În mai multe analize anterioare asupra unor atentate teroriste punctuale, comise în Europa sau Asia, de organizații teroriste de sorginte islamică, cu motivații diverse - religioase, politice ori de revanșă - am susținut că aceste fapte criminale fac parte din Al-Jihadul islamic. De aceea fac câteva considerații despre Jihad. Se pune problema, de a ști, ce este Jihad-ul? Cuvântul arab „jihad” se traduce prin „conflict” sau „luptă”. Unii experți în interpretarea Coranului susțin că prin jihad s-ar înțelege „lupta purtată în scop spiritual”, dar textul nu exclude lupta violentă. Într-o traducere uzuală, pentru popor, ar fi, Războiul sfânt! Sfânt, neavând sensul creștin al cuvântului. Sensul cuvântului  Jihad este rostit de însăși Mohamed, ca fiind: „prima armată dintre adepții mei care va invada cetatea lui Cezar, va primi iertarea de păcate” (Coran 9:111). Deci, mujahedinul, luptând, e iertat de păcate, și are asigurat un loc în ceruri alături Allah.

Juriștii islamici premoderni, defineau termenul de „djihad” ca fiind un război spiritual, cu sens generalist; în fapt, jihadul presupune și o luptă fizică reală, o bătălie cu sabia. Cercetătorii occidentali ai doctrinei islamice, convin că „djihad-ul constă în acțiunea militară având drept scop expansiunea islamului și, în caz de necesitate, apărarea acestuia”[1]. Nici această definiție generală nu poate fi completă, având în vedere tipurile hibride de acțiune, metodele și mijloacele folosite, ce se consumă azi pentru realizarea scopului. Ca să finalizez, Jihadul este o formă de luptă a doctrinei islamice de război, concepută pe baza unor reguli, rezultate din versetele Coranului și a tradițiilor de tip hadithic[2], din viața lui Mohamed.

Cercetătorul american Don Richardson, în cartea sa Secretele Cornului, a identificat 109 versete din Coran care instigă la Jihad. În mesajul transmis „versetele războinice să îi incite pe musulmani să impună convertirea ne-musulmanilor la islam, chiar și prin violență, dacă va fi cazul”[3] Finalitatea Jihadului islamic? Cucerirea lumii și crearea Statului Mondial Islamic - denumit Ummah, care să cuprindă populația musulmană de pe întregul pământ. Metodele de realizare ale acestui deziderat final diferă, fiind admise orice procedee, inclusiv lupta armată; acţiunile teroriste fiind o formă asimetrică din Jihad - deseori pentru propagandă, „să se știe” că există, sau de pedepsire. Jihadul, este considerat de unii învățați musulmani ca fiind „al VI-lea stâlp” sacru al musulmanului! Adică, o „practică obligatorie” pentru un musulman, să participe la luptă, la confruntare fizică, cu sabia, pentru expansiunea islamului.

Închei intruziunea în esența teoretică a Jihadului, cu cuvântul lui Mohamed, din care rezultă că Islamul a fost impus cu sabia: „Mi s-a poruncit să lupt împotriva oamenilor până ce ei vor mărturisi că nimeni altul nu merită închinare, decât Allah … doar atunci își vor salva viața și averile dinaintea mea” – (Sahih Bukhari[4] 1.2.25).

Din scurta prezentare pot fi relevate două concluzii certe, ce ne interesează:
1. Dimensiunea globalistă a Jihadului, tendința sa de expansiune mondială, folosind inclusiv sabia;
2. Caracterul beligerant perpetuu cu lumea nemusulmană, împotriva căreia Jihadul folosește metode de luptă diverse, printre care și atentatele teroriste; cum am spune în limbajul actual, un „Jihad asimetric”! De care ne ocupăm.

