Torquemada de Dâmboviţa„Când guvernul violează drepturile poporului, insurecţia este, pentru popor şi pentru orice parte a sa, dreptul cel mai sacru și cea mai indispensabilă dintre îndatoriri." (Articolul 35 din „Declaraţia drepturilor omului și ale cetăţeanului" din anul 1793)

Dreptul la revoltă

E curios cum a dispărut acest articol din „Declaraţia universală a drepturilor omului" a Naţiunilor Unite. În secolul al XX-lea s-a considerat, se pare, că dreptul la revoltă, atunci când aleşii îşi uită menirea pentru care au fost puşi în fruntea statului, nu mai este „cea mai indispensabilă dintre îndatoriri"... La ce le-au folosit românilor cei 26 de ani de libertate? A învăţat ceva poporul român, în toţi aceşti ani, despre democraţie, despre drepturi, obligaţii, libertăţi? A reuşit să înnoade oare istoria, să înţeleagă ce i s-a întâmplat după cel de Al Doilea Război Mondial? Ce învaţă elevii despre acea perioadă din manualele de istorie? Ce învaţă despre personalităţile care au marcat cultura românească între cele două războaie? Vor mai putea afla ceva cu adevărat despre România anilor 1930-1945? Despre zbaterea ţării aici, în locul unde se loveşte Apusul de Răsărit?

Torquemada de Dâmboviţa

Parlamentarii României au votat cu laşitate şi indiferenţă, aproape în unanimitate, o lege care poate interzice învăţământului românesc să comenteze, să înţeleagă perioada care a precedat instaurării comunismului. O lege care, în loc să permită cunoaştere, dezbatere, înţelegere, nu face decât să interzică. La fel ca pe vremea Inchiziţiei, în Evul Mediu. Un „tovarăş" cu trecut nebulos - în C.V.-ul său nu scrie nimic despre ce a făcut în perioada 1977-1991 - numit în fruntea unei instituţii guvernamentale numită Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel" (I.N.S.H.R.-E.W.), unde are rang de secretar de stat şi un salariu pe măsură, Alexandru Florian, deci, se felicită pentru că Legea numărul 217/2015, care „interzice organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob" şi „cultul persoanelor care s-au făcut vinovate de apartenenţa la mişcarea legionară şi au fost condamnate", a fost promulgată fuga-fuga de preşedintele Iohannis şi va apărea în Monitorul Oficial. În scurtă vreme, Alexandru Florian, acest nou „Torquemada de Dâmboviţa", va avea instrumentele necesare pentru a cere justiţiei să arunce în temniţă, la semnalul său fireşte, pe oricine consideră dumnealui că „promovează cultul unor persoane care au fost condamnate" de Tribunalul Poporului în anul 1946!

Alexandru Florian va putea „promova" victimele „Holocaustului"

Alexandru Florian este mulţumit că acum va putea „promova victimele Holocaustului" într-un spaţiu românesc curăţat de simbolurile „fasciste" şi citează două: placa comemorativă de pe clădirea în care a locuit Nichifor Crainic şi bustul lui Mircea Vulcănescu din piaţa Sfântul Ştefan. Las la o parte faptul că această expresie, „promovarea victimelor", îmi face pielea de găină. Nu mă miră însă nimic din partea unuia care înţelege să profite de pe urma suferinţei unor martiri demolând statuile altor martiri... Nichifor Crainic este membru al Academiei Române, reinstituit în anul 1995 după ce Curtea Supremă a României a hotărât recursul în anulare pentru „Lotul ziariştilor" din care a făcut parte când a fost judecat de „Tribunalul Poporului" în 1946. A făcut şi 15 ani puşcărie! Întemeietorul revistei „Gândirea" nu are dreptul la o placă? Mircea Vulcănescu, alt mare gânditor, teolog şi jurnalist, a murit în puşcărie, în beciurile de la Aiud, schingiuit pentru că i-a îndemnat pe deţinuţii azvârliţi alături de el de comunişti să nu-şi piardă demnitatea. S-a făcut saltea, la propriu, încercând să-l protejeze, cu propriul trup, pe Iuliu Maniu de podeaua udă, din ciment a hrubei unde erau aruncaţi. A murit la 48 de ani cerând: „Să nu ne răzbunaţi!".

„Nu face altuia ceea ce nu doreşti să ţi se facă ţie!"

Azi, luptătorii anticomunişti sunt prima ţintă a tovarăşului Florian. Cine urmează mâine? Mihai Eminescu? „Scheletul" din dulapul României, ca să-l parafrazez pe Patapievici? Veţi interzice opera poiltică a poetului naţional sau poate veţi reuşi să-l interziceţi cu totul? Aşa vreţi să-i învăţaţi pe tinerii României toleranţa? Cred că aici e potrivit să citez Articolul 6 din aceeaşi „Declaraţie a drepturilor omului şi ale cetăţeanului": „Libertatea este puterea care aparţine omului de a face tot ceea ce nu îngrădeşte dreptul altuia; ea are drept principiu, natura; drept regulă, justiţia; drept apărare, legea; limita sa morală se află în următoarea maximă: Nu face altuia ceea ce nu doreşti să ţi se facă ţie !".

Grafica - Ion Măldărescu