Imagini uluitoare pentru anul 2020, Covid-19, premier interimar, premier desemnat, mandate depuse, miniștri reinventariaţi în liste de guvern,  teamă, oameni izolaţi la domiciliu, reclame TV  şi nesfârşite monologuri cu iz electoral! Mesajele sunt dure. Decesul scriitorului Paul Goma, la Paris, amplifică durerea de cap. Privind în jurul nostru, situaţia pare scapată de sub control. Încotro România? 

Medicii, în prima linie a frontului anti Covid-19

CoVID-19 împinge România spre prăpastie. Epicentrul cutremurătoarei incompetenţe criminale s-a evidenţiat  la Suceava, lovind în plin medicii aflaţi în prima linie. Expuși „inamicului”, aceștia cad unul după altul. Câți medici mai sunt „suspecți”? Câţi mai rezisă agresiunii ŞI prostiei umane? Câţi au mai rămas dintre cei care i-a pregătit ţara? Şi ei sunt oameni, au familii pe care nu le mai văd cu săptămânile, de teama contaminării celor dragi. Cu 906 cazuri confirmate, cu 14 pacienți vindecați, cu 100.199 de persoane izolate, cu 6.016 persoane aflate în carantină (numărul se schimbă de la o oră la alta), România are nevoie de înţelepciune şi echilibru!  În absența testelor, a medicamentelor şi a aparaturii necesare,  numărul simptomaticilor crește. Dacă medicii cad, cine-i va mai trata pe bolnavi?

Frontierele au fost copleșite.

Conform  mass - mediei, nu mai puțin de un milion de români au revenit în țară. Mulți dintre ei s-au întors împinși de la spate de o Europa închisă. Lipsiți de asigurări medicale, cu muncă plătită la negru, salvarea i-a adusă pe drumul către casă! Cine decontează cheltuielile? 

Simțul umorului nu ne lipsește!

La greu, zâmbetul înalta sufletul! Să fie adevărat că Nicolae Ceaușescu și-a văzut visul cu ochii, respectiv întoarcerea românilor în Țară? Din fericire, în România, schemele de tratament încep să vindece! Timișoara este  un  exemplu. Din perspectiva analizei de informații, responsabilitatea măsurilor nu trebuie neglijată!  Izolarea la domiciliu obligă la disciplină și la mult calm. Viață nu este ușoară. Omul are nevoie de hrană! Părinții noștri, bunicii, copiii au nevoie de asistență medicală! Frământările sunt multiple. Datoriile cresc, creditele cresc, prețurile se caţără tot mai sus! Igienizarea minții este  necesară! Întrebările sunt multiple. Cum ne putem infecta? De unde se poate lua Coronavirus? Câți medici asimtomatici vor deveni simptomatici?

Panică alterează mintea.

Voci dogite, care se doresc autorizate, anunțau că virusul se răspândește inclusiv prin aer! Cine are nevoie de panică?  Din nefericire, educația sanitară lipsește, spălatul pe mâini nefiind o prioritate! Să nu uităm că neputință, datoriile, absența locurilor de muncă, promiscuitatea socială și indiferență marchează existența noastră! Mă întreb, totuși, cine are nevoie de amplificarea sentimentului de teamă?  Ce înseamnă un premier autoizolat și un președinte posibil atins de virus? Gândesc la Primul Război Mondial și la guvernul plecat în exil! Să se repete schema?

Măsuri preventive?  Ordonanțele militare transformă recomandările în obligații. Amenzile curg și susțîn măsurile speciale. Să fie România o țară abandonată?  Incertitudinea ne înconjoară.  Închiși în casă, oamenii pot dezvolta și comportamente de graniță. Conviețuirea nu este ușoară! Anxietatea acționează și macină echilibrul comunicării. Tensiunile se amplifică, impulsivitatea preia controlul. Să nu rămânem surprinși că poate în vremuri de după Covid-19 o să suportăm și efecte secundare: fragilitate emoțională, depresie, fobii și multiple tendințe de a despica firul în patru.

Ce mai este normal și ce mai este anormal?

Răceală este comună oricărui om.  Sub bombardamentul informațiilor, multe neverificate, uităm de „aspirina săracului” și gândim departe! Cine mai gândește la o gripă sezonieră, de primăvară? Care sunt manifestările Coronavirus? Din relatările celor atinși de virus, simptomele pentru Covid-19 se manifestă, cel mai frecvent, prin febra, dificultăţi respiratorii și tușe! Intervenții?  În condițiile în care tone de meficamente au fost scoase din țară, firmele private contractează medicamente și teste din Coreea de Sud, fără oferte de licitație.  Tratamentele suportive sunt aplicate cazurilor severe și foarte severe. Există sau nu există antidotul? 

Israelul anunță că dezvoltă cercetări! S.U.A. are, că întotdeauna, alternative. Rusia își păstrează calmul! China și-a triplat exporturile cu produse! Noi ce să înţelegem? Magazinele rămân fără produse. Nu toate!  Săpunul și detergenții sunt din belșug! Mă întreb ce tratament poate fi aplicat  celor care au reușit să ridice prostia la rang de virtute?  Cine câștigă din isterizare? Economia României obligă la reflecții! Șomajul tehnic deschide drumul către disponibilizări de personal. Împrumuturile externe nu ajută, așa cum nu ajută interminabile discuții electorale! Românii au nevoie de unitate! Românii au nevoie de specialiști și de Institutul „Cantacuzino”!