Acum, că ne-am edificat, că scopul Jihadului este cucerirea lumii și a impune Islamul, iar terorismul o formă de manifestare al acestuia, putem afirma fără tăgadă că și terorismul islamic are caracter globalist, mondial. Cum, în analizele anterioare am semnalat prezența terorismului în Europa, S.U.A. și Asia, azi ne oprim la Africa..Da! Și Africa este bântuită de terorismul de sorginte islamică..Sigur rețineți, din analizele anterioare asupra doctrinei Al Qaeda, și a liderului său Osman Bin Laden, recrutat de S.U.A., pentru a-l opune sovieticilor în Afganistan, pe care l-au motivat, că el este alesul pentru a apăra Islamul; Osama luând în serios misiunea, a studiat asiduu Coranul și Al-Jihadul, la o universitate islamică, pentru a conștientiza că prin lupta sa slujește lui Allah. Înțelegând esența Jihadului, Osama în acțiunile teroriste ulterioare, a întors armele împotriva celor ce l-au creat. Motivul - explicat de experți - s-a datorat îndoctrinării și fanatizării sale, urmare a studiului  scrierilor lui Sayyd Qutb, ideologul islamist egiptean, care, pentru victoria Islamului, milita pentru „jihadul violent”. Ideologia lui Sayyd fiind o inspirație pentru mai multe grupări islamice fundamentaliste, radicale, violente, devenite teroriste, din Africa, precum Frații musulmani, Al-Qaeda, Boko Haram sau Harakat al-Shabaab etc.  

În Africa, mai precis, inițial în Egipt, apoi și în celelalte state africane unde a pătruns religia musulmană, cum am menționat mai sus, școala islamică a avut ca mentor același ideolog, Sayyid Qutb[5], adeptul Jihadului violent. El a condus personal și radicalizat Frăția Musulmană din Egipt în secolul trecut și ulterior, în special, în Africa de Nord. Au fost create mișcări islamiste, partide politice de inspirație, explicită sau ascunsă, din doctrina Frăției Musulmane, cum sunt în Maroc, Turcia și Tunisia, dar și în Irak, Iordania sau Kuwait.

Crezul declarat al mișcării este: „Allah este adevărul nostru suprem, Profetul este conducătorul nostru, Coranul este legea noastră, lupta este drumul nostru.” Deși declarativ, „versetul” pare nonviolent, Frăția Musulmană pretinzând că a emis o doctrină  pașnică, care condamna atentatele teroriste, este notoriu că sprijină și este „pepiniera de cadre” a unor grupări teroriste. Spre exemplu, conducătorul Al-Qaeda Ayman al-Zawahiri a fost membru marcant în Frăția Musulmană, iar mișcarea extremistă Hamas din Palestina, care a efectuat răpiri, atentate sinucigașe și atacuri de rachetă asupra țintelor civile, este inspirată și sprijinită de Frăție. Este cunoscută „disidența” din Frăție a grupărilor radicale egiptene Hasm și Liwa al-Thawra, care provoacă acte de violență împotriva forțelor de securitate guvernamentale.

Dar adevărata beligeranță între statul egiptean și fundamentalismul islamic s-a produs în urma înlăturării la 30 iunie 2013, a președintelui ales Mohammed Morsi, fostul lider marcant al Frăției musulmane, care încercând impunerea legii islamice în societatea civilă, s-a lovit de o puternică revoltă populară și de opoziția armatei. Arestat, Mohammed Morsi a fost deferit justiției. (a decedat de infarct în 17 iunie 2019). Înlăturarea sa de la putere a generat acțiuni violente din partea susținătorilor. Atentatele teroriste s-au înmulțit, devenind tot mai dezastruoase. Au intrat apoi în teatrul operațiunilor de ripostă, prin atentate împotriva Egiptului, temutele Al-Qaeda și Statul Islamic - ISIS, care au comis adevărate asasinate în masă. Atentatul terorist din Noiembrie 2017 de la moscheea Al Rawdah, din localitatea Bir Al Abed, la vest de orașul El Arish, comis de ISIS, s-a soldat cu moartea a 305 oameni și peste 160 de răniți. În urma acestui masacru oribil actualul președintele al Egiptului, Abdel el-Sisi a lansat în februarie operațiunea „Sinai 2018”, pentru capturarea și pedepsirea jihadiștilor; potrivit cifrelor oficiale, au fost scoși din luptă, capturați sau uciși, peste 200 de jihadiști, cu prețul vieții a 30 de soldați, pieriți în confruntarea din provincia Sinai. Jihadul nu a fost anihilat, atentatele violente continuă; amintind doar câteva evenimente recente, prin care probăm că islamul radical, violent, inspirat de Frăție, își face prezența prin acțiuni teroriste împotriva statului egiptean.

