Scurt istoric şi evoluţia sistemelor TOS-1
Rusia a informat că a vândut TOS-1A, atât Armeniei cât şi în Azerbaidjanului. Un raport al monitorilor OSCE, indică prezenţa TOS-1, reperat în 2015 că operează într-o zonă de instruire şi antrenament a forţelor paramilitare rebele din Lugansk, în estul Ucrainei. În afara Federaţiei Ruse, alte ţări posesoare sau/şi producătoare de sisteme TOS 1 mai sunt: Algeria, Azerbaidjan, Armenia, Kazastan, Irak, Siria. De asemenea, Arabia Saudită a semnat la sfârşitul anului în 2017 un Memorandum de Cooperare cu Rosoboronexport, pentru producţia TOS-1A. La această dată, TOS-1A parcurge un proces de modernizare tehnică, varianta TOS-1A Soltsepek, fiind cea mai recentă.
Destinaţie
Descriere
TOS-1A şi celelalte variante din această clasă, sunt constituite din două elemente de baza: vehiculul de lansare şi vehiculul de aprovizionare, plus rachetele incendiare şi termobarice. Elementul principal al sistemului TOS-1A este Vehiculul de lansare BM-1. Comparând TOS-1 original, cu ultima variantă intrată în dotare, TOS-1A Soltsepek, numărul tuburilor de lansare a fost redus de la 30 la 24, aranjate în trei rânduri de opt tuburi fiecare. Noile tuburi de lansare sunt mai lungi, astfel că TOS-1A utilizează cel puţin două tipuri de rachete de 220 mm: una cu lungime de 3,3 şi greutate de 173 kg şi alta cu lungime de 3,7 m şi o greutate de 217 kg).
Vehiculul de lansare BM-1 sau Blocul lansator de rachete incendiare - termobarice, este operat de un echipaj de trei persoane: comandant, trăgător şi şofer. Dispozitivul de lansare este montat pe un şasiu de tanc T-72A modificat, cu turela îndepărtată. Şoferul se află în faţă, în centrul şasiului şi două mici turele sunt dispuse mai în spate, pentru ceilalţi doi membri ai echipajului. Unitatea blocului de lansare de rachete este montată pe o platformă mobilă care poate fi rotită la 360. Blindajul de protecţie este similar cu cel al tancului T-72A MBT (a mai existat cel puţin un prototip al TOS-1, bazat pe şasiul tancului de luptă T-80U). Vehiculul de lansare este alimentat de un motor diesel V-84MS, care dezvoltă o putere de 840 CP. Greutatea totală este de 46.500 kg, se poate deplasa cu o viteză maximă de 60 km/h şi are o rază maximă de acţiune de 550 km, fără rezervoare de combustibil suplimentare.
Toate procedurile de ghidare şi tragere/lansare se fac din interiorul vehiculului, fără a expune echipajul la focul inamic. Este echipat cu un sistem modern de conducere şi control al focului ceea ce permite executarea tragerii, din staţionare, pe o ţintă vizibilă, în decurs de maxim 90 de secunde de la identificarea obiectivului. Sistemul de conducere şi controlul focului include computerul cu date balistice, dispozitivul de supraveghere a distanţei de vedere (1D14), dispozitive optice care funcţionează şi în banda infraroşu, panoul de comandă, şi dispozitivul de observaţie şi comandă C2 tip TKN-3A al comandantului. Este proiectat pentru căutarea ţintelor, măsurarea distanţei la ţintă, măsurarea înclinării şi detectarea unghiului sub care se află ţinta, estimarea unghiurilor de super-altitudine, ale unităţii de balansare şi rotaţia laterală a lansatorului luând în calcul intervalul şi temperaturile aerului, sarcina, presiunea aerului, viteza şi direcţia vântului în zonele active şi pasive ale traiectoriei de zbor ale rachetelor, alte date necesare executării focului. Pentru auto-săpatul adăposturilor de tragere, în partea din faţă a vehiculului este montată o lamă de buldozer care permite scurtarea semnificativă a perioadei de timp pentru executarea lucrărilor genistice. Acest sistem este operat de mecanicul conductor, din interiorul vehiculului.
