Nu există ceva mai tare în perioada asta pe planetă decât Ucraina. Nu există. Situaţia asta cu Ucraina şi americanii scoate la suprafaţă un mod de gândire şi de acţiune din partea americană pe care unii de p’aci de prin ţărişoară l-au bănuit, l-au discutat, dar n-au fost probe. Ei bine, acum sunt. Părerea mea desigur este că povestea cu Ucraina va fi ca Benghazi. Va ţine până în 2020, la alegeri.

Pe scurt, acum, în America sunt două găşti care încearcă să-şi ia capetele. Sper că de asta v-aţi dat seama. Măcar atât. O gaşcă este formată din oamenii lui Trump, este mică, eficientă, non conformistă fără limite şi formată din oameni cam pe stilul său: afacerişti şi unii cam duşi cu pluta. Cealaltă gaşcă este - să o numim generic - cea a Deep State - e mare, eterogenă, şi formată din tot felul de birocraţi ţicniţi, ticăloşi sau proşti, uitaţi de Dumnezeu pe funcţii sau repuşi pe funcţii chiar de Trump dar care şi-a redescoperit trăiri ideologice. Şi la mijloc este Zelensky-comediantul, tânărul preşedinte al Ucrainei. Ce află Zelensky despre el, țara lui și sistemul în fruntea căruia e, chiar de la americani zilele acestea, este de vise rele. Toate visele rele. Nu vrea nimeni să fie în pielea lui Zelensky. Omul probabil își blesteamă zilele trăind coșmarul vieții lui.

Ambele găşti au un numitor comun: cred şi ştiu că Zelensky este corupt şi că Ucraina este un stat corupt. Chestia care le diferenţiază este că ăia ai Deep State susţin în cor că trebuie ascuns asta, pentru că după alegerea lui Zelensky s-a urcat un val popular pentru susţinerea luptei anti-corupţie iar ei vor să se folosească de acest val ca să - practic - cucerească ţara pe care n-au putut-o cuceri până acum şi să-şi pună oamenii iar dacă le spui oamenilor că vârful anticorupției de la ei e corupt până în oase moare valul, iar cei ai lui Trump, inclusiv Trump, le spun în faţă ucrainienilor că sunt corupţi iar dacă vor să-şi dovedească anticorupţia pe bune - să dea ce au ascuns până acum cu ajutorul Deep State - adică pe Bidens. Că ei de asta au nevoie, foarte pragmatic, pentru 2020.

O tanti, Dumnezeul comunităţii de informaţii american specializat pe Rusia (la ăştia toţi se cred dumnezei), care bineînţeles că-l urăşte pe Putin din ficaţi până în măduvă şi e speriată ca de bombe că ăla o va prinde sau ceva ca pe Nuland (nu vreţi să ştiţi ce măsuri antisurveillance îşi ia) dar care - culmea - stă la cafele cu toţi prietenii şi le povesteşte diverse lucruri iar ăia normal că povestesc la rândul lor ce le-a spus, este în Situation Room în luna mai 2019 când Trump dă două telefoane.

Ca să înţelegeţi, jobul ei legal este printre altele să asculte şi telefoanele lui Trump. Iar Trump sună doi lideri: pe Viktor Orban şi pe Vladimir Putin. Telefoanele erau date la începutul lunii mai 2019, când era deja clar că Zelensky va fi preşedintele Ucrainei. Ăla a câştigat şi devenit preşedinte pe 20 mai. Tanti, specialista lui Dumnezeu, ascultă telefoanele în timp real. Şi vede că Trump, discutând şi cu Orban şi cu Putin, află aceleaşi lucruri. Că Zelensky este un măgăruş corupt, dependent de un oligarh.

Femeia înnebuneşte: de ce Trump îi ascultă pe ăştia şi nu pe mine (noi, de la Deep State) şi află şi crede că Zelensky este dependent de un anumit oligarh. Viktor Orban avea informaţia, Putin avea informaţia. Ea nu neagă informaţia, ea e disperată că Trump îi crede p’ăştia doi iar din moment ce toată lumea știe ce au ascuns ei - înseamnă că Zelensky e vulnerabil, deci controlabil, deci ar putea să-i dea pe Bidens. De ce Trump îi crede p’ăştia doi? Pentru că a fost foarte simplu: serviciile americane nu i-au dat lui Trump informaţia, au ascuns-o, iar el a aflat de oligarhul lui peşte de la ăia doi. E simplu, ăia nu l-au minţit. D’aia îi crede pe ei.

