Maria Diana PopescuContinuînd tema editorialului precedent, „Afară cu băncile din ţară", de altfel, comentat la emisiunea de ştiri din 11 octombrie a unui post de televiziune naţional[1], Guvernatorul B.N.R., Mugur Isărescu, intervievat de reporteri iese la rampă cu ignoranţa caracteristică. Găsindu-şi cu greu cuvintele limbajului de lemn, la fel ca în toate discursurile, se declară şi de această dată de partea băncilor şi a bancherilor, care încalcă legea grosolan şi cărora le-ar fi necesare pedepse drastice. „Băncile merg în continuare pe calea ilegală sau imorală în acţiunile lor", afirmă Nouriel Roubini, „iar amenzile nu sunt suficient de descurajante. Doar dacă vreun bancher ar merge la închisoare sau ar fi spânzurat pe stradă, aceste practici abuzive ale băncilor ar fi înfrânate", consideră Roubini, într-un interviu pentru Bloomberg. „Instinctul băncilor este în continuare de a trişa sau de a face lucruri ilegale sau imorale. Singura cale de a evita acest lucru este de a sparge aceste supermarketuri financiare. Bancherii sunt lacomi. Au fost lacomi în ultimii 100 ani. Nimeni nu a ajuns la închisoare de la debutul crizei financiare. Băncile încalcă legea şi cea mai mare pedeapsă posibilă este o amendă", a mai precizat Roubini.

Bancherii sfidează realitatea, tot astfel cum salariile B.N.R. sfidează realităţile economice. Criza financiară nu a impresionat prea mult conducerea B.N.R. care a păstrat intacte salariile propriilor angajaţi. Ba mai mult, au crescut an de an costurile cu salariile acestora, astfel, ţinînd pasul cu evoluţia cursului de schimb. Potrivit datelor publicate de B.N.R., costul mediu pe salariat a urcat de la 8.100 lei pe lună în 2008 la aproape 10.000 lei pe lună în 2011. Faceţi, va rog, o comparaţie între salariul unui medic de 900 de lei pe lună şi cel al unui funcţionar bancar. Politica salarială a B.N.R. nu are nevoie de aprobarea nimănui, iar conform raportului anual al B.N.R., aceasta include şi un pachet de pensii facultative, banca naţională plătind contribuţii la fondurile de pensii facultative pentru angajaţi. Un alt privilegiu surpriză este îndemnizaţia de pensionare, ţinută în secret, primită de angajat sub forma unei sume fixe, atunci cînd iese la pensie. La noi, ca la nimeni. După Ungaria, autorităţile poloneze amendează bancherii şi recuperatorii de creanţe agresivi. Utilizarea fricii, a intimidării, a ameninţărilor, a presiunii psihice şi furnizarea de informaţii inexacte cu privire la consecinţele restanţelor, au adus recuperatorilor de creanţe din Polonia amenzi de peste 250.000 euro din partea Autorităţii de Protecţie a Consumatorilor şi Competiţiei.

În schimb, B.N.R. - hîrtia de şters geamurile celor peste 40 de bănci din ţara noastră - stă cu mîinile în sîn, în timp ce mii de români sînt executaţi silit prin clauze abuzive. Băncile au omorît zeci de oameni în ultimii ani. Principalii vinovaţi de situaţie sînt: băncile, Guvernatorul, B.N.R. şi Statul. Şi e musai să suporte costul creditelor băgate pe gît românilor, prin publicitate agresivă. B.N.R. (unealta bancherilor împotriva propriilor cetăţeni) şi guvernatorul, rupţi total de mediul social şi economic, asistă pasiv la circul politic şi deplîng criza mondială. Cîţi români s-au sinucis, cîţi au fost executaţi silit şi vînduţi pe mai nimic, victime ale lăcomiei băncilor şi a recuperatorilor? Cum să existe o statistică? Totul este trecut sub tăcere. Răspunderea creditelor neachitate, pentru că au permis băncilor să crească abuziv gradul de îndatorare al împrumutaţilor, revine Statului român şi B.N.R. Eventual, guvernatorul îşi poate vinde podgoriile ca să acopere neperformantele. Firmele de recuperare nu au nicio bază legală în constrîngerea românilor îndatoraţi. „În multe din cazuri, aceste firme apelează la executorii judecătoreşti, care îi refuză pentru că ştiu că de la un om sărăcit de politica statului, nu se mai poate recupera mare lucru".

Samsarii-călăi ai timpurilor moderne, numiţi recuperatori sau executori bancari fac parte din nouă clasă de trîntori capitalişti, inventaţi de bănci şi susţinuţi de Guvern. Amintiţi-vă că la finele lui 2011, tot la iniţiativa băncilor, s-a făcut un hei-rup rapid printre colinde şi cîrnaţi aprobîndu-se în Parlamentul României ca executorii bancari să fie trecuţi la categoria „executori judecătoreşti". Asta pentru că în mod sigur există parlamentari care au firme de recuperare. Cînd este vorba despre bănci, dragi români, totul este o mare înşelătorie la nivel naţional. Recuperatorii, portăreii care se îngraşă de pe urma fraudelor cu dobînzi ale băncilor, de pe urma ţepelor date românilor, acţionează cu acordul tacit al autorităţilor. Articolele de presă care îi ameninţă pe românii îndatoraţi, sînt plătite de bănci şi de firmele de recuperare, scopul lor fiind înfricoşarea datornicilor. Ţeapa este singura şansă de supravieţuire a acestor supermarcheturi financiare, citîndu-l pe Roubini. Statul şi bancherii în frunte cu B.N.R. sînt vinovaţi şi coresponsabili pentru nebunia din bănci şi pentru adîncirea crizei economico-financiare şi sociale în care ne zbatem de patru ani. Politicile financiare trebuiau adaptate real şi obiectiv, puterii de cumpărare a românilor, chiar dacă băncile ar fi lucrat pe pierdere ori cu un profit minim. Pînă în 2009 - 2010, băncile străine din ţară au avut profituri „fără număr". Iată de ce afirm că mizeria capitalistă nu are nimic de a face cu drepturile omului sau cu democraţia. După ce au fraudat clienţii cu dobînzi enorme, băncile au vîndut creanţele unor portărei şmecheri, care, pe mînă cu executorii, desigur pe bază de spagă, iau bunurile oamenilor săraci, aruncînd în stradă familii cu copii. Ăştia vorbesc de democraţie, de economie de piaţă liberă! Cuvinte golite de sens! Totul e o mare şmecherie, o junglă în care cel bogat şi şmecher cîştigă. România este ţara în care, nu numai că eşti agresat de politica guvernamentală, dar şi de bancheri, de recuperatori legali sau nu, de autorităţile statului, de instituţiile furnizoare de servicii. Toate îţi bagă mîna forţat în buzunar, dar nu ai nici măcar minimul drept de a-ţi proteja viaţa şi proprietatea! Aşa că, domnilor ziarişti, nu mai fiţi ipocriţi părtinind băncile! Dacă vreţi să faceţi ceva bun, cereţi o lege care să le permită românilor să se apere de abuzuri, ameninţări şi executări silite. Bancherii şi recuperatorii sfidează naţiunea!
--------------------------------------------------

[1] vezi