TOS-1A este echipat, de asemenea, cu patru lansatoare de grenade fumigene 902G. În plus, vehiculul de lansare poate genera fum prin evacuarea gazelor motorului. TOS-1A foloseşte cel puţin două tipuri de focoase: incendiare şi termobare. La acestea se adaugă rachete reactive nedirijate cu muniţie fumigenă sau aerosoli. Armele termobarice sunt denumite şi explozivi cu vacuum sau Fuel Air-Explozive (amestec exploziv combustibil şi aer). Acest tip de muniţie eliberează un nor de gaze inflamabile/combustibil care în combinaţie cu aerul creează concentraţia necesară detonării amestecului ceea ce provoacă explozii masive şi incendii puternice. Raza maximă de tragere a fost mărită la 6.000 m, iar distanţa iniţială de tragere minimă de 400 m a fost mărită la 600 m. La ultima variantă de proiectil termobar, încă în testări, raza a fost extinsă la 10.000 m.
Vehiculele de reîncărcare TZM-T
Blocul de lansare BM-1 este susţinut de un Vehicul de Reîncărcare TZM-T, utilizat pentru transportul şi reîncărcarea rachetelor. Acesta poartă un set complet de rachete de reîncărcare dispus în două containere de câte 12 rachete fiecare. O macara este montată între aceste unităţi. Vehiculul de Reîncărcare transportă de asemenea, 400 litri de combustibil pentru vehiculul de lansare BM-1. Vehiculul de Reîncărcare este operat de un echipaj de trei persoane. Varianta TOS-1A are un al doilea vehicul de reîncărcare, ambele pe şasiu de tanc. Recent a apărut însă şi varianta cu baza pe camionul KamAZ-6350 8x8, destinat în special zonelor de desert.
Apariţia celui de al doilea TZM-T (ambele fiind identice) măreşte puterea de foc la 72 lovituri, 24 pe vehiculul de lansare şi 48 lovituri pe cele 2 vehicule de reîncărcare, plus 800 litri combustibil de deplasare (2 vehicule x 400 litri). Cea mai recentă versiune a TOS-1A utilizează acum şasiul modelului de tanc T-90 MBT. O nouă variantă a acestui aruncător de flăcări, cu numele codificat Tosochka, va fi montat pe şasiu de transportor blindat pe pneuri 8X8. Testele iniţiale ale noului lansator sunt planificate pentru acest an, iar testele operaţionale şi de evaluare vor începe în 2020 (conform revistei Jane’s).
Considerente şi caracteristici tehnico-tactice
Principiul şi modul de funcţionare
TOS-1A lansează racheta nedirijată pe cursul balistic, după ce a fost iniţiat motorul de deplasare la ţintă, bazat pe combustibil solid. Fără a intra în detaliile fenomenelor şi reacţiilor pur fizico-chimice ale loviturii termobarice, vom sublinia câteva date privind funcţionarea acesteia. Vârful proiectilului este echipat cu explozivi termobarici specifici. La activarea rachetelor în zona de ţintă, are loc iniţierea încărcăturii centrale. Aceasta produce distrugerea capsulei cu pereţi subţiri ai capul proiectilului, ceea ce permite dispersarea combustibilului/gazelor de explozivi termobari la nivelul aerului de la sol şi până în adăposturile din teren. În aceste condiţii, combinaţia aer - combustibil termobar atinge concentraţia necesară şi are loc simultan detonarea norului exploziv format, generând astfel explozia. Se produce un şoc puternic şi un impuls de temperatură ridicată, care nimiceşte instantaneu personalul şi distruge vehiculele inamicului.
Organizarea şi folosirea în luptă a unităţilor TOS
Efectele distructive sunt unda de şoc a exploziei, incendiul şi temperaturile foarte înalte degajate de aceasta. Se adaugă aspirarea oxigenului din zonele exploziei (vacuumul creat). TOS-1A permite suprimarea/lichidarea acţiunilor active ale inamicului pe o perioadă lungă de timp şi asigură un grad de distrugere de 100% a personalului inamic neadăpostit, pe o suprafaţă de minim 40.000 m2. Comparativ, timpul letal de acţiune al muniţiei termobare este cu mult mai mare decât cel al explozibilului standard de tip TNT (trinitrotoluen - trotil). Efectele muniţiei termobare sunt devastatoare în interiorul fortificaţiilor, a adăposturilor, buncărelor şi tunelelor subterane. Efectul maxim de acţiune al rachetelor nedirijate termobarice mai poate fi atins în zona muntoasă împădurită datorită undelor de şoc amplifícate şi a multiplelor lor efecte (căderile de roci, distrugerea de taluzuri, alunecări de teren, incendii etc.).
