Prof. univ. dr. Ion CojaPronia cerească ne oferă cel mai bun prilej pentru Unirea cu Basarabia!

Excelent textul prin care domnul Alex Machein le oferă compatrioților săi basarabeni, din Republica Moldova, 13 argumente clare și convingătoare pentru a înțelege oricine cât de mari vor fi dincolo de Prut (și de Nistru!) binefacerile de pe urma a ceea ce oricum se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu: Unirea cu România! Dar, evident, cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru toată suflarea omenească din vremelnica Republică Moldova! Cel mai convingător mi s-a părut al 14-lea argument al clarvăzătorului român din Basarabia: Republica Moldova este o țară prea mică pentru hoții de la Chișinău.Nu le poate face față! Citind textul domnului Alex, mi-am pus întrebarea firească: dar care ar fi argumentele care să conteze pentru noi, cei de dincoace de Prut?! De ce am dori și noi această Unire? Și am dat să găsesc și eu măcar tot 13-14 argumente pentru care Bucureștiul, chiar așa lipsit de primar cum e, ar trebui să-și dorescă Unirea Basarabiei la Țara Mamă! Și chiar în clipa următoare mi-am dat seama, iluminat, că trăim un moment istoric despre care putem spune că este cel mai propice pentru a face cât mai repede Unirea, de azi pe mâine dacă se poate, la noapte chiar! Un moment de care trebuie să profităm cu graba cea mai mare!

13 argumente în favoarea Unirii cu România - Text primit de la domnul general Ioan Costaş

