneze din ce în ce mai mult un teritoriu cu o independență discutabilă (Nulandustanul de Vest, adică România lui Băsescu/Iohannis), sau cu o legitimitate îndoielnică și rezultată din tot felul de sforării și manevre locale și internaționale (Nulandustanul de Est, adică Ucraina lui Iușcenko/Timoșenko/Poroșenko). Populate, cum spuneam, de albi, cele două nulandustane europene au fost înființate în 2004 și, de atunci încoace, au funcționat cu tot felul de mărgele, panglicuțe, revoluții și sacoșe cu gogoșele (dunkin donuts) toate colorate, oferite localnicilor, iar în ultima vreme „nașa" lor, Victoria Nuland, adjunctul secretarului de Stat american, a petrecut acolo o grămadă de timp, le-a copleșit cu o atenție neobișnuită. În esență, atât dânsa, cât și soțul ei, istoricul, consilierul prezidențial de politici externe și al Departamentului de Stat al S.U.A., gânditorul de strategii la defunctul „Proiect pentru noul secol american", „Fundația Carnegie" și la „Brookings Institution", Robert Kagan, sunt brokeri ai „complexului militar-industrial" denunțat de fostul președinte american Eisenhower în anul 1961.

La Kiev, brokerița Nuland și-a făcut meseria

Într-un sens mai larg, termenul respectiv include astăzi întreaga rețea de lobby-ști, comisionari, contractori, resurse și fluxul de plăți, indivizi, corporații, Pentagonul, Congresul și Executivul american - din punct de vedere tehnic, o teză similară cu cea a lui Eisenhower a fost exprimată în 1936 de francezul Daniel Guérin în cartea sa „Fascism și Marele Business", despre sprijinul acordat marii industrii de către guvernele fasciste. În Nulandustanul de Est, Ucraina, Victoria Nuland are în prezent o influență uriașă, zilele trecute, mai exact după 15 iulie, s-a aflat din nou la Kiev, unde a reuşit să impună un statut special al regiunii Donbas, în seara sosirii sale acolo a stabilit succesele trecute, dar și viitoare ale actualei guvernări: „Aş vrea să spun că mâine (joi) Rada Supremă va avea încă o zi istorică, la fel ca multe altele în ultimele opt luni, pentru că se lucrează la o nouă legislație menită să schimbe țara. Mâine însă Parlamentul va examina un pachet complet de reforme legislative care va finaliza ceea ce cere F.M.I. pentru a oferi următoarea tranșă a împrumutului pentru Ucraina". Fulgerător, jocurile au fost făcute, în continuare Kievul va refuza să discute cu liderii rusofoni din estul țării, ceea ce înseamnă escaladare militară, posibile comenzi și livrări de arme din America, dar și oportunități și profituri viitoare pentru F.M.I., adică înseamnă noi afaceri pentru amintitul complex militar-industrial, înseamnă că la Kiev brokerița Nuland și-a făcut meseria. Iar a doua zi, într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei Americane la București, aceeași doamnă Nuland a afirmat că există un parteneriat româno-american prin care procurorii din România sunt pregătiți pentru identificarea și trimiterea în judecată a cazurilor de corupție, am întreba doar dacă, în acest „parteneriat" funcționează și reciproca, adică sunt pregătiți la București și procurori americani pentru identificarea și trimiterea în judecată a cazurilor de corupție în S.U.A.?

Mințiți cu nerușinare stimată Doamnă Nuland!

Din păcate, această ultimă afirmație neghioabă, arogantă și păgubitoare a Victoriei Nuland despre afacerile româno-americane a stârnit aici un val fără precedent de anti-americanism, reproducem parțial (și editat) trei postări generate de intervenția ei pe sit-ul Ambasadei: „Aflarăm ca politica Departamentului de Stat in Romania nu e politica democrată (deși guvernul și președintele american sunt democrați), ci republicană neocon. Desi guvernul american e democrat, noi aștia din Europa de Est experimentăm pe pielea noastră felul de a face politică republicană neocon. Adică: Gordon, care spune că s-au furat 2 milioane de voturi la referendum, ajutori de ambasadori care vin în parlament să ne spună ce să votăm, procurori care arestează Parlamentul și paralizează și bruma de democrație pe care o mai avem. Rezultatul va fi alienarea poporului român și transformarea lui din pro-american, în anti-american", și „Mințiți cu nerușinare stimată Doamnă Nuland, și pentru acest lucru va spun, să vă fie rușine! În România nu aveți un partenariat de pregătit procurori, aveți un parteneriat de pregătit trădătorii de Neam și Tară.. ca dumneavoastră, America, să puteți să vă faceți mendrele în această țară, pentru a batjocori si umili acest popor cum l-ați mai batjocorit și umilit în vara anului 2012, când Poporul Român a dat de pământ cu infractorul Băsescu Traian în proporție de 90%. Dvs. nu doriți democrație în România, dvs. doriți haos, subdezvoltare și încurajarea hoțiilor și tâlhăriilor la nivel inalt, de ce nu suflați o vorba de jafurile de miliarde de euro săvârșite în stil mafiot de către regimul portocaliu, de ce protejați pe acești mafioți stimată doamnă?", și „Ați reușit doamnă Nuland, cu standardele duble pe care le folosiți fără rușine în numele democrației și libertății americane, să nu vă mai respecte nici românii, care în 1989 credeau în America și în visul american..."
Grafica - Ion Măldărescu