Începând cu anul 2003, noul sistem TOS-1A a intrat în serviciu. În septembrie 2016, Rusia a dezvoltat o nouă rachetă pentru TOS-1A, se pare cu o rază de 10 km, obţinută în parte prin reducerea greutăţii şi a mărimii unui nou amestec exploziv de aer-combustibil în câmpul de luptă, în acelaşi timp crescând şi puterea proiectilului incendiar/tremobar. În cursul anului 2018, fiecare district militar al F. Ruse, a primit în subordine un batalion cu 9 sisteme TOS-1A, în timp ce o Armată de arme întrunite (A.A.I.) va avea în subordine o companie, cu 3 sisteme TOS-1A.
Batalioanele TOS-1A se vor crea prin reorganizarea brigăzilor de protecţie nucleară, chimică şi biologică ale districtelor militare, în timp ce companiile TOS-1A vor intra în subordinea regimentelor CBRN ale A.A.I. Fiecare pluton TOS-1A este constituit din Vehicul de lansare BK-1 şi cele 2 vehicule de reaprovizionare TZM-T. Trupele C.B.R.N. ale Federaţiei Ruse vor primi un total de peste 70 de noi sisteme TOS-1.
În anul 2018, trupele C.B.R.N. au primit 30 de lansatoare de rachete termobarice TOS-1A Solntsepyok, conform declaraţiei ministrului apărării, Serghei Shoigu. Forţele armate ruse au în prezent cinci brigăzi protecţie NBC (nuclear, biologic, chimic) şi 11 regimente protecţie NBC. Primul set de sisteme modernizate TOS-1A a fost livrat la începutul anului 2018 la Regimentul 10 NBC Independent din A.41 A.I. din Districtul Militar Central. Acest regiment este dislocat în regiunea Altai Kray şi poate fi angajat cu misiuni de sprijin în acţiunile militare. Trebuie menţionat că Unităţile TOS au primit numele eşaloanelor specifice C.B.R.N., în locul celor de artilerie: astfel, bateriile şi divizioanele sunt acum numite companii şi batalioane.
Regimentul C.B.R.N. are în dotare ambele tipuri de „aruncătoare de flăcări”: Lansatoare grele multiple de rachete termobare (TOS-1A Solntsepek) şi Lansatoare uşoare portabile de flăcări (Shmel-M). De menţionat că, dacă despre TOS-1A se cunosc un minim de date, detalii despre subunităţile C.B.R.N. înzestrate cu Lansatoarele uşoare portabile, Shmel-M, nu sunt prea multe informaţii în surse deschise. Anticipez că Armata F. Ruse are în organică Regimentul 70 Independent Aruncătoare de Flăcări dislocat se pare la Razdolnoye.
La sfârşitul anului 2014 şi primul trimestru 2015, Kremlinul a anunţat constituirea altor trei unităţi termobarice. Prima în regiunea Volgograd şi a doua în Ingushetia. Cea de a patra unitate a fost formată la Sevastopol, după invazia din Crimeea. Aceasta înseamnă că patru noi unităţi de „aruncătoare de flăcări” au fost create într-un singur an, ceea ce sună mai curând a dezinformare. Analiştii N.A.T.O. şi experţi americani au interpretat extinderea semnificativă a unităţilor termobarice ale Rusiei ca fiind un semnal conform căruia Kremlinul se pregăteşte pentru un viitor război urban. Oare are această orientare a militarilor ruşi vreo legătură cu intenţiile de viitor ale Kremlinului privind Ucraina?
În loc de concluzii
Presa militară rusă a menţionat în repetate rânduri că unităţile şi formaţiunile militare ale trupelor de Protecţie C.B.R.N. vor fi supuse unui proces de tranziţie către noi structuri organizatorice. Aceasta presupune reducerea efectivelor şi optimizarea structurilor pe baza noilor armamente şi echipamente primite în dotare. Conform locţiitorului Trupelor ruse de Protecţie C.B.R.N., General-Major Igor Klimov, „… în anii 2016-2020, încadrarea şi dotarea unităţilor şi formaţiunilor militare ale trupelor C.B.R.N. se vor îmbunătăţi semnificativ, cu scopul de a garanta îndeplinirea misiunilor ce le revin în conflicte armate şi războaie locale, în situaţii de urgenţă şi pentru intensificarea cercetării în ştiinţele aplicate (chimie, biologie, biochimie, genetică, biotehnologie)”.