Alex Machein, un cititor al ziarului „Timpul" și un mare român a formulat câteva argumente în favoarea Unirii Republicii Moldova cu România.Vă invităm să le citiți mai jos, alături de câteva comentarii de-ale autorului:
1. Republica Moldova este unicul stat care are şansa ca peste noapte să devenim cetăţeni ai Uniunii Europene cu drepturi depline.
2. Produsul Intern Brut (P.I.B. 2015: România 215 miliarde $ vs. RepublicaMoldova 8 miliarde $ (peste 1 miliard $ deja a fost furat). P.I.B.-ul Republicii Moldova reprezintă doar 4% din P.I.B.-ul României. În România sunt judeţe care au un P.I.B. mai mare decât Republica Moldova, precum Timiş, Prahova, Constanţa sau Cluj.
3. Salarile sunt de două ori mai mari şi pensile de patru ori mai marii. Salariu mediu net pe ţară: România: 423 € vs. RepublicaMoldova: 174€; Pensia medie pe ţară: România: 201€ vs Republica Moldova: 52€.
4. RepublicaMoldova, în anul 2014, a exportat în România 18,6% din exportul total (peste 434 de milioane $) , România fiind cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. (exportul Republicii Moldova în U.E. constituie peste 54% )
5. Regiunea transnistreană exportă de două ori mai multe mărfuri în România, decât în Rusia. Aproximativ 15% din tot ce vinde regiunea peste graniţe este cumpărat de statul român, în vreme ce în Federaţia Rusă ajunge doar 8% din total. Transnisria exportă în Moldova, ţările U.E. şi Ukraina peste 85%. Datele de la Tiraspol arată că aproape 60% din importurile regiunii vin din Federaţia Rusă şi doar 7% din restul Moldovei. La fel ca şi cu Moldova, şi relaţia comercială cu România merge într-un singur sens, practic produse româneşti pe piaţă transnistreană sunt inexistente, cu toate că România e principalul importator din Transnistria. Oare nu e de a dreptul comică situaţia şi cine de cine aici depinde? Propagandă rusă/transnistreană s-a bazat tot timpul pe minciună în care de fiecare dată omul simpu şi dezinformat a fost o victima sigură în maşinăria de manipulare tv a kremlinului pentru că le-au băgat în cap că maica Rusia le oferă oxigenul şi că le cumpără toate produsele. Poate e momentul să afle realitatea! Găgăuzia în prima jumătate a anului 2014 exportul în ţările U.E. a constituit 358 milioane lei, însă în ţările C.S.I. inclusiv Ukraina s-au exportat mărfuri în valoare de 158 milioane lei, deci aproape 80% din valoare exportului găgăuz s-a dus în ţările U.E. (cele mai mari exporturi sau făcut în Olanda, România, Bulgaria). Poate a venit timpul să gândim cu capul, să lăsăm nostalgiile sovetice şi mirajul unui vector asiatic ireal, nelo0gic şi penibil!
6. România ocupă locul al patrulea în U.E. la producţia de gaze şi petrol. De anul asta România se alimentează 100% din propriile resurse. Recent în Marea Neagră s-au mai descoperit încă câteva zeci de miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru viitor în care statul Român a subliniat că vor fi destinate doar pentru consumul propriu intern şi pentru Republica Moldova.
7. Locul 5 în U.E. îl ocupă România la producţia de cărbuni, cu o producţie de 35,5 milioane de tone. Pe primul loc este Germania, cu o producţie de 188,5 milioane de tone.
8. Producţia de energia electrică în România depăşeşte cu 30% necesitatea internă, avînd surplus de energie electrică pe care ar putea să o vândă altor ţări ca Turcia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Moldova.
9. România deţine 60% din rezervele de apă minerală ale Europei şi poate asigura necesarul de apă pentru 50% din Europa.
10. Justiţie funcţională şi pentru popor, în special Direcţia Naţionalü Anticorupţie (D.N.A.) şi Agenäia naäionalü se Integritate (A.N.I.) care deja şi-a arătat eficacitatea cu nume sonore băgate la puşcărie. Pe anul 2014 D.N.A. România a recuperat: peste 310 milioane euro. „Aşa cum am zis şi la bilanţul D.N.A., peste 310 milioane euro aşteaptă să fie executate, sunt hotărâri definitive care pot fi executate. Dacă această suma ar intra efectiv în bugetul de stat, spre exemplu, ar putea fi dublate salariile medicilor pe anul următor. Este extrem de important că scopul pedepsei penale să fie atins şi prin recuperarea acestor prejudicii, care, repet, sunt date prin hotărâri definitive şi trebuie executate", a precizat Laura Codruţa Kövesi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (D.N.A.)
11. În România, minorităţile etnice au cele mai multe drepturi din Europa, nu există ţară să ofere atâtea drepturi şi facilităţi (referinţă pentru ruşi, găgăuzi, ukraineni etc).
12. Potrivit datelor Agenţiei de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), o agenţie din România, care funcţionează în subordinea Ministerul Agriculturii, plafonul naţional alocat din fonduri europene pentru plăţile directe în anul 2015 este de 1,629 de miliarde de euro, în creştere cu 15% faţă de cel din 2014 (1,428 miliarde euro), iar pentru 2016 este prevăzută o suma totală de 1,813 miliarde euro. Deci fermierii şi agricultorii moldoveni în cadrul statului Român vor avea un sprijin financiar solid, acces la diferite fonduri de dezvoltare/nerambursabile şi de despăgubire în caz de seceta sau inundaţii ca toţi cetăţeni europeni, de exempu România din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene a primit ajutorul de 8,5 milioane de euro pentru a sprijini populaţia afectată de inundaţiile extinse din luna mai şi din vara anului 2014. Bătaia de joc faţă de fermierii moldoveni şi impotenţa statului nostru sărac/corupt, face tot mai dificilă dezvoltarea afacerilor, ajungându-se în situaţii disperate în care fermierilor/agricultorii moldoveni le este intors spatele, mă întreb, câte oportunităţi se pot deschide pentru aceşti oameni fiind şi ei părtaşi la sumele oferite fermierilor şi agricultorilor români. Sunt sigur că vor avea o altă viaţă!
13. Ţară cu propriul Munte, Mare, Delta Dunării şi multe alte avantaje pe care Republica Moldova nu le are şi nu le va avea că stat independent niciodată. Şi ca să coborâm mai profund la realitate, cele mai iubite şi sfinte ființe: copiii. Republica Moldova oferă mămicilor indemnizaţia unică la naştere: pentru primului copil 3.100 sau pentru copilul următor 3.400 lei şi atât. România oferă alocaţie de stat indiferent dacă persoană a lucrat: 200 lei-Ron lunar echivalent a 950 lei M.D.A. lunar până la vârstă de 2 ani (suma ajungînd la 22.800 lei M.D.A. pe primii doi ani) şi de la 2 la 18 ani oferă o alocaţie de 84 Lei-Ron lunar echivalent a 400 lei M.D.A./lunar (aşa alocaţii de stat în Republica Moldova până la 2 ani şi de la 2 la 18 ani e de domeniul fantasticului pentru ţară noastră).
Cifrele devin cutremurătoare pentru mamele din Republica Moldova mai ales dacă raportăm la salariile minime din Republica Moldova şi comparăm indemnizaţia pentru creşterea copilului dintre aceste două ţări: România oferă 85% din media veniturilor până la vârsta de un an (între 600 Lei-Ron/luna şi 3.400 Lei/Ron/luna) sau 2 ani (între 600 Lei-Ron/lună şi 1200 Lei-Ron/luna), Republica Moldova oferă 30% din media veniturilor lunare din ultimele 12 luni.) până la vârstă de 1,5 ani persoanele neasigurate şi 3 ani pentru cele asigurate.
Rămân fără cuvinte şi iarăşi îmi apar întrebări. După un simplu calcul:cum poate Republica Moldova cu 90 euro salariu minim să aibă de aproape 3 ori mai mică indemizatia de creştere că cea din România, când ei au salariu minim de aproape trei ori mai mare: Republica Moldova 30% din 90 euro şi România 85% din 250 euro (calcul a fost raportat la salariu minim).
Mamele din Republica Moldova ar trebue declarate eroine în acest stat mizerabil în care prea puţin se gîndeşte la copiii săi (şi aici nu am inclus stimulentul de inserţie care este de 500 Lei/Ron /lunar până la vârstă de 2 ani) care deasemenea e absent în Republica Moldova .

