Precedenta mea intervenție scrisă, în abordarea flagelului terorist, a fost în revista ART-EMIS, cu titlul Terorism - Modus operandi. În S. U. A. cu mitraliera, în Europa cu camionul![1], prin noiembrie 2018. De atunci, spre regretul meu și altor câteva sute de milioane de oameni pașnici, s-au mai produs enorm de multe atentate teroriste. Le-am dezavuat, dar am realizat periculozitatea acestui flagel nefast. De aceea revin și fac câteva considerații privind consecințele acestui război asimetric, cu lumea. Dumneavoastră prieteni, știți că terorismul intenționa să lovească pe cei mai importanți lideri ai planetei Terra? Nu știți? Nu este o manipulare, nici dezinformare! Vă răspund: Da, cert! S-au pregătit atentate! Și, nu împotriva oamenilor din popor, ci vizau președinții celor mai puternice țări din lume, S.U.A. și Rusia, Donald John Trump și Vladimir Vladimirovici Putin, organizându-se atentate teroriste pentru uciderea lor. Privind subiecții vizați ai putea crede că, fiind doi rivali și beligeranți dintotdeauna, atentatele puteau fi organizate de unul împotriva celuilalt. În deosebi că, fiecare dispune de „logistica” necesară comiterii unui atentat. Și iubirea lor, e un fals!

Din rațiuni securitate și de protecție a imaginii președintelui, intenția de atentat asupra lui Donald Trump, nu a fost dată publicității în timpul când s-a produs, stopată de către Secret Service, serviciul însărcinat cu paza președintelui, deși acțiunea era certă, pregătită, și se afla în stadiul de tentativă. Asasinatul urma să se consume la 14 noiembrie 2017, în timpul vizitei la Manilla, pentru a se întâlni cu Rodrigo Duterte, președintele republicii Filipine, și cu alți lideri din Asia de Sud, cu ocazia summit-ului A.S.E.A.N. Fericit, structurile de Intelligence, au acționat profesionist și atentatul a fost prevenit. Abia în 15 octombrie 2018, Secret Service a deconspirat acțiunea printr-un documentar la National Geographic[2]. Declarațiile celor implicați sunt edificatoare. De data asta, Secret Service a utilizat eficient  sursele umane și tehnice pentru a culege informații, astfel că la sosirea la Manilla a Președintelui Trump, teroristul era localizat. Era un membru al Statului Islamic - ISIS, deja pregătit pentru a comite atentatul, fiind identificat într-o locație apropiată hotelului unde urma să se cazeze persoana apărată, așteptând un complice. „Andrey Gibson și echipa ei, aflată în misiune la Manila, înainte cu 20 de minute de aterizarea aeronavei președintelui, reușesc să-l depisteze - se afla în parcul Luneta la un km de unde urma să fie cazat Donald Trump”- afirmă Chad Ragan, agent special în Secret Service. Evident, teroristul a fost reținut iar atentatul a fost dejucat. Bravo! Asta era misiunea lor!

Dar nici familia Trump nu este exonerată de pericolele atentatelor teroriste. Să amintim că, în 12 februarie 2018 i-a fost expediată lui Donald Trump jr. o scrisoare care conținea un praf alb suspect. Plicul fiind deschis de soția acestuia Vanessa, a fost suspectat a fi un atentat la viața destinatarului. Verificările ulterioare, au stabilit că nu i-a fost afectă sănătatea, infirmând atentatul. În 17 octombrie 2018, un alt act suspect. Aeronava cu care călătorea prima doamnă a S.U.A., Melania Trump, spre Philadelphia, pentru a participa și susține un act caritabil a campaniei „Be Best”- Fiți mai buni -, acţiune pentru combaterea abuzului de opioide (opiu) și hărțuirea copiilor pe Internet, s-a „defectat” imediat după decolare, aterizând de urgență, fiind pericol de prăbușire. Ulterior nu s-au dat detalii despre incident, bănuindu-se că ar fi o mână criminală.

Un apropiat al familiei, psihologul Lois Winston, își exprima regretul, susținând că: „este terifiant ca cineva să suporte asemenea șocuri, care le pot afecta sănătatea… dar acum nimic nu e surprinzător, se întâmplă multe lucruri teribile!”. Dacă trecem oceanul, speram că liderii Europei sunt mai liniștiți, nu primesc amenințări de la ISIS sau de la alte structuri teroriste. Nici vorbă! Și ei sunt vizați! Chiar Donald Trump, în 16 iulie 2018 făcea o dezvăluire șocantă, precum că: Am discutat cu președintele Putin și despre atacurile teroriste și amenințările foarte serioase. Teroriștii atacă și tot ceea ce facem noi astăzi este să încercăm să protejăm cetățenii de aceste amenințări. Săptămâna trecută se pregătea un atac terorist la Sankt Petersburg. El a fost stopat (Donald Trump). Trump spune că a fost prevenit un posibil atentat, dar nu specifică dacă era vizat și Vladimir Vadimirovici Putin! Dacă despre această intenție de suprimare a Țarului Rusiei, nu există informații că era ținta, o intenție de atentat directă, nu a lipsit. Și culmea! Există similitudini cu atentatul pregătit împotriva lui Trump. Adică, înafara teritoriului statului propriu și de către teroriști cu sigla Statului Islamic.