Datele referitoare la lanţul de comandă sunt destul de confuze, totuşi apreciez că nivelul de bază pentru comanda-controlul trupelor C.B.R.N. se află la eşalonul Armată de arme întrunite, în detrimentul districtelor militare. De aceea, structura tipică a unităţilor de protecţie N.B.C. include acum grupe şi subunităţi de lansatoare uşoare portabile de rachete termobarice RPO-A „Shmel”, precum şi Sistemele de lansatoare multiple rachete termobarice grele TOS-1A cu versiunea lor modernizată „Solntsepyok”.
Dezvoltarea muniţiilor termobarice este o preocupare majoră a conducerii militare a Rusiei. În afară de unităţile de aruncătoare de flăcări menţionate în această lucrare, specialiştii militari ruşi au proiectat şi realizat muniţii termobarice ce pot fi folosite, cu mijloace specifice, de către unităţile de aviaţie, trupe aeropurtate, trupele speciale şi de unităţile mecanizare ale armatei. Armele pentru Aviaţie şi Trupele Aeropurtate includ: rachetele termobarice nedirijate S-8D de 80 mm şi cele 122 mm S-13D; bomba de aviaţie de 500 kg, ODAB-500PM; bomba ghidată prin televiziune, KAB-500kr-OD; dispozitivul de dispersare, ODS-OD BLU; şi bombele termobarice de calibru mic, BKF ODS-OD.
Trupele Spetsnaz dispun de lansatoare uşoare portabile de rachete nereactive termobare, Shmel. Completez cu o menţiune pentru bomba de aviaţie cu putere crescută (A.T.B.I.P.), care mai este numită şi „Tatăl Tuturor Bombelor” (F.O.A.B.). Este o armă termobară de foarte mare putere, proiectată de ruşi a fi lansată din avioanele de bombardament. „F.O.A.B.”, este răspunsul la versiunea americană „Mama Tuturor Bombelor” şi a fost testată prima dată cu succes la 11 septembrie 2007. Se estimează că aceasta va înlocui în curând mai multe tipuri mai mici de bombe nucleare din arsenalul Rusiei, în special cele aflate la limita de utilizare.
Obiectivele pentru aceste mijloace includ: centrele de comandă şi nodurile de comunicaţii, precum şi elementele de infrastructură strategică etc. În ultimii ani, Rusia a dezvoltat şi Lansatoarele de rachete termobarice pe tancuri robot, fără echipaj. Acestea au fost testate în luptă în Siria. Acestea, denumite Uran-9, sunt dotate cu 6 lansatoare rachete anti-tanc Ataka şi 12 lansatoare de rachete termobarice, Shmel-M şi un tun de 30 mm. Se pare că o nouă versiune este în curs de dezvoltare. Aceasta va avea un dispozitiv de pulverizare a substanţelor chimice de luptă şi mijloacelor biologice. Pe 18 aprilie 2018, Moscova a anunţat că noile tancuri robot Uran-9 vor fi prezentate la paradele militare ce vor avea loc în perioada următoare, inclusiv la parada militară care sărbătoreşte cei şaptezeci şi trei de ani de la înfrângerea Germaniei. Primele Uran-9, au intrat în serviciu în ianuarie 2019.
Conform afirmaţiilor liderilor politici şi militari ruşi, România este o ţintă pentru Armata Rusiei. Calitatea ei de ţară membră N.A.T.O., prezenţa scutului anti-rachetă de la Deveselu, desfăşurarea de trupe N.A.T.O. pe teritoriul naţional, ţară riverană la Marea Neagră, impun o analiză atentă a pericolului care, în anumite circumstanţe, s-ar putea materializa. Studierea în detaliu a acestor ameninţări ar trebui să se materializeze în forme originale de protecţie şi contracarare. Constituirea şi antrenarea unor structuri medicale speciale şi specializate pe tipuri de intervenţie ar trebui să constituie o prioritate, mai ales că astfel de structuri au dublă folosinţă, la pace şi la război. Măsuri ce se pot fi întreprinse sunt multe, dar cel mai important lucru este conştientizarea clasei politice de existenţa unui pericol real, de necesitatea ca Armata trebuie să aibă cu ce să-şi îndeplinească misiunile, că interesul naţional trebuie să primeze înainta oricăror alte interese.
Notă: Text republicat cu acordul General Br. (r) Dan Niculescu, redactor-şef al revistei „Dincolo de orizonturi”, Anul IV, nr.8/noiembrie 2019[x]