Mă opresc deocamdată aici. România a demonstat în toţi aceşti ani că a fost ca un frate mai mare, oferind asistenţă socială şi financiară, mii de burse gratuite, zeci de milioane de euro pentru diverse proiecte, gradiniti, transport şcolar, smurd, gazoduct iaşi-ungheni (în care tot interesele de grup tărăgănează finalizarea acestiua) ajutoare pentru sinistraţii din nordul republicii şi multe altele. E mare păcat că unii din noi nu vor să gîndească că indiferent cine va conduce Republica Moldova, această țară e prea mică pentru atîţia hoţi şi grupuri de interese de aceia dacă nu vom avea inteligenţă să înţelegem că: Unirea este unica soluţie vom riscă să ne mai zbatem în mizerie, corupţie, nedreptate şi umilinţă încă zeci de ani! În timp ce în Republica Moldova preţurile la energia electrică au crescut cu 37%, gazul cu 15%, preţurile la pâine şi la produsele de panificaţie se majorează cu 15% începând cu 15 august, devalorizarea monedei naţionale care tot reprezintă o lovitură asupra populaţiei. Ar fi cazul că A.N.R.E. să revadă metodologia de calcul a tarifelor şi să introducă tarife sociale,cum este în România, de exemplu. Să existe, cel puţin, trei nivele de consumuri, astfel încât consumatorii vulnerabili să nu fie lipsiţi de acest produs şi, totodată, să poată achita facturile. În România moneda natioanala e solid stabilă, crescînd şi ea în ultimul an în comparaţie cu leul nostru, tot în această vara a scăzut T.V.A.-ului la produsele alimentare de la 24% la 9%, de la 1 iulie preţurile medicamentelor vândute în România au scăzut cu până la 20%, salariile tuturor angajaţilor din sistemul sanitar românesc vor creşte cu 25%, de la 1 octombrie şi cu 73% pînă la sfîrşitul anului 2017. Stau şi mă gîndesc oare de ce toată această nedreptate, ştiu, unii vor da vină pe conducere, însă se vor înşela (a câtă oară?) pentru că ei toţi sînt legaţi unii cu alţii, divizindu-ne pe noi în două tabere cu veşnicile dispute: limbă, naţiune... Nu e timpul să începem să gândim, să ne maturizăm odată, să vociferăm toţi în acelaşi glas că unica şansă a Republicii Moldova este Unirea cu Ţara-Mamă!
11 Septembrie 2015

Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n gură!

