
De remarcat forţa şi îndrăzneala pe care plasticianul o dovedeşte, alăturând în compoziţiile sale o serie de tonuri şi semitonuri prin care îmbogăţeşte conceptele plastice ale cromatismului. Pictorul adaugă sedimentelor sale vizual-estetice, distilate laborios, unghiuri noi, personalizate, de panoramare, dispersare şi transfocare a elementelor constitutive, printr-un subtil joc de lumini şi umbre nepămîntene. Agentul acestor apariţii şi corpuri cereşti neobişnuit de armoniaose este culoarea, care îşi manifestă tonurile şi rafinamentele, trecînd peste formele şi figurile spaţiale imaginare ca un burete viu. Substanţa comună care circulă diferenţiat prin imagini, felul lor de a fi de faţă, fie ca vorbim despre un arbore intergalactic, despre un sol care îşi aştepată locuitorii sau tace resemnat în pustiul de verde şi albastru, toate formele deţin o tensiune de rafinată apariţie şi dispariţie cromatică, de aceeaşi intensitate şi factură, de acelaşi straniu important şi sugestiv. Imaginaţia pictorului care aproximează lumi noi, neştiute şi culorile vii sau pastelate care le identifică, se întîlneşte cu măiestria redării, cu exuberanţa cromatică, toate surprinzînd imediateţea comunicativă a unui tot ştinţifico-fantastic, derulat sub ochii privitorului. Pentegos fixează pe pânze aproximări ale universului imaginat, restituiri ale unor forme înăbuşite în cenuşa Universului, a căror fundamentală justificare este dată de picturalitatea pe care ne-o oferă. De la fiecare unghi pînă la ţâşnirile nonpământene, respiră o geometrie aleatorie, a cărei spaţialitate pustie şi relaxată se traduce în calităţi coloristice generatoare de lirism pictural.

Genul fantasy în pictură este acum deschis, publicul şi-a format un apetit pentru astfel de picturi. Artiştii, dacă vor să abordeze cu succes acest segment, trebuie să vină cu idei noi, să construiască motive inedite, simboluri care nu au mai fost până acum folosite. Acest lucru face Pentegos şi reuşeşte să vină cu elemente noi. Interferenţa dintre spaţiul nedefinit şi muchiile ondulate ale „dunelor" alcătuiesc o structură imagistică amintind de aspiraţii impresioniste, dar cromatica primeşte un plus de picturalitate, refuzând însă decorativismul. Prin derulările sale picturale, Florin Popescu-Pentegos se înscrie în eşalonul novatorilor tineri în materie de expresie plastică.
Florin Popescu-Pentegos
Absolvent al Liceului de Arte Plastice din Râmnicu Vâlcea, a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie din cadrul Universitații Ecologice din Bucureşti. Printre abilităţile profesionale se regăseşte experiența în grafică digitală, cu practicarea softurilor: Photoshop, Ilustrator, Dreamweaver, Flash, Maya 3D, Corel Draw. Genul de artă pe care il practică Florin Popescu-Pentegos se încadreaza la categoria Space Art.
Expoziții colective și de grup:
- 1991 - Expoziție colectivă - Galeriile Artex ale UAP Rm. Vâlcea.
- 1992 - Expoziție colectivă - Muzeul Județean de Istorie Rm. Vâlcea.
- 1993 - Expoziție colectivă - Galeriile Artex ale UAP Rm. Vâlcea.
- 1994 - Expoziție colectivă - Galeriile Artex ale UAP Rm. Vâlcea.
- 1994 - Expoziție colectivă - Casa Memorială Anton Pann.
- 1994 - Expoziție colectivă - București.
- 2001 - Expoziție colectivă - Galeria de Sud Rm. Vâlcea - Dan Tudor Art
Agency.
- 2001 - Expoziție colectivă - Galeria de Nord Rm. Vâlcea - Dan Tudor Art
Agency.
- 2002 - Expoziție colectivă - Galerya.ro Rm. Vâlcea - Dan Tudor Art Agency.
- 2009 - BIENALA BAPALARV- Expozitie de grup - Galeriile Artex ale UAP Rm.
Vâlcea.
A primit Premiul III pentru grafică la concursul "Children can not defend themselves from AIDS" organizat de Arhigraf Rm. Vâlcea
Lucrările sale se află în colecții particulare din România, Olanda, Germania, SUA şi Anglia.
(Grafica foto - Ion Măldărescu)