Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (U.Z.P.R.) condamnă insolența pretențiilor utopice ale U.D.M.R. din „Propunerea Legislativă privind Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc” şi inconștienta complicitate a președintelui Camerei Deputaților, Ion Marcel Ciolacu, care a lăsat să treacă tacit proiectul la Senat. Faptul este de o gravitate extremă, chiar dacă nimeni, niciodată, nu ar fi votat acest proiect în camera decizională. Neavând nici conștiință istorică, nici conștiință națională, nici cunoștințe politologice elementare, Marcel Ciolacu a tratat problema ca pe un troc de tarabă, fără să-și pună problema consecințelor pe termen mediu și lung.

Pentru U.D.M.R., aprobarea tacită la Camera Deputaților a proiectului (nu contează în ce circumstanțe) constituie o victorie uriașă și un argument decisiv în fața cancelariilor europene și a UE, pentru legitimarea pretențiilor teritoriale aberante și a „Proiectului Trianon”. […] Vina fundamentală a existenței neconstituționale în Parlament, ca partid politic, a unui O.N.G. etnic aparține întregului Parlament al României, pe o durată de 30 de ani. Cu excepția lui Corneliu Vadim Tudor, nimeni nu a ridicat consecvent problema acestei neconstituționalități. Toate partidele au cochetat cu U.D.M.R., care a fost, cu câteva rare excepții, tot timpul la guvernare. Toate partidele parlamentare au avut și timpul, și posibilitatea să se pronunțe programatic pentru excluderea din Parlament a acestei formațiuni, dar au preferat, legalității constituționale, complicitatea […].

Orice tentativă de compromis cu U.D.M.R.-ul, de acum încolo, este, în această perspectivă, mai mult decât riscantă. Nu mai e un secret pentru nimeni că atitudinea U.D.M.R.-ului față de români are reminiscențe hortyste, ceea ce este, cum ar zice președintele, „in-admisibil” și „in-acceptabil”. Prezumăm, de asemenea, că U.D.M.R.-ul nu înseamnă ungurii din România, iar reprezentativitatea lor în acest sens este ilicită. U.D.M.R.-ul înseamnă mai degrabă guvernul de la Budapesta, plătit însă din banii cetățenilor români, ceea ce este o rușine strigătoare la cer, acceptată și întreținută de întreg Parlamentul României, timp de 30 de ani.

În privința „vinovăției” populației de limbă maghiară din România, pentru antiromânismul U.D.M.R.-ului, împărtășim, și de data asta, punctul de vedere al lui Mihai Eminescu, care își relevă încă o dată actualitatea: „Vina, în fine, nu e a lor, pentru că generaţiunea ca atare nu are vina falsei direcţiuni a spiritului său. Vina acestei direcţiuni o au descreeraţii lor de magnaţi, a căror vanitate îi făcea să creadă, cum că în această ţară ei vor putea maghiariza până şi pietrele”.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România salută respingerea de către Senatul României a Propunerii Legislative privind „Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc” într-o Românie trădată și pe jumătate vândută. Poate fi începutul unei redeșteptări naționale și transformarea în faptă a primelor două versuri din Imnul Național.

Aranjament grafic - I.M.