Acum 13 ani, pe 12 septembrie, când a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, am scris - de la fața locului, de pe Dealul Patriarhiei - editorialul „Un vot pentru reformă”. „Votul Colegiului Electoral Bisericesc înseamnă un vot dat reformei, un vot dat viitorului Bisericii. Este însă un vot dat tinereții, un pariu pe termen lung. Este un vot dat cu certitudine în favoarea schimbării, pentru că Biserica Ortodoxă Română, în multe privințe, este rămasă la nivelul anilor ‘80. Iar explozia de lăcașuri de cult de după 1990 nu este suficientă. Nu poti vorbi de integrare europeană, de deschidere și să continui să ai în cler preoți care cred că internetul este unealta diavolului, că televiziunea aduce a Sodoma și Gomora. […] Avem Patriarh, iar de el depind acum înainte multe. Speranțele sunt mari, efortul pe măsură, dar acest gest de înnoire era necesar. Să dea Dumnezeu să fie într-un ceas bun”. Și Slavă Domnului, a fost! Nu bun, ci excepțional de bun! Campania a fost teribilă și am simțit nevoia împreună cu pritetenii mei pr. Constantin Necula și Romeo Petrașciuc să scriem imediat o carte „Alegerea Patriarhului. 41 zile ale dezinformării”, Editura Agnos, 2008.

Bun prilej de a fi înjurați de toți bufonii: de la vlădică la opincă! Important este că astăzi, la 13 ani de la acele evenimente, până și cei mai îndârjiți inamici ai Patriarhului Daniel sunt obligați să recunoască spășiți, cu ochii în pământ, că, într-adevăr, după cum se spune în limbaj bisericesc, Patriarhul a fost un dar al lui Dumnezeu pentru Biserica Sa.

La sfințirea Catedralei Neamului am văzut în public fluturând Tricolorul, dar și în interior, mulți oameni care în 2007 mă acuzau că mi-am vândut Neamul, că sunt sluga masonilor… Acum, la sfințirea Catedralei erau mândri de Patriarhul lor! Al şaselea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel a câștigat pariul, lupta cu istoria. Este ctitorul unei Catedrale Naționale așteptată de acest Neam de peste 130 de ani! Abia anul viitor va împlini o cifră rotundă, dar ne facem datoria creștinească - și de onoare - să-i spunem din acest colț de net: „La Mulți Ani!”.

P.S. Sărbătoarea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este în ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007).

Aranjament grafic - I.M