După ceva vreme, timp în care femeia protejată se plânge peste tot de situaţie, se află adevărul. Apar informaţii de câte ori Zelensky în campanie a plecat din ţară să se vadă cu oligarhul lui peşte, inclusiv zborurile ăluia, iar zilele trecute, acelaşi oligarh al lui peşte a fost primit de Zelensky oficial, pe covor roşu, la Palat. S-a şi pozat cu el. Deci toate informaţiile oferite de Viktor Orban şi Putin lui Trump pe Zelensky înainte să devină ăla preşedinte s-au confirmat în jumătate de an prin însuşi acţiunile lui Zelensky. Iar femeia nebună ca şi colegii săi din Deep State au ajuns la concluzia reală (ei chiar cred în asta) că Trump şi toţi oamenii lui Trump sunt agenţi ruşi sau racolaţi de ruşi sau ceva, doar pentru că Putin nu l-a minţit pe Trump iar ei din Deep State au ascuns informaţiile. Bineînţeles, nu spun asta loud, în comunicate sau ceva, dar o scriu pe conturile lor sau o spun şi o susţin în discuţiile cu prietenii, pentru că e cam de rahat ca oameni din comunitatea de informaţii a S.U.A. să susţină public, în văzul lumii, că preşedintele S.U.A. e agent rus. Ar râde şi curcile de ei.

O altă chestie haioasă este că ei, ăştia din Deep State, trecând peste faptul că îl urăsc pe Putin - care i-a făcut în 2016 şi cred sincer că îi va face şi în 2020 - se înfoaie singuri spunând că sunt cei mai tari de pe planetă, dar când îi auzi ce spun, ce scot din ei, recunosc singuri că le este frică de ăla de fac pe ei. Putin este coşmarul lor şi nimeni altcineva. Pentru că ăla face alt lucru simplu: îi bate cu armele lor. De inteligenţi ce sunt.

Revenim la Ucraina. Sper că aţi auzit că în tot circul ăsta apare în discuţie şi ajutorul pe care S.U.A. trebuia să-l dea Ucrainei. Ajutorul, dacă nu ştiţi, e de două tipuri. Practic, sunt două programe. Unul e exclusiv militar, altul e militar şi ceva bani. Eh, şi în primul ajutor, americanii s-au gândit să furnizeze Ucrainei un anumit sistem de rachete anti tanc, care se numeşte Javelin (produs de Raytheon & Lockheed Martin, normal, 2 major US defense contractors), dar pe care Pentagonul (ăia din Deep State din Pentagon) nu ştiu dacă să-l dea ucrainienilor pentru că nu ştiu cum vor reacţiona Rusia, Putin şi forţele ruse care controlează Estul Ucrainei. Deep State e într-o disonanţă cognitivă fantastică când vine vorba de ruşi: ne batem cu ei, dar ne e frică de ei că ne-au cam făcut zob. Deci am vrea să dăm Javelin, dar nu ştim dacă să dăm, că se supără ăla pe noi cu care noi teoretic zicem că ne batem şi suntem mai tari decât el şi nouă ne e cam frică de el.

Să nu râdeţi. Mega ofiţerii americani de la N.A.T.O. trimişi în Ucraina, când nu sunt în Ucraina şi mai vin acasă, zic că îşi iau informaţiile de pe Twitter pe Ucraina şi aşa controlează ei, informational, ce naiba se mai întâmplă acolo. Deci sursa lor e Twitterul nenică.

Pe situaţia asta cu Ucraina, unde ies la suprafaţă lucruri absolut înfiorătoare făcute chiar de ei, şi culmea - povestite tot de ei -, ei în general recunosc că au eşuat şi că shitul e cât casa. Şi nu se mai opreşte şi se adânceşte. De exemplu, un alt mega ofiţer american, care era la cartierul general al N.A.T.O. din Bruxelles, când Putin intra în Crimeea, şi care ulterior a ajuns şi ăsta mega specialist pe Ucraina, spune senin că el când era la cartierul general, se uita la tv sau ceva, înspăimântat că ăla intra cu tancurile în Crimeea şi nu ştia, nu putea să-şi dea seama unde se va opri în Europa, dacă se va opri. Deci asta spune chiar el. Şi voi voiaţi ca ăştia să vină să vă apere sau ceva. Ei se uitau la tv. Înspăimântaţi de eşecul lor. Se uitau unde se opreşte ăla şi dacă se opreşte.

