
Traducere din limba engleză - Dr. Claudiu Popescu
Un superb tratat în 191 de pagini despre arterele coronare la om, scris de un clinician anatomist, cuprinzând tot ceea ce un clinician (din domeniul chirurgical sau medical) sau un anatomist ar dori să cunoască în legătură cu vasele coronare. Începe printr-un capitol documentat asupra folosirii terminologiei. Este îmbucurător pentru un anatomist să constate încurajarea de către un clinician a terminologiei anatomice, nu a celei clinice uzuale, în special pentru artera interventriculară anterioară în loc de artera descendentă anterioară dreaptă. Pe parcursul textului sunt explicate clar numeroasele variante ale vaselor coronare. Localizarea vaselor indică aria perfuzată, justificând astfel folosirea terminologiei anatomice. Denumirea variatelor ramuri vasculare principale este argumentată logic, în special pentru ramus intermedius, un vas care poate să confere arterei coronare drepte mai degrabă aspectul trifurcat decât cel bifurcat. În general, fiecare variaţie este ilustrată de o fotografie a unei excelente disecţii.
Examinând originea acestor vase, autorul exemplifică prin diagrame numeroasele variaţii care apar când vasele coronare mari nu se află în poziţia lor normală. Pentru cei care nu sunt embriologi, capitolul al doilea, „Idei principale de embriologie", este exact ce anunţă titlul. Se explică precis că, în vreme ce cordul se dezvoltă şi începe să funcţioneze ca structură bilaminară (endocard şi miocard), vasele coronare se dezvoltă ca structuri separate la exteriorul cordului „gol" în formare, îmbrăcându-l pentru a da naştere la epicard, alcătuind astfel structura trilaminară definitivă a peretelui cardiac.
Autorul a reunit datele din literatură despre vasele coronare, aparţinând mai multor domenii implicate în cercetarea codului: fiziologie, anatomie, embriologie şi numeroasele discipline clinice, specializate în tratarea bolilor cardiace. Prin aceasta, cartea reprezintă un exemplu eminent de manual modern de Anatomie Clinică, ilustrat la un standard înalt. Conţinutul este util în sala de disecţii pentru a explica unele din variaţiile constatate, fapt de nepreţuit pentru anatomo-patologi. Este de asemenea util pentru clinicienii şi pentru chirurgii în formare, pe măsură ce îşi alcătuiesc propria imagine tridimensională a inimii, fructificând astfel informaţiile acumulate în facultate şi înţelegând mai bine anatomia clinică a inimii, văzută prin intermediul angiografiei şi ecografiei. Pentru clinician, se găsesc de-a lungul textului semne de nota bene. Interpretarea anumitor angiograme, în care nu apare modelul normal de ramificare, ridică următoarea întrebare utilă: „Este o imagine patologică sau e vorba de o variantă anatomică pe care nu am mai întâlnit-o?". Deşi anatomistul nu va avea nevoie de o mare parte din text, va fi o plăcere să privească şi să examineze ilustraţiile înainte să intre în laboratorul practic de vase coronare.
David J. Heylings*
Clinical Senior Lecturer in Anatomy
School of Medicine, Health Policy and Practice
University of East Anglia, Norwich, United Kingdom
*Correspondence to: David J. Heylings, Clinical Senior Lecturer in Anatomy, School of Medicine, Health Policy and Practice, University of East Anglia, Norwich, NR4 7TJ, United Kingdom. e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..