Brucan l-a pus pe Șora ministru al Învățământului. E o modă. Vechii cominterniști, cum e cazul lui Șora, sau fiii de cominterniști, cum e cazul lui Tismăneanu. Asta e societatea în care trăim. Este o modă. Vechii cominterniști, cum e cazul lui Șora, sau fiii de cominterniști, cum e cazul lui Tismaneanu, devin luptători pentru democrație.

Un moment important din trecutul nu foarte depărtat al celui care acum dă lecții de libertate și democrație a ajuns Șora ministru al Educației, după 1989, iar cel care l-a propulsat la șefia Ministerului Învățământului, cel care avea cuvântul decisiv în guvernul Roman, omul care scria articole de fond în „Scânteia” în anii ’44-’45 era Brucan. El l-a numit pe Şora ca Ministrul Învățământului, deși acesta nu activase nicio zi în învățământ.

Evident că pentru mine ianuarie 1990 a fost un oarece șoc”.

Mi-a adus aminte de Gheorghe Vasilichi, care, în anii comunismului, fără să fi lucrat o zi în învățământ -  era ceferist - a devenit ministru al Învățământului și a făcut reforma învățământului după model sovietic. Și m-am gândit atunci, în 1990, că Romania va trebui să urmeze o cale care nu va fi cea a învățământului. Dupa 30 de ani, cred că nu m-am înșelat. În fruntea ministerului trebuia să fie  Aurelian Gh. Bondrea, care, sunat de Silviu Brucan, a refuzat.

Amândoi  Şora şi Brucan au fost membri de partid ilegaliști, dar Șora îl depășea pe Brucan: fusese și membru al Partidului Comunist Francez și, după unele știri, chiar și al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Legătura dintre ei venea din aceeași sorginte.

Ştiam că Şora  fost unul din consilierii Anei Pauker în perioada în care România nu a avut o politică externă. Când a venit Ana Pauker a dat afară tot personalul „burghez” și a angajat oameni noi, devotați Partidului Popular.

Șora a fost unul dintre consilierii Anei Pauker. Acești consilieri erau numiți de sovieticii care ocupaseră România. Tom Șora, fiul propagandistului comunist transformat în purtător de stindard #rezist, a ieșit la rampă apărându-și tatăl și susținând că acesta  „a fost obligat să lucreze cu Ana Pauker”,  munca sa se limita la traduceri de acte sau alte texte din francezä în română și invers”. Este o modă. Vechii cominterniști, cum e cazul lui,  sau fiii de cominterniști, cum e cazul lui Tismăneanu, devin luăptători pentru democrație. Asta e societatea în care trăim. Aceste domenii - cultura, învățământul și propaganda - sunt deținute în contiuare de cominterniști și de fiii lor, iar legătura lui Silviu Brucan cu Șora, „vine din aceeași sorginte”.

Aranjament grafic - I.M.