Recentul atac terorist asupra unei săli de spectacol dintr-o suburbie a Moscovei, în Krasnogorsk, soldat cu 139 de morți și 182 de răniți, ridică multiple întrebări, de la cine se află cu adevărat în spatele atacului și cum a fost finanțată operațiunea teroristă, până la cât de eficiente sunt temutele servicii secrete rusești în asigurarea securității, în condițiile în care patru presupuși atentatori, de etnie tadjica, s-au plimbat liberi și „nestingheriți” prin Moscova, inclusiv în proximitatea sălii de spectacol amintite, deși aveau pașapoartele expirate! Situația este dramatică, atacul de la Moscova fiind cel mai sângeros din ultimii 20 de ani, între victime aflându-se inclusiv „trei copii uciși și alți cinci răniți”, potrivit Ministerului rus pentru Situații de Urgență.
Teoria conspiraţiilor mondiale, analiză strategică, atitudinea de compasiune manifestată de europeni în raport cu modul în care au fost anchetați teroriștii, actorii ce apar pe scenă jocului politic pentru controlul resurselor, discuţiile de culise între Washington şi Moscova, toate acestea obligă la determinări clare, fără sens de interpretare, cu privire la cine are de câștigat din promovarea terorismului de stat care folosește forme de lupta neconvenționale pentru a atinge obiective politice!
De ce acest atentat terorist a fost desfășurat la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Puțin a fost ales pentru al cincilea mandat de președinte de 87,00%, din cei 114 milioane de cetățeni ruși eligibil pentru a participa la vot, prezența acestora la urne fiind de peste 72%. Nu cumva faptul că președintele rus a fost ales, pentru un nou mandat de 5 ani, amplifică frământările cancelariilor europene?
Fantomele operative comandă teroriștii?
Potrivit „Open Sources", cei patru atentatori reținuți de securitatea rusă, respectiv: Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Şamsidin Fariduni şi Muhammadsobir Faizov, de origine din Tadjikistan, se aflau în Rusia cu vize temporare sau expirate, Cum au ajuns acești teroriști să comită un atac terorist, știut fiind că antrenarea unui viitor „suhada", martir sfânt, de către Statul Islamic, implică un program complex, cu un ritual specific? Să fie vorba de un nou tip de terorism, terorismul second-hand?
Revendicarea atacului de către Statul Islamic deschide noi teme de dezbatere!
Cât de adevărat este faptul că cei patru autori ai atentatului, de origine tadjica, sunt adepți ai Statului Islamic ? Cum au fost recrutați aceștia? Să fie, oare, aplicația „Telegram” atât de sigură încât atentatorii au fost recrutați și instruiți online de Statul Islamic, fără să fie sesizați de serviciile secrete rusești? Expansiunea Statului Islamic îndeamnă la profunde introspecţii, bugetul de care dispune fiind între 800 milioane şi 2 miliarde de dolari pe an, potrivit datelor oferite de Pentagon.
În aceste condiții, cum a fost posibil că unul dintre atentatori să fie plătit doar cu suma de 5.400 euro, echivalentul a circa 500 milioane de ruble? Unul dintre atentatori declara: „Am împușcat oameni la sala de concerte «Crocus» pentru bani; mi s-a promis aproximativ 500.000”. El a mai afirmat că jumătate din bani au fost transferați pe cardul său, iar cealaltă jumătate urma să o primească. De asemenea, el a menționat, potrivt „Open Sources", că a pierdut cardul în timp ce încerca să scape de polițiști".
Nu oricine poate să fie terorist!
Un atac terorist are misiunea să surpindă forțele de securitate și să amplifice starea de nesiguranță și de groază! Dacă gândim la sutele de morți și de răniți, teroriștii nu pot fi neglijați, profilul psihologic al acestora fiind decriptibil prin aderența la cauze greu de înțeles și prin setea de sânge! De ce a apelat Statul Islamic la cei patru tadjici și nu a chemat la „jertfă supremă" teroriștii sinucigași? Analiză de intelligence poate să ofere un răspunsuri la multiple întrebări!
Terorismul a fost în adormire pe timpul pandemiei Covid! După ani în care acțiunile teroristre păreau inexistente, terorismul a redevenit o realitate a zilelelor noastre! Liderul terorist Osama Bin Laden a fost scos din scenă jocurilor de putere, dar organizaţia teroristă Al-Qaida, gruparea Al-Shabab, Statul Islamic şi foarte multe alte organizaţii teroriste demonstrează că virusul terorii este greu de controlat, țări imbatabile precum S.U.A., Franța, Marea Britanie, Spania și Rusia fiind lovite, în mod repetat, de atacurile teroriste!
Geopolitica terorii invită la cunoaștere!