rezist-re-start roCînd am aflat că gruparea „#Rezist" distribuie informații de pe 140.000 de conturi de Facebook, am rămas perplex. Apoi m-a pufnit rîsul. Nici cu 100.00 de activiști, P.S.D.-ul nu-i poate prinde și combate, indiferent cîte mitinguri ar organiza. Și S.R.I. nu știe nimic! Vorba lui Iohannis: ha, ha, ha! Cu divizia sa de supraveghere a spațiului cibernetic. Măi să fie! Pute și este plin de haz, dacă n-ar fi periculos. În povestea asta cu mobilizarea și direcționarea protestelor nu poate fi coordonat totul numai de un fraier sau de doi-trei puști care trag pe nas. Suportul este mai puternic, susținerea e mai solidă, banii sunt mai mulți, echipa e mai mare. N-ajunge doar o amărîtă de cartelă. În același timp, înțelegînd destul de bine șmecheria, m-am tot gîndit la inteligența puștilor de la pupitrul operațiunii. Să fie ei așa deștepți? Sau cineva îi folosește ca pe niște iepurași?

Presupun că nu întîmplător Mihai Gâdea a redifuzat un interviu cu George Maior. Discuția a fost difuzată pe 27 ianuarie 2015 pe B1 TV. Directorul S.R.I. era extrem de opărit de căderea legilor Big Brother. Căzuseră de mai multe ori la C.C.R. La puțin timp după dialogul Dan Andronic - George Maior, pe 10 martie același an, judecătorul C.C.R. Toni Greblă a fost arestat în baza unei încropeli de acuze cum nici studenții repetenți de la Drept nu pot redacta. În interviul reluat, George Maior, cu figura lui de îmbălsămat artistic (super-pudrat), se chinuia să ne explice importanța stocării datelor, a identității cumpărătorului de cartele prepay etc. Dacă ne răpește cineva copilul, S.R.I.-ul îl găsește mai repede. Dacă ne răpește libertatea, nu prinde pe nimeni.

Oricum, stocarea de date și prelucrarea lor funcționau la greu. Îmi aduc aminte de echipele de postaci gestionate de Cristian Călugăru pentru Elena Udrea și Traian Băsescu. A fost prima mare diversiune politică operată pe Internet, cu folosirea bazelor de date și a postărilor automate. Ce spunea Mark Gitenstein pe 4 iulie 2012? Se vorbea despre mobilizarea tinerilor din țara noastră, reuniți într-un program deștept, intitulat „Restart România". Cred că acesta a urmat după programele „Restart S.R.I.", „Restart D.N.A." și „Restart A.N.I.". După toate acestea, operațiunea de combatere a corupției a fost urmată de organizarea unei forțe de protest și comunicare, de diversiune în rîndul tinerilor. Iată ce spunea Mark Gitenstein pe 4 iulie, 2012, potrivit HotNews: „Pe acești tineri i-au implicat ambasadele S.U.A., Marii Britanii, Germaniei, Spaniei și Canadei într-un program pe care l-am numit « Restart România ». Am creat un website și le-am cerut tuturor românilor interesați să propună idei de utilizare a Internetului în lupta împotriva corupției. 100.000 de români au răspuns acelei chemări, oferind idei inteligente, pe care le-am finanțat, de a lupta împotriva unei multitudini de probleme, de la furtul de lemn din pădurile dumneavoastră până la mita din spitale și parcatul ilegal. Acești cetățeni reformatori folosesc Internetul pentru a ataca ceea ce dumneavoastră numiți mentalitatea corupției. Atunci când Romanian American Fund a încercat aceeași idee pentru reformarea sistemului educaţional, peste 40.000 de români au răspuns apelului. Acești 140.000 de « restarteri », cum îi numim noi, sunt agenți ai schimbării care vor susține aceste reforme și vor sprijini aceste instituții". (Mark Gitenstein, 4 iulie 2012).
Acum înțeleg și de ce „#Rezist" seamănă perfect cu U.S.L. și de ce se poartă la fel. N-aș mai avea mare lucru de adăugat. Mă tem că nici acum P.S.D.-ul nu înțelege mare lucru din toate cîte i se întîmplă!

Notă : Editorial preluat cu acordul autorului[1]
Grafica - I.M.

-------------------------------------
[1] Sursa https://www.cotidianul.ro/protestele-intre-sri-rezist-si-restart-romania/