Joi 17 ianuarie 2019, ziarele sârbe anunțau: „Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad. A fost arestat Armin Alibašić, un simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic” (citat din Stevo Vasiljevic corespondentul Reuters). Agențiile de presă străine, confirmă că Agenția Secretă de Informații sârbă Bezbednosno Informativna Agencija (B.I.A.), împreună cu Poliția, au arestat în orașul sârbesc Novi Pazar pe cetăţeanul sârb Armin Alibašić, în vârstă de 21 de ani. Cercetările au stabilit că  deținea ilegal arme de foc automate, inclusiv o pușcă cu lunetă, explosivi, iar la percheziția domiciliară s-au găsit drapele și însemne ale ISIS. Dzevad Galijasevic, expert în domeniul combaterii terorismului, susține că Armin Alibašić făcea parte din secta Wahhabiților, denumită și „protestantismul islamului”, deosebit de violentă, autoare a mai multor atentate teroriste. Motivul organizării atentatului terorist asupra Țarului Vladimir Putin l-ar reprezenta campania de bombardament și distrugere pe care Rusia o duce împotriva jihadiştilor ISIS în Siria.

Deși majoritatea țărilor victime, consideră neavenită mediatizarea atentatelor teroriste, ele se comit. Comunicatele oficiale ale evenimentelor consumate, deseori  escamotează scopul real, deși este evident pentru cunoscători, că s-a produs un atentat terorist, aproape clasic. Mai mult, Germania, de exemplu, neagă esența teroristă a unor atentate comise de migranții islamici, atribuindu-le motivații de drept comun, precum infracțiuni violente, provocări, dar de fiecare atentatorul moare. Iar martorii nu mai aud strigătul „criminalului” Allah Akbar! Iar mortul nu vorbește!

Dacă majoritatea atentatelor teroriste în ultimii ani, au fost comise de jihadiști, soldați ai Islamului, nu trebuie să omitem, atentatul terorist din Noua Zeelandă, din 15.03.2019, care, ar fi fost o ripostă a extremei drepte creștine împotriva islamiștilor. Atacul terorist anti-musulman s-a soldat cu 49 de morți, a avut loc în două moschei,  pe Deans Avenue și Linwood Avene, din orașul Christchurch. Autorul, un  australian, cu un tupeu nemaiîntâlnit, culmea! - și-a transmis live crimele pe Internet. Oricât și oricine, ar încerca să prezinte, că fenomenul terorist este pe o curbă descendentă, după anunțul președintelui Donald Trump, la 19 decembrie 2018, că Statul Islamic a fost învins, aprecierea trebuie considerată relativă. La scurt timp după acest anunț, în 16 ianuarie 2019, un atentat la Manbij, oraş din nordul Siriei, parcă vine să infirme „înfrângerea” ISIS, când o patrulă a coaliţiei internaţionale antijihadiste, a fost victima unei explozii soldată cu moartea a 16 persoane, între care au fost uciși și patru militari americani iar trei răniți. Statul Islamic a revendicat acest atentat prin Amaq, organul său de propagandă.

Dacă la începutul articolului invocam ca mijloace de a ucide, folosite pentru atentate teroriste, „În SUA cu mitraliera, în Europa cu camionul”, din păcate nu m-am referit la alte mijloace mult mai sofisticate, din ultima generație, dar o fac acum. ISIS a ridicat nivelul! Jihadul, nu se limitează la oamenii de pe stradă, sedii guvernamentale sau publice! ISIS este capabil să aleagă ținte umane precise, nominale. Cum, desigur și structurile antiteroriste pot folosi aceleași instrumente de a se apăra. Acel mijloc, ce poate fi folosit de ambele tabere, este Dona!

Există dovezi certe că Statul Islamic, printr-o rețea sofisticată de traficanți de arme, a achiziționat mii de drone pe care le-a transformat în arme de război. Într-un articol apărut pe „Vice Us”, se citează dintr-un raport de la „West Points Combating Terrorism Center”, care a explicat cum Statul Islamic și-a construit o flota de drone. „A existat o vreme, la începutul anului 2017, când armata irakiană s-a trezit cu 70 de drone în aer pe parcursul a 24 de ore”, a spus Generalul Raymond Thomas șeful Comandamentului Special al Operațiunilor din S.U.A. - în timpul unei conferințe din 2018. „La apogeul atacurilor cu drone din primăvara lui 2017, forțele coaliției luptau să smulgă Mosulul din mâinile Statului Islamic în nordul Irakului. Atunci ISIS lansa între 60 și 100 de bombardamente pe lună cu ajutorul dronelor” - declară un membru al Forțelor de Apărare Siriene unui jurnalist de la „France 24”.

