În perioada 13-23 martie a avut loc evenimentul „Asia Week”. De la câteva zile în urmă cu câțiva ani, un început timid, „Asia Week” se întinde acum nu pe 7 zile, cum îi este numele, ci pe o durata de aproape două săptămâni, cu evenmente de o mare densitate, care cuprind că o caractatiţă a artei focarelor artistice newyorkeze, ba s-a extins şi în alte orașe, ca Philadelphia, Staten Island, Newark, Princeton, New Haven, anunțând un viitor şi mai extins. Evenimentele artistice au fost concentrate pe arta chineză, indiană, japoneză, coreană, din Himalaya și Sud-estul Asiei.
Asia Week a devenit un adevărat fenomen care străbate în lung și lat tot New York-ul, evenimentele sale putând fi întâlnite în 48 de locații de vârf, printre care „China Institute Gallery”, „Japan Society Gallery”, „The Korea Society” sau „Korean Cultural Center”, în 16 muzee, printre care „Museum of Tibetan Art”, „Rubin Museum of Art”, „Newark Museum”, unde a avut loc și deschderea oficială, și chiar la „Metropolitan Museum of Art”.
Semnificativ este și faptul că s-a mărit numărul dealers-ilor americani care se ocupă de artă asiatică. Și aș numi doar câteva galerii, printre care „Arader”, „Cohen & Cohen”, „Carlo Cristi”, „”Dai Ichi Arts, „Buddhist Art”, „Carole Davenport”, „Egenolf”, „Findlay”, „Cora Ginsburg”, „Hioco”, „Kapoor”, „Kennedy, Onishi”, „Giuseppe Piva”, „Sutherland” și multe alte galerii de antichități.
Iată câte forțe și-au dat mâna pentru această sărbătoare, care a magnetizat timp de 12 zile atenția iubtorilor de artă. Dar marea desfășurare de opere s-a petrecut la Casele de licitații, care au avut loc zilnic, uneori și de câte două ori pe zi. A fost chiar o adevărată concurență între Casele „Christie’s”, „Sotheby’s”, „Bonhams” sau mai micile „Doyle”, „Heritage” și „Gavel”.
Au avut loc 20 de mari licitații de artă asiatică. Am fost prezent la câteva dintre ele, în special la Sotheby's, unde am văzut spectacolul oferit de bătălia pentru artă formelor, de la o licitație că „Arts of Ancient China” la „Modern & Contemporary South Asian Art”. La loc de frunte s-a situat artă Kangxi, dar și operele lictiate în seria „Indian, Himalayan & Southeast Asian Art”. Fiecare lot oferea ceva nou, atractiv sau de-a dreptul uluitor, că la licitația „Fine Japonese and Korean Art” de la Bonhams.
Iată câteva dintre minunile licitate: La Sotheby’s regalul s-a numit „Gangxi”, adică licitația de porțelan pictat din Perioada Gangxi (numită așa după numele acestui împărat), din Dinastia Qing (1636-1912), supranumită și dinastia porțelanului. Iar regale licitației a fost un vas extraordinar, care dincolo de decorația ce reprezintă o casă cu stăpânii ei în pridvor, are scris pe el și câteva cuvinte ale poetului Wang Changling (698-756), un renumit poet al dinastiei Tang, care a inspirat multe picturi pe porțelan. Unul din poemele de inspirație are următorul vers: „Standing on the high tower under the moonlight. I listen to the pure sounds coming from the Southern Mountains” (Stand pe turnul înalt sub lumina lunii. Ascult sunetele pure provenind din Munțîi de Sud).
Pe multe porțelanuri Gangxi sunt scene inspirate de poezia lui Changling. Vasul reprezentativ pentru această artă a fost adjudecat cu 460.000 de dolari. Dar lictiatia a pornit de la 45 de mii de dolari și bătălia a fost extrem de spectaculoasă între colecționarii americani și cei chinezi. Cam toate cele 66 de loturi ale licitației au intrat în posesia cumpărătorilor chinezi, care au umplut până la refiuz sala, dar acest lot (328), a fost adjudecat de un American versat, care a știut cum să pluseze în final: i-a lăsat pe ultimii doi chinezi să se bată între ei și când comisarul de licitație era pe punctul să lovească cu ciocănelul, să marcheze achiziția, americanul a dat lovitură de grație, radicand dispută la suma amintită, surprinzându-i pe toți, fiindcă el nu participase până atunci la licitație. Această frumoasă dispută seamănă cu finalul unui mare meci de tenis, când balanță victoriei înclină de o parte și de altă a jocului. Astfel de fantastice jocuri, cu peste 10 strigări și mai mult, au generat multe loturi, că 301, 317, 321, 363, 365, dar sume mari nu au mai atins decât loturile 309 - 160 000 de dolari, 343 - adjudecat cu 260.000 de dolari și lotul 349, o farfurie cât un platou, cu un desen foarte încărcat, baroc aș spune, care reprezenta un banchet pe câteva nivele, o senzațională lucrare, care a a avut o frumoasă scară de licitații, până la 200.000 de dolari. Lucrarea acesta mi-a amintit de tablourile sardanpalice, cu chefuri țărănești, ale lui Bruegel.
Majoritatea loturilor au fost adjudecate cu sume peste cele estimate de casă. Ceea ce dovedește interesul enorm pentru această formulă din cadrul evenimentului „Asia Week”. Splendidă a fost și licitația „Junkunc: Arts of Ancient China”, în care s-au licitat 165 de loturi, reprezentând obiecte rare din mai multe dianstii, în special Ming, Zhou, Tang și Han, cu figurine din argint și jade. Au dominat lucrările care reprezintă păsări și animale, dar și nelipsitul dragon. Cotele mari le-au atins loturile 265 (120.000 dolari), 260 (100.000 dolari) și 249, tot o sută de mii de dolari. Erau piese reprezentând un vas arhaic din jade celadon, cu baldachin și capac, apoi un berbec (din jade gri), respectiv un cuplu sculptural, un băiat și o pisica, din jade galben.
Sigur, o adevărată excepție a făcut licitația „Chinese Jade”, un pachet de 32 de loturi, aparțînând Institutului de Artă din Chicago și inclus în licitația mai largă „Important Chinese Art”, ce a avut două sesiuni. A fost o adevărată paradă de inspirație diversă. În prima sesiune au dominat obiectele casnice realizate că opera de artă, iar în a două sesiune, operele religioase. Vedetă licitației a fost lotul 574, un vas cilindric din jad imperial, adjudecat cu 1.700.000 de dolari, după o dispută foarte spectaculoasă. Piesă a făcut parte din bijuteriile de la Chicago, că și o altă piesă din jade verde (lot 573), tot din dinastia Qing. Lotul 616, reprezentând un castron cu o formă de frunză de castan, a fost achiziționat cu 280.000 dolari. Toate operele din porțelan reprezentând obiecte comune au fost licitate la sume de peste 50 de mii de dolari. În partea a două am remarcat apetența pentru piese de ritual religios, precum un set de 7 clopote arhaice din bronz, adjudecate cu 260.000 de dolari. S-au licitat la sume mari multe vase din bronz, argint și aur, dar o senzațională dispută a fost pentru lotul 672, din dinastia Ming, reprezentând două păsări mitice, realizate din argint și aur, pe un fond de bronz. Sigur, figurinele religioase reprezentând zei buddisti au foast baza aceste licitații. Așa cum s-a întâmplat și la licitația care a oferit opere din India, Himalaya și Asia de sud-est.
Corespondenţă de la New York