18 septembrie 2019 - postul Al Arabiya transmite: „Cel puţin nouă militanţi islamişti au fost ucişi în confruntări cu serviciile de securitate produse miercuri la periferia oraşului Cairo […] Printre persoanele decedate se numără liderul grupului islamist Brigăzile Revoluţionare”, au declarat serviciile de securitate egiptene.

23 septembrie 2019 - Associated Press informează: „duminică seară, cel puţin 15 militanţi islamişti au fost ucişi în schimburile de focuri cu serviciile de securitate egiptene în orăşelul El-Arish regiunea Sinai. În urma percheziţiilor, au fost confiscate arme de foc şi substanţe explozive”.

Din expunerea de mai sus, și din alte analizele anterioare, rezultă clar că în  Frăția Musulmană își au izvorul majoritatea grupărilor teroriste islamice. La cele deja menționate, în Africa se mai pot adăuga două grupări active și periculoase, Boko Haram sau Harakat al-Shabaab, afiliate sau independente, ce acționează în Africa.

Inițial o mișcare musulmană non violentă, Boko Haram întemeiată în Nigeria în deceniul opt al secolului trecut, de către un tânăr musulman Muhammad Yussuf, care predica în fața tinerilor nemulțumiți de societate. În expunerile sale, declama din tezele extrase din scrierile liderului Frăției musulmane Sayyid Qutb, simpatizând cu Al-Qaeda, chiar cu Osama Bin Laden. Audiența și influența sa a crescut, mai ales în rândul tineretului, care a devenit dependent de lider. Denumirea organizației Boko Haram, este un acronim din limba arabă, de la denumirea reală, „Oameni dedicați învățăturilor lui Mohamed pentru răspândirea Islamului și a Jihadului”. Deși radicală în discurs, până în 2009 nu a comis atentate ucigașe.

În anul 2009 în urma unor confruntări cu poliția, sunt uciși peste 1000 de membrii tineri ai Boko Haram; ulterior este capturat și ucis liderul său Muhammad Yussuf. Conducerea grupării a fost preluată de Abubakr Shekau, care a declanșat  jihadul împotriva guvernului nigerian și a Statelor Unite ale Americii. Dintre acțiunile teroriste comise de Bako Haram voi menționa doar câteva deosebit de sinistre. Ca să puteți evalua dimensiunea criminală a Boko Haram, citez din Indexul Global de Terorism, dat publicității pe anul 2015, de către Institute for Ecomnomics and Peace din cadrul University of Maryalnd, care a stabilit că Boko Haram a ucis în cursul anului 2014 un număr 6.664 persoane (!), mai mult cu circa 600 victime produse  de Statul Islamic în același an. În anul următor 2015, într-un singur masacru comis în localitatea Baga din Nigeria, au căzut victime peste 2.000 de persoane – informează Amnesty International.  Sau, tot în 2015, asaltul teroriștilor din Boko Haram, asupra a 6 sate cu populație majoritar creștină, a ucis peste 2000 de oameni și determinând exodul a peste 30.000 de localnici către alte zone ale Nigeriei. Dar cea mai oribilă faptă a Boko Haram, mi se pare, răpirea la 14 aprilie 2014, a 276 fete liceene, sub pretextul că programa de învățământ contravine Coranului, a Învățăturilor Profetului, a legii  islamice. Abominabil!