La fel de interesant, de mori de râs, e conceptul Deep State despre anticorupţie. Că de la Ucraina îţi dai seama cum gândesc ei cu adevărat. O spun chiar ei. Situaţia este simplă: anticorupţia este utilă doar dacă ne foloseşte nouă, anticorupţia ca interes naţional al S.U.A. în zonă. Asta au spus. Mot à mot.

Ca atare, un alt intelligent din Deep State vine şi spune: da, noi dăm ajutoare în Ucraina pe cele 2 programe, dar nu le dăm aşa de dragul ucrainienilor, le dăm pentru noi. Un fel de pay for play. Adică cele două programe au benchmarkuri. Adică ucrainienii primesc trei firfirei cu 1.000 de condiţii: schimbă legea aia, fac iniţiativa aialaltă, îl schimbă pe ăla, îl pun pe celălalt, cum şi pe cine ne convine nouă, inclusiv legislativ. Ca să ajute inclusiv industria noastră militară. Să câştigăm şi noi nişte bani cinstiţi. Legal. Deci să facă legi. Nu contează că legile nu sunt bune pentru ei, ca popor, sau oamenii ăia ai noştri sunt corupţi, contează că sunt ai noştri şi ne servesc interesele pentru contolul zonei, gestionate până la eşec de Biden. Cine se opune nouă şi nu e corupt, îl facem noi corupt. Punem nişte băieţi d’ai noştri, îl înregistrăm, îl dăm în presă, scoatem din context, şi-l compromitem. Nu contează că ăia n-au fost condamnaţi niciodată, nici măcar anchetaţi, contează că am scăpat de el şi nu ne mai stau în cale, l-am dat la poporul de papagali să-l sfârtece. Aşa s-a întâmplat cu unii din procuratura Ucrainei care s-au opus lor.

Interesant - adică la fel de haios - e şi cum vede un militar american de rang înalt corupţia şi anticorupţia din Ucraina. Omul zice aşa: io n-am studii de drept, io funcţionez pe misiune, dar ştiu un lucru şi îl ştiu bine. Dacă un cetăţean american este doar acuzat de corupţie în Ucraina, indiferent ce a făcut sau ce probe sunt, ăla nu e stat de drept. Statul de drept este fără acuzarea cetăţenilor americani, indiferent ce au săvârşit. Teo Peter.

Şi finalul apoteotic aparţine expertului american de la intelligence pe anticorupţie pe Europa. Dacă nu ştiţi, ei bine, da, există şi aşa ceva. Este un prieten d’al nostru de care nu ştiţi. Şi ăsta zice ceva simplu: comunismul s-a clădit şi consolidat în statele post sovietice pe două mari pârghii : poliţia secretă/ KGB şi cabinetul procurorului. Vrem să luăm puterea în aceste state, aşa cum au avut-o comuniştii zeci de ani? Păi trebuie să luăm serviciile şi cabinetul procurorului. Zicem că facem reformă, epurăm tot pe motiv de cangrenă de corupţie instituţională şi mentalitate sovietică când e propice şi se ridică valul popular, şi îi punem p’ai noştri, pe cei controlaţi de noi, nu contează cât de murdari sunt sau dacă sunt chiar de la sovietici, contează doar să ne servească interesele. Şi după aia îl chemăm în War Room pe consilierul pe securitate al lui Zelensky, un alt dobitoc, şi stabilim cu el cine unde să fie pus. În fruntea serviciilor ucrainiene şi în fruntea procuraturii. Lucru care, ce să vedeţi, chiar s-a întâmplat. Scena din Casa Albă în care ăla al lui Zelensky schimba şi procurorii, şi capii serviciilor, şi C.S.A.T.-ul lor, potrivit martorilor prezenţi, a semănat ca un drug deal. Dar voi n-aţi aflat[1].

----------------------------------------------