Prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu, art-emisStimaţi prieteni, Mi s-a părut curios materialul, redactat de dl Andrei Safonov pe portalul de ştiri „Novîi reghion" de la Tiraspol, publicat la 11 ianuarie 2013, în limba rusă. El se referă la mulţi dintre noi, poate chiar la toţi şi fiecare, care simte româneşte. Se referă atât la RM, cât şi la România. Andrei Safonov a absolvit Facultatea de Istorie a USM; a fost unul dintre fondatorii şi conducătorii la finele anilor 80 ai secolului al XX-lea al Mişcării şovine pro imperiale „Edinstvo", cunoscută sub numele popular Interfront, care se opunea proclamării independenţei Republicii Moldova. În anii 1990-1994 a fost deputat în parlamentul Republicii Moldova, dar din 1992 a stat mai mult la Tighina sau Tiraspol, fiind unul dintre ideologii regimului separatist. Ca autor de cărţi de istorie şi publicist, iată ce scrie dl Safonov:
Pe data de 13 şi 14 ianuarie (2013), la Cernăuţi va avea loc întâlnirea miniştrilor afacerilor externe ale Ucrainei şi Rusiei, Serghei Lavrov şi Leonid Kojara. În conformitate cu comentariul departamentului de politică externă rus, la întâlnire o atenţie deosebită va fi acordată reglementării conflictului moldo-transnistrean. Probabil, şi locul întâlnirii nu a fost ales întâmplător: România are pretenţii faţă de Nordul Bucovinei. Nu este exclus, că (întâlnirea) este un semnal, că în lupta împotriva „expansionismului românesc" Moscova şi Kievul, în cazul în care nu-şi vor uni (puterile), cel puţin îşi vor coordona eforturile. Despre aceasta citiţi în rubrica de autor a politologului de la Tiraspol Andrei Safonov, (articol scris special pentru RIA „Novîi reghion". Tiraspol, 11 ianuarie 2013).[1]

Printre inepţiile obscurului personaj (Andrei Safonov) pot fi regăsite afirmaţii gratuite şi otrăvitoare precum:
- A trecut timpul jumătăţilor de măsură!;
- România - opera hidoasă a Tratatului de la Paris;
- Dezmembrarea României. Curs rezumativ;
- „Cartagina" bucureşteană trebuie distrusă. (N.R.)

Nu mor caii când vor câinii!

Scurt comentariu: Nu, Safonov, viaţă liniştită voi, separatiştii, n-o să aveţi. Asta pentru că voi aţi rupt din teritoriul Republicii Moldova, moştenitoarea de drept a fostei R.S.S. Moldoveneşti, o fâşie de pământ, aţi instaurat acolo un regim totalitar, pe care vreţi să-l păstraţi veşnic. Şi pentru a vă asigura liniştea, vreţi să sacrificaţi România modernă. Asta ca şi cum ai vrea să-ţi ciopleşti o scobitoare pentru dinţi şi tai pentru asta un copac. Nehoroşo, dorogoi! (Nu e bine, dragă!)

Da cu şcolile cu predarea în limba română voi aţi pierdut la C.E.D.O.. Din cauza tâmpeniei voastre Rusia este obligată să plătească despăgubiri materiale şi morale părinţilor şi copiilor acelor şcoli. Că nu este treaba ta pe cine numeşte Ponta consilier este clar ca „Bună ziua". Că vreţi în continuare bani de la ruşi e clar de asemenea. Numai că adevărata mosika (căţea) sunteţi anume voi, nu România. Eu cred aşa: dacă apar anumite probleme ruso-române, există mecanisme suficiente de rezolvare şi depăşire a lor, atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău şi Moscova. Acum cu unirea Republicii Moldova cu România: dacă va fi publicată lista „vânătorilor" care au omorât un om în Pădurea domnească şi au ascuns acest fapt reprobabil, dacă adevăraţii făptaşi vor fi traşi la răspundere, s-ar putea să mai existe Republica Moldova ca stat, dacă nu, atunci - nu!

Şi ultima: ca de la democrat la „democrat": cum vine asta, domnule, mişcarea politică de aderare a Republicii Moldova la Uniunea vamală euro-asiatică poate activa liber, iar mişcarea naţională, românească, pro-europeană, pro-occidentală - nu poate? Cum aşa?

Domnule Safonov, să auzim de bine! Asta pentru că nu mor caii când vor cânii.

--------------------------------------------------------------------------
[1] vezi şi http://vox.publika.md/anatol-petrencu