Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au anunțat că în acest an vor să-i ofere premiul „Palme d'Or onorific” pentru întreaga carieră cinematografică celebrului actor francez Alain Delon în vârstă de 83 de ani.  Printr-o  petiție lansată online de organizația americană „Women and Hollywood” (Femeile și Hollywood), fondatoarea grupului, Melissa Silverstein, s-a exprimat că este „foarte dezamăgită de faptul că Festivalul de la Cannes aduce un omagiu unui actor care a afirmat că L.G.B.T. sunt « contra-naturii » și că nu ar trebui să aibă dreptul să aibă sau să adopte copii şi că Franța nu ar trebui să primească migranți” [1]..

Luni, 13 mai, Thierry Frémaux, directorul artistic al festivalului, a susţinut gestul premierii în cadrul unei conferinţe de presă: „Festivalul nu face « Poliţie politică ». [...] Nimeni nu este perfect. Alain Delon are dreptul să gândească ce crede el. Este dificil să judeci cu părerile de astăzi lucrurile care s-au întâmplat cu ani în urmă. Nu îi oferim premiul Nobel pentru pace. Îi oferim un premiu Palme d'Or onorific, pentru cariera de actor”. Ca o ironie a soartei, vă reamintim că  în octombrie 2009, fostul preşedinte america Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace după ce a suplimentt trupele americane în Afganistan cu încă 30.000 de militari - n.r.)[2].

La rţndul său, Alain Delon a declarat revistei „Le Figaro magazine”: „Nu sunt împotriva căsătoriei homosexualilor, nu-mi pasă, dar sunt împotriva adoptării copiilor de către aceştia. Vom mai spune că trebuie să mă adaptez și să trăiesc cu timpul... Ei bine, trăiesc foarte rău în aceaste vremuri care trivializează ceea ce este nenatural”[3]. Toate acestea nu au împiedicat prezentarea în cadrul festivalului a film „Plein Soleil”, de René Clément cu Alain Delon (prezentat la Cannes într-o versiune restaurată, acum trei ani)[4].

Intervievat de Rai 3 în legătură cu acest subiect, Alain Delon a declarat: „Eu nu prea mai am de stat mult pe-aici, am avut o viață lungă și extraordinar de frumoasă, într-o lume care măcar pretindea că e normală la cap. Am avut femei frumoase, mâncare bună, prieteni de calitate. Și slavă cât cuprinde, nu că mi-o doream neapărat, dar asta mi-a adus dragostea și prețuirea oamenilor, care nu poate fi cuantificată. În consecință, transmit Academiei că poate să dea curs petiției, acest trofeu mă interesează foarte puțin spre deloc. Mă interesează însă, chiar mă îngrijorează enorm, încotro se rostogolește această lume scrântită, sărită de pe axul firescului și Normalității. Aceasta țară, Franța, a generat și a cunoscut pe propria piele ororile unui iacobinism robesperian, practic atunci francezii au încetat să mai fie o națiune măreață, pe placul lui Dumnezeu.

Chiar și amicul meu, Gerard (Depardieu) a tulit-o În Rusia din două motive:
- Să nu-i mai ia fiscul globalist din banii câstigați cu atâta truda, cu eforturi anti-bahice considerabile și sudoarea „nasului” sau celebru.
- Nu mai putea cu „corecții”! Ajunsese la un moment dat să se plângă ca în toată echipa de filmare nu mai are decât doi francezi, și ăia pe la cabluri și lumini. Cum naiba să faci filme despre celții și galii antici cu Hamid și Abdullah? M-aș fi dus și eu după el, sincer, dar nu-mi priește clima, eu sunt mai sensibil la frig ca el… Deci, să ia premiul cine vrea, dar vă rog, cu cuvintele marelui Hašek:
- Oameni, fiți vigilenți, vi se trage preșul de sub picioare, vi se ia și ultimul drept la a fi natură umană îndumnezeită! - doar nu am/ați înebunit chiar cu toții, ca să „luăm lumină” tocmai din S.U.A., țară căzută ireversibil în hăul „corectitudinii politice și a relativismului moral”.

Alain Delon a refuzat multe premii Palm d'Or fiindcă „a simțit că trebuie să vină la Cannes doar pentru a sărbători directorii (regizorii - n.r.) cu care a lucrat”. În acest an, Alain Delon se va alătura listei „legendelor filmului” onorate de Festivalul de Film de la Cannes: Jeanne Moreau, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Clint Eastwood, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Agnes Varda și Jean-Pierre Léaud[5].

Aranjament grafic - I.M.

------------------------------------