De la început declar că sunt vinovat de blasfemie. În nemernicia mea, citesc în continuare pe Dostoievski, Tolstoi, Cehov, Babel, Pasternak, Soljenițîn și alții, ascult în continuare Glazunov, Tchaikovsky, Rahmaninov, Prokofiev etc. Toți ruși și, prin urmare, putiniști. Mai grav este că am să recomand și o melodie a unui grup rusesc.

Grupul „Lumen” (despre el este vorba) este otrupă rusă de rock din Ufa, fondată în 1998. Totul a început în 1996, când bateristul Denis Shakhanov s-a mutat în zona rezidențială Sipailovo din orașul Ufa, într-un bloc în care locuia chitaristul Igor Mamaev. Ei fuseseră colegi de școala și erau pasionați de muzica rock. Au început să cânte melodiile trupelor lor preferate. Neavând abilități vocale, s-au decis să apeleze la un coleg de clasă - Rustem Bulatov, care era și el mare fan al muzicii rock și care scria versuri. Evgeny Ognev, care a studiat la aceeași școală, a fost chemat la chitară bas. În 1998, li se alătura un alt membru - clapetistul Artur Vildanov. Așa s-a format coloana vertebrală a viitorului grup „Lumen”, care a rămas neschimbat până în prezent. Rustem Bulatov a devenit autorul majorității repertoriului trupei și liderul grupului.

Activitatea profesionista a grupului „Lumen” a început în 2002, odată cu lansarea albumului „Live in Navigator club”, înregistrat în timpul unui spectacol live la clubul local „Navigator” de către inginerul de sunet Vladislav Savateev. În 2003, au lansat albumul Without preservatives (Fără conservanți), dar recunoașterea le-a venit cu albumul „Three Ways” (Trei căi), care a ajuns în topurile posturilor de radio rusești. Succesul discului, care conținea piesele „Dream” (Vis) , „Calm Me!” (Calmează-mă), „Protest” (Protest) și „Goodbye” (La revedere), le-a permis muzicienilor să plece într-un turneu național și să devină cap de afiș (headlineri) la festivaluri regionale prestigioase.

În 2005, au lansat discul „Freedom” (Libertate), iar în 2006, albumul live „Dyshi”. În 2007, Evgeny Trishin se alătură grupului. Cu un nou muzician, trupa înregistrează albumul „True?” (Adevărat?). După lansarea discului, echipa pleacă în turneu, cântând în peste peste 60 de concerte. Aceast album primește premiul acordat de canalul A-One TV, precum și premiul revistei Fuzz. De asemenea, le aduce titlul „Grupul anului”. În 2009, muzicienii au înregistrat albumul „Mir” (Pace), care, ca și precedentul, a primit premiul canalului A-One TV.

În 2011, pe baza înregistrărilor din concerte, grupul lansează albumul live „Labyrinth” (Labirint). În 2012, a fost lansată prima parte a albumului dublu „Into Parts” (În părți). A doua parte a acestei lucrări a apărut un an mai târziu și s-a numit „No Time for Love” (Nu e timp pentru dragoste). În 2014, muzicienii au lansat un dublu album live „Acoustics” (Acustica), iar în 2016, „Chronicle of crazy days” (Cronica zilelor nebune). Ultimul album, lansat în 2019, se intitulează „The cult of the Void” (Cultul Vidului).

Convingătoarea melodie anti-război „Vocile lumii” a fost lansată în 2016, muzica și versurile aparținându-i solistului Rustem Bulatov. Muzicienii de la Lumen au implicat numeroși colegi la înregistrarea compoziției. Clipul video a fost realizat de reprezentanți a trei popoare - ruși, belaruși și ucraineni. Aici găsiți o înregistrare din concert. Versurile sunt impresionante. Le-am tradus, dar traducerea este imperfectă.

Text

Din nou ninge, m-am gândit, dar nu, e cenuşă./ Auzi vocile oamenilor, le-a marcat pe toate cu ea./ Adânc în suflete, cicatricea va rămâne pentru totdeauna,/ Aceasta este urma războiului - durerea tuturor celor care sunt marcați de el./ Cine este viu - aceia își tratează sufletul,/ Și sunt cei a căror lumină este stinsă./ Vocile mormintelor sunt cele mai puternice amintiri:/ Nu osteniți în a repeta că viața este sfântă! Să se plictisească să mintă cei care ne despart tot timpul./ Și gloanțele ruginesc, fără să găsească niciodată o țintă./ Într-o zi cerul va deveni strălucitor, Nu va mai turna cenuşă…

Refren: Dacă auzi, adaugă numele noastre pe listă!/ Suntem dintre cei care vor să se încheie războiul!/ Dacă auziți, adăugați numele noastre pe listă!/ Suntem dintre cei care vor să se încheie războiul! Trupurile de pe pământ îngheață ca obuzele,/ Sufletele sparg cerul cu gloanțe. Cineva înnebunește de durere,/ Dar sunt acelea - lacrimile nu le sufocă./ Banii și uleiul le sunt unora mai dragi decât sângele,/ De parcă fiecare dintre ei s-ar fi născut dintr-o mașinărie./ Vrem doar să trăim altfel decât o fac ei,/ Inimă în piept să alegem, nu un sloi de gheață!

Refren: Dacă auzi, adaugă numele noastre pe listă!/ Suntem dintre cei care vor să se încheie războiul!/ Dacă auziți, adăugați numele noastre pe listă!/ Suntem dintre cei care vor să se încheie războiul!

Trupa „Lumen” cântă punk rock, post-punk și muzică alternativă. Criticii (în consens cu publicul) îi consideră a fi unii dintre cei mai străluciți reprezentanți ai noii generații de rock rusesc.

P.S.: Tinerii care pot fi văzuți în video cântând împotriva războiului[1] mor în aceste zile într-un conflict absurd. De aceea mi-am asumat riscul de a fi catalogat, după această postare, „idiot util” al lui Putin de către apostolii apocalipsei pandemice și de intelectualii lui Băsescu, care au devenit cu toții analiști și strategi, „uli ai războiului” și s-au întâlnit la Ministerul Adevărului. Războiul în secolul al XXI-lea nu este altceva decât eșecul politicenilor și a diplomației.

----------------------------

[1]