Nicolae Maroga Enceanu - Lacrimi fara rostAltădată, vânător de frumuseţe şi veselie, poet al clipei prezente (surprinsă din goană), poet al instantaneului şi confesiunii, de o sinceritate revoltătoare, povestitor ce descifra tăcerea oamenilor, auzea vocea pământului, simţea creşterea ierbii, observa filmul imaginilor în mişcare (într-o natură mioritică) şi transpunea realul în legendă, acum Nicolae Maroga Enceanu ne aduce în atenţie, prin noul său volum de versuri, intitulat „Lacrimi fără rost", o împăcare cu sine şi cu viaţa, o acceptare a lumii aşa cum este, chiar dacă mai trage câte un semnal de alarmă. Se simte maturitatea poetului („anii se cântăresc"), ajuns la vârsta înţelepciunii, care îşi permite să dea sfaturi, fără însă a se implica în vreun fel. Temele mari ale creaţiei marogiene cuprind domenii fundamentale ale spiritului românesc (iubirea şi natura), în care pulsează viaţa satului oltenesc.

Nicolae Maroga Enceanu, prin toată creaţia sa, de până acum, se arată a fi un scriitor ce este aproape de durerile şi bu-curiile oamenilor. El este un poet profund original. Literatura română s-a îmbogăţit, prin opera lui, cu noi valenţe lirice. „Cred că firul de iarbă nu este mai neînsemnat decât ziua stelară. Şi furnica-i la fel de perfectă. Şi un fir de nisip sau un ou de ciocănitoare. Şi brotăcelul este o capodoperă comparabilă cu cele mai mari", spunea Walt Whitman, unul dintre cei mai influenţi şi controversaţi poeţi din literatura americană. Autor a douăsprezece cărţi (versuri, romane, nuvele, povestiri, revelaţii şi istorisiri), membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societăţii Scriitorilor Olteni, membru al The Paradoxist Literary Movement, Arizona, SUA, cercetător al American Biographical Institute, Inc. SUA, primul cetăţean de onoare al comunei Ianca-Olt, Nicolae Maroga Enceanu este un scriitor important al vremurilor sale, marcat de problemele majore ale omenirii.

Doina Drăguţ - prezentare

Membră a Ligii Scriitorilor Români
Membră a Societății Scriitorilor Olteni
Membră - The Paradoxist Literary Movement Association
Absolventă a Facultăţii de Matematică din Craiova şi a cursurilor postuniversitare de specializare în ingineria de sistem (soft) în București. A activat ca matematician la Centrul Teritorial de Calcul Electronic Slatina și la Centrul de Calcul IUG Craiova. În perioada 1993-2003 a fost șefa Centrului de Calcul de la IUG Craiova

Activitate literară
A debutat literar cu versuri în revista Luceafărul (1977) și editorial cu volumul de poezii Ceasuri de îndoieli (1994).
- 2003 - redactor-șef adjunct la revista Mesagerul Olteniei.
- 2004 - secretar general de redacție la revista Lege și Fărădelege
- ianuarie 2010 până în august 2010 - redactor-șef adjunct la revista de cultură Literaria a Filialei Oltenia Craiova a Ligii Scriitorilor Români.
- 2010 - fondator și redactor-șef al revistei de cultură universală Constelații diamantine, editată sub egida Ligii Scriitorilor Români.
- Participă și obține premii la o serie de concursuri și festivaluri de creație literară: „Lucian Blaga", „Tudor Arghezi", „Ion Minulescu", „Virgil Carianopol", „Tradem", „Elena Farago" etc.

Colaborări: Luceafărul, România literară, Ramuri, Mozaicul, Lamura, Autograf MJM, Scrisul românesc, Poesis, Familia, Citadela, Caietele Agora, Radio Oltenia Craiova, Radio București, Gazeta matematică, Rebus, Literaria, Constelații diamantine etc.

Volume publicate
- Ceasuri de îndoieli - poezii, Ed. Spirit românesc, Craiova, 1994);
- Arabescuri - eseuri, Ed. Spirit românesc, Craiova, 1995);
- Detașare într-un spațiu dens - poezii, Ed. Spirit românesc, Craiova, 1995);
- Individualitatea destinului - eseuri asupra individualității destinului în artă, Ed. Spirit românesc, Craiova, 1996);
- Spațiul din neliniști - poezii, ref. cop. IV: Constanța Buzea, Ovidiu Ghidirmic, Ed. Scribul, Slatina, 1998);
- Ochiul de lumină - poezii, Ed. Fundația Scrisul Românesc, Craiova, 2000);
- Suferințele unui redactor - roman, Ed. Alma, Craiova, 2006);
- Neliniști prin timp (proză, Ed. Sitech, Craiova, 2010);
Antologii: Verticala curgere spre soare, Întâlniri mirabile cu Mitropolitul Nestor, Al cincilea patriarh, Mărturisirea de credință literară, Noul Orfeu, Mihai Marcu - Scriitori olteni postrevoluționari - viața și opera, Editura Socrate, Craiova, 2010