Dacă la începutul activității sale radicale, Boko Haram se declara un Califat de concepție proprie, în luna martie a anului 2015, liderul Abubakr Shekau a renunțat la autonomie și s-a declarat supusul liderului Baghdadi al ISIS, iar teritoriul controlat de Boko Haram a primit denumirea de „Provincia Vest-africană a Statului Islamic”. Cum am menționat, o altă grupare radicală violentă în Africa este Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, înființată în Somalia în anul 2006, al cărui nume se traduce din limba arabă „Mișcarea Tineretului Mujahideen”. Prescurtat Al-Shabaab. În urma atentatelor comise în Somalia, în anul 2008  Consiliul de Securitate ONU, declară Al-Shabaab organizație teroristă, cu sancțiunile aferente. Inițial reprezenta aripa militară a fostului Consiliu al Curților Islamice din Somalia; structură islamică, formată din tineri radicali, la sfârșitul anului 2006 și-a declarat disidența și prin acțiuni armate a ocupat teritorii din Sudul țării, declanșând un război de gherilă și atentate teroriste împotriva guvernelor de tranziție din Somalia.

Periculozitatea Al-Shabaab devine deosebită, odată cu afilierea, în anul 2012, la Al-Qaeda, realizând contacte cu alte structuri AQ, inclusiv Al-Qaida din Peninsula Arabică sau Al-Qaida în Magreb-ul Islamic. Al-Shabaab a declarat, că unul din obiectivele Jihadului declanșat este alungarea puterile străine din Africa și crearea unui stat somalez islamic, Califat, bazat pe legea Shariei. În anul 2012 Al Shabaab pierde din capacitatea militară datorită Uniunii Africane în Somalia (AMISOM) și a forțelor somaleze, fiind parțial anihilați în Mogadiscio. Urmare afilierii la Al Qaeda, atacurile armate s-au extins în statele limitrofe Somaliei, precum Kenya, Uganda și Djibouti. Astfel că în anul 2016, Al Shabaad se dovedește a fi printre cei mai activi asociați; cu sprijinul Al Qaeda acțiunile sale teroriste produc în acest an 738 victime, iar în octombrie 2017 atacă obiective din capitala Mogadiscio; bilanțul civililor uciși de Al-Shabaab între septembrie 2017 - martie 2018, este estimată la 1400 persoane; atacurile asupra capitalei Mogadiscio în perioada martie 2018 - martie 2019, au ajuns la 774 iar victimele la 970 civili. Iar dezastrele materiale sunt incomensurabile.

Acesta este tabloul focarului terorist al Africii, limitându-mă la cele mai active grupări teroriste, inspirate din Jihadul Islamic, afiliate la ISIS sau Al Qaeda, probând caracterul terorist și expansionist mondial al Islamului. Jihadul islamic produce crime,  lacrimi și sânge! Africa plânge, este în doliu, fiind „populată” de alte zeci, și sute, de grupări extremiste regionale care fac mii de victime în rândul civililor.

În anul 2018, pe plan mondial, s-au comis un număr total de 15.321 atacuri teroriste de către grupări armate nestatale, având consecințe 13.483 victime din rândul populației civile. În scădere cu 33,2% în scădere față de anul 2017 - ne comunică „Jane's Terrorism and Insurgency Center Global Attack” din Londra.

Aranjament grafic - I.M.

 

-------------------------------------------

[1] Nabeel Quereshi – Jihadul – un răspuns creștin – Ed. Casa Cărții Oradea/2017 – pag. 38 și urm

[2] Colecție de a percepete islamice, practicii religioase, credințe, ce guvernează religios viața de zi cu zi a musulmanului

[3] Don Richardson – Sectele Coranului – Ed. Casa Cărții – Oradea / 2014 – pag. 30

[4] Sahih al-Bukhari  este una dintre cele șase colecții canonice Hadith ale Islamului

[5] SAYYID QUTB ( 1906 - 1966) teoretician islamic , membru de frunte al Frăției Musulmane Egiptene în anii 1950 și 1960. În 1966,  condamnat pentru complot asasinarea președintelui Gamal Abdel Nasser și executat prin spânzurare .