Nimic nu este întâmplător!

Atenția românilor  este focusată  prin declarații belicoase! Să nu uităm că zgomotul ajută la măsuri mai puțîn  explicate! Coronavirus permite angajarea de cheltuieli, fără licitiatii. Cine câștigă din toată această stare? Multitudinea conteactelor încheiate ridică serioase semne de întrebare. Febra colectivă crește! Pe termen mediu Coronavirus lovește autoritatea! Încrederea scade de la o zi la altă, deși încerc şi vreau să cred că decidenții manifestă bună intențien dar jocurile politice nu încetează! Nevoia majorității nu ține seama de contagiunea colectivă! Liderii politici se încuie, preventiv, în spatele ușilor! Poliția, Jandarmeria, Armata se află în stradă. În ce instituții mai au încredere românii?

Luna aprilie rămâne o luna fierbinte!  De gripă aviară și pesta porcină nu se mai aude, iar comparaţia cu coronavirusul nu e tocmai potrivită pentru că viaţa unui om nu poate fi compensdată cu bani ! Perspectiva nu arată ca florile de cireş… În situaţia în care ne găsim acum să ne ferească Dumnezeu de alte necazuri! Un cutremur? Catastrofe naturale… cine mai gândește la toate acestea? 

Coronavirus obligă la măsuri ferme: Cehia și-a închis frontierele! Ungaria a adoptat măsuri de urgență! Bulgaria a decretat starea de urgență! România se află în stare de urgență; nu exclude nici posibilitatea ca explozia Coronavirusului să fie o acțiune teroristă.  Bioterorismul obligă la reflecții, iar criza economică îşi flutură steagul. Întâmplător sau nu, în ultimele zile, bursele europene au ajuns în colaps! Băncile prezintă perspective apocaliptice!

În China, la patru luni de la prima raportare, în provincia Whuan, cu un număr de  12 milioane de locuitori, viață revine la normal, epidemia fiind aproape stinsă. Să fie China un semnal pentru S.U.A.?  Să fie Coronavirusul european o perdea de ceaţă pentru exerciţiul de apărare „Europe Defender 20”?, desafsurat recent? Vreau să cred că nu. Evenimentul  era pregătit cu mult timp înainte!  Potrivit Open Sources: „în timp ce în Italia titlurile, transmisiile și rețelele de socializare sunt invadate de mult discutatul « coronavirus »,  20.000 de trupe americane debarcă în 7 aeroporturi europene și li se vor adăuga alți 10.000 de soldați americani prezenți deja în Europa și alți 7.000 de soldați din diferite țări europene. În total 37.000 de soldați înarmați în ce scop? Pentru a ajută statele să oprească acest virus exaltat sau să-i ajute pe cei care l-au contractat?”.

Teama şi panica alterează mintea, iar lumea întreagă are nevoie de speranță! 

Românii au nevoie de liniște. Calmul este esențial. Românii au nevoie de informații corecte! Ce se poate face? Starea de urgență  este o soluție. Comunicatorii insistă pe o Românie în doliu. Sentimentul apartenenței ajută!  În orice situație de criză, dacă 90% este manipulare, 10% poate fi și adevăr! Cu toate acestea, măsurile preventive sunt necesare pe termen mediu și lung.

Boală nu alege! Nici circul nu ajută!

 În nebunia jocului politic, inconștiența şi incompetenţa sunt pasate de la unul la altul! 

Ce ne oferă realitatea imediată? Economie spulberată! Datoria externă va crește în mod exponenţial.  Starea de bine a românilor se stinge! În perioada imediată riscurile cresc frica amplifică teroarea şi isteria colectivă. Psihologia persoanei suferă!  Furia celor plasați în carantină nu trebuie neglijată! Ministerul Afacerilor Interne nu are o misiune ușoară

Omenia se pierde, încrederea dispare, bunul simt se rătăcește! Un simplu strănut în metrou sau o nevinovată tuse în tramvai atrag priviri alarmate! Oamenii trăiesc sub imperiul fricii! Reacțiile sunt greu de anticipat şi de controlat într-un ghid al normalității! De fapt, ce mai înseamnă normalitatea? Stări  de panică? Mesaje care aduc senzații de sufocare? Medici contaminaţi, jurnaliști infectați?  Imformatiile sunt necesare, dar mass - media aflată în centrul evenimentelor se situează la ani-lumină de profesionalismul breaslei. Dincolo de toate acestea, sănătatea este cea mai importantă, iar zilele sunt din ce în ce mai agitate. Din totalul celor 14 persoane decedate și diagnisticate pozitiv cu coranovirus, nu există nicio excepție cu privire la un istoric medical complicat, cu boli cronice avansate.

Ce este de făcut?

Să învățăm să citim printre rânduri și să luăm aminte, apărându-ne pe noi, dar şi ceilalţi. Distanța rămâne importantă, iar răbdarea şi înţelegerea sunt obligatorii.  Ministerul Sănătății transmite:
- spălați-vă mâinile de multe ori;
- evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
- nu vă atingeți ochii, nasul și gură cu mâinile;
- acoperiți-vă gură și nasul dacă stranutați sau tușiți, etc.  
Înțelepciunea să ne însoțească pretutindeni! În Postul Paștelui, Dumnezeu să ne lumineze mintea!