Pentru prima oară în ultimii ani, Bucureștiul are mare nevoie de această Unire, mai mult decât Chișinăul! Iar noi, românii din România, e cazul să ne dăm seama că avem mult mai mare nevoie de basarabeni decât am crezut vreodată. Așa le-a întors Dumnezeu, ca să ne mai mirăm odată cât sunt de nepătrunse căile Domnului! Actuala situație demografică dramatică, și mai ales cea tragică spre care se îndreaptă Europa, atât de primejdioasă pentru toți europenii, în România, în mod miraculos, poate fi contracarată printr-un act politic a cărui înfăptuire se tot amână din motive neclare, neserioase, nedemne de a mai fi luate în seamă: eliminarea ultimelor consecințe nefaste ale tratatului criminal dintre Stalin și Hiter, din 1939! Condamnat de toată lumea, de pe urma acestui act banditesc mai supraviețuiește, ca o sechelă nevindecată încă, ca un atavism, granița de pe Prut! Din pricina cârdășiei bolșevico-naziste, cea mai bezmetică din toată istoria lumii, noi, românii, noi, România, avem câteva milioane de refugiați cărora e timpul să le deschidem poarta întoarcerii acasă!

Noi, domnilor de la Bruxelles, avem o cotă de refugiați de câteva milioane, care așteaptă de peste 75 de ani să revină în Patria lor, a străbunilor lor! Nu poate fi moment mai potrivit pentru efectuarea acestui gest de justiție istorică decât zilele acestea, pe care le trăim cu atâta spaimă și îngrijorare! Dumnezeu ne oferă această neașteptată ocazie ca spaima să facă loc bucuriei nesfârșite a Reîntregirii! Dacă până acum au existat rețineri și argumente pentru tergiversarea Unirii, acestea cad toate în fața realității pe care o trăim de câteva zile: suntem amenințați cu o invazie! O invazie pe care liderii europeni o acceptă cu o ușurință suspectă, criminală propriu zis! Dinaintea acestei invazii programate de înșiși cei invadați, noi putem să ne dăm la o parte: doamnă Merkel, noi, românii, avem o solicitare mai veche, din partea a 4-5 milioane de refugiați, care de 75 de ani sunt obligați să trăiască rupți de Țara lor! Până acum ne-ați tot împiedicat să ne regăsim sub același acoperiș. Înainte de a ni se fixa o cotă de refugiați de ultimă generație, îngăduiți-ne să respectăm ordinea așteptării și să-i primim mai întâi pe refugiații noștri!

Da, față de refugiați trebuie să avem toată înțelegerea! Dar există o listă a refugiaților, o listă de așteptare, și situația refugiaților trebuie rezolvată în timp și într-o anumită ordine! Nu cumva trebuie să începem cu cei care așteaptă nu de câteva zile, ci de câteva generații ca Europa să le acorde atenția și înțelegerea cuvenite unor refugiați?! Odată înfăptuită politic Unirea, vor urma costurile întregirii. Costuri imense, știm bine asta din experiența Germaniei, cât a costat unirea R.F.G. cu R.D.G. Toată lumea va fi de acord că aceste costuri vor fi atât de mari încât nu ne vom permite luxul de a mai cheltui și pentru refugiații altora. Iată, pe scurt, schița unui scenariu politic deloc fantezist sau utopic! Nu e nevoie decât de voința politică a unei clase politice care are acum ocazia de a se spăla de toate păcatele din ultimii ani! Nu e nevoie decât de analiza lucidă a pașilor care trebuie făcuți! Iar dacă clasa politică nu poate imagina acei pași, să lase societatea civilă să-și ia răspunderea! Adică să ia cu asalt frontiera de pe Prut, așa cum au făcut ceilalți refugiați cu frontiera, mult mai simandicoasă, mai bine apărat, a spațiului interzis Schengen. Vom lua cu asalt frontiera de pe Prut din ambele direcții! O vom spulbera dintr-o sorbire, ca pe Milcovul de odinioară! Mai corect este să spunem: Mulțumescu-Ți, Doamne!, pentru cum ai întors lucrurile în așa fel ca să putem înfăptui dreptatea pe acest pământ românesc. Nu ne uita, Doamne!