Vlad-Corneliu-art-emisUn personaj al lui Bernard Shaw spunea că într-o Europa fără războaie, singurul loc în care europenii s-ar mai putea bate între ei ar fi regiunea Balcanilor. I-au dat dreptate, la scurt timp după înțelegerile din Malta, războaiele din spațiul iugoslav (dar, e drept, și cele din spațiul post-sovietic - Republica Moldova și Georgia). După care, pace continentală, dar cu Balcanii de Vest ca o zona în continuare problematică. Aici deficitul de democrație rămâne, cu încăpățânare, o constantă, iar insecuritatea, neîncrederea și problemele litigioase între vecini riscuri - presante. Păi cum altfel să înțelegi că U.E. și N.A.T.O. n-au putut sau n-au vrut să includă zona în itinerariul marșului lor pașnic și triumfal către Est ? Mai grav este că, evitând să cuprindă sau să implice cumva în sinergia geopoliticii sale această părticică de Europa, Occidentul a început să se și dezintereseze tot mai mult de ea. Și asta când ? Când Balcanii de Vest involuau rapid spre starea de cea mai vulnerabilă, mai tensionată și mai riscantă zona de pe continent.

Zilele trecute, U.E. (de fapt Comisia Europeană) a anunțat un proiect despre care nu se prea poate spune deocamdată dacă este temerar, prudent, precaut sau de tatonare. E în orice caz unul deconcertant. Prin el, Bruxellesul își propune să apropie aceste state de Europa Unită și să le pregătească (și ajute) pentru integrarea lor europeană. Iar în față fiecăruia dintre aceste (șase) state se află, pe lângă exigențele europene comune, propriile lor migrene și necazuri, la ele acasă sau cu vecinii. Serbia nu recunoaște Kosovo ca stat independent, Macedonia e în conflict cu Grecia care-i contesta denumirea că stat, căci este și cel al unei regiuni grecești, Bosnia-Herțegovina este un stat precar și în interior, și în relațiile cu Serbia, Kosovo e și nu e recunoscută că stat pe plan internațional, Albania și Muntenegru, chiar membre ale N.A.T.O. fiind admise, se află mult sub baremurile europene stabilite de U.E. Drept care, precizează acum Bruxellesul, fiecare dintre aceste state ar putea întră în U.E. atunci când își va fi rezolvat problemele din propria ograda.

Strategia de integrare europeană a Balcanilor de Vest acum lansată traşelor de viitor al acestor țări și direcțiile lor de acțiune (stat de drept, democrație, reforme, bună guvernanță, anticorupție, reconciliere, bună vecinătate etc. etc). Dată orientativă pentru aderarea lor individuală la U.E. ar fi anul 2025, estimează președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar, adaugă el, nu e obligatorie. Să fi învățat oare Bruxellesul din lecția amară a demersului sau nefericit (căci negandit și nepregătit) în Ucraina, unde, încercând să forțeze notă, a primit replică promptă și dura a Rusiei ?

Este de înțeles așadar de ce lumea se întreabă acum ce stă în spatele noii inițiative a demnitarilor europeni de la Bruxelles. În Marea Britanie, „Financial Times" crede că se dorește dezinflamarea și normalizarea situației încordate din zona, dar și contracararea Rusiei și a Turciei care au, fiecare, interese pe aici. În Statele Unite, „Foreign Affairs", după ce veștejește dezinteresul prelungit al U.E. și S.U.A. pentru Balcanii de Vest, ceea ce a condus la deteriorarea tot mai periculoasă a situației în zona, apreciază că Strategia U.E. în materie „n-are dinți", așadar nici eficientă. Și nici viziune - căci admiterea individuală, la emulație, chiar dacă ar stârni o competiție benefică, ar accentua într-o și mai mare măsură tradiționalele ranchiuni și rivalități „balcanice", și așa la cote înalte. Oricum, Occidentul trebuie să se implice serios și responsabil în zona, căci altfel, avertizează publicația americană, „Rusia își va spori influența".

Protagoniștii mondiali au început așadar, organizarea de șantier pentru edificarea unui nou raport de forțe la scară regională. Se vede că nici în Malta, nici după, n-au avut timp sau n-au crezut că ar fi necesar să cadă la învoială și asupra soartei post război rece a acestui petec de uscat european atât de zbuciumat în istorie.

România, pe care o așteaptă președinția semestrială a U.E. într-un moment european (și sud-est european) solicitant, ar trebui să aibă și ea ceva de spus, de propus. Mai ales că regiunea care da atâtea bătăi de cap atatora e în vecinătatea noastră imediată. Dar ați auzit pe cineva vorbind la București despre problemele Balcanilor ?