În luna iulie 2018, într-un raport al  Centrului pentru Combaterea Terorismului (C.T.C.) din Regatul Unit, s-a dat publicității modul cum ISIS procura dronele folosite pentru operațiunile ofensive din Irak și Siria. Inedit, aprovizionarea se realiza printr-un lanț global și stratificat, care implica achiziții de la mai mult de 16 companii, cu sediul în șapte țări diferite. Operațiunile erau conduse de doi frați din Bandladesh,  Sujan și Ataul Haque Sobuj, cetățeni ai Regatul Unit. Echipa condusă de aceștia a fost formată din antreprenori IT din Bangladesh, care în anul 2018 au fost anihilați. Dronele, după ce făceau un periplu interțări, ajungeau la ISIS, care le încărcau cu explosivi și le lansau „împotriva dușmanului”!

Dacă teroriștii foloseau asemenea mijloace de a ucide, de ce nu ar folosi și cei atacați, pentru „a se apăra”? Astfel, chiar președintele S.U.A. Donald Trump anunța la 5 ianuarie 2019, că a fost ucis Jamal al-Badaoui, creierul atacului comis în octombrie 2000 de Al-Qaeda, împotriva navei militare americane U.S.S. Cole în portul Aden din Yemen, soldată cu 12 militari uciși. Reușita eliminării se datorează ultimei tehnologii digitale folosite, pentru ca drona să identifice ținta, umană sau tehnică, pe baza unor senzori din ultimele generații de software. Că un asemenea mijloc de a ucide, folosit de teroriști, este posibil, vine să ne facă proba, atentatul din 5 august 2018 de la Caracas, când la o ceremonie militară, cu participarea președintelui Venezuelei Nicolas Maduro, mai multe drone încărcate cu explosivi au fost detonate la câțiva metri de președinte. Au fost răniți șapte soldați din Garda Națională. Atentatul este cert, fiind filmat în timp real. Nicolas Maduro, făcea responsabilă pentru atentat, extrema dreaptă venezueleană, ajutată logistic de cea columbiană, însăși de preşedintele columbian Juan Manuel Santos.

Armele folosite de teroriști și antiteroriști, nu se plafonează digital, ele continuă să fie dotate cu ultimele aplicații IT! „Armele viitorului, sunt aici!” Sună un titlu de pe Instagram, și o demonstrație pe You Tube. Se lansează o dronă în zbor.

Prezentatorul: „Un pilot foarte bun? Nu! Ceea ce tocmai ați văzut este o dronă în zbor! Zboară pe cont propriu. Procesorul ei poate reacționa. Mișcările sale sunt anti-lunetist. La fel ca orice dispozitiv mobil are camere video și senzori. Și, precum cele mai inteligente aplicații IT, are camerele video de recunoaștere la sol, cameră verticală, recunoaștere facială, locul explosivului. Acest dispozitiv conține 3 grame explosiv. Iată cum funcționează!” Demonstrația se soldează cu atacul unui manechin, imaginile arată cum cartușul plecat din dronă, penetrează craniul și face explozie. Intervine prezentatorul: „Se spunea că, «Nu armele ucid, ci oamenii»! De fapt, oamenii nu ucid, ei sunt controlați de emoții. De aceea ei nu țintesc bine! Haideți să vedem cum iau armele decizii!” Pe ecran apar scene cu oameni fugind, pe străzi, urmăriți de drone care îi ucid! Apoi ne explică, că e suficient să dai imagini portretistice, printr-o fotografie sau imagine filmată, ca drona să identifice ținta și să declanșeze explozia pentru a ucide selectiv. „Aceasta numesc eu lovitură aeriană cu precizie chirurgicală. Este unul din produsele noastre… echipe specializate, pot penetra clădiri, mașini, trenuri, dar pot evita oamenii, locuințele. Cu orice măsură de contracarare, nu pot fi oprite”. Ne asigură prezentatorul (posibil, a fi un american).

Evoluția actuală a terorismului și antiterorismului, prin implementarea ultimelor tehnologii I.T., de a ucide selectiv ținta, iată pasul înainte a fenomenului! Pierderile colaterale din trecut, vor fi excluse. Omenii nevinovați ce au devenit victime anterior, cauzate de atentatele teroriste, pot fi mai optimiști, țintele viitoare vor fi selectate! Știm, de la antropologie, că fiecare persoană are un portret anatomic unic, iar dacă senzorul din procesorul dronei nu îl identifică ca țintă, ai scăpat! E un progres, totuși!

Îmi cer scuze, că nu am ținut pasul cu fenomenul, pentru a vă informa în timp real, dar promit că această pată albă în softul cunoașterii, va fi procesată în viitor.

31 martie 2019

Aranjament grafic - I.M.

------------------------------------------
[2] National Geographic - United States Secret Service: On the Front Linepremieres Sunday, October 14 / 2018