Maria Diana PopescuDe ce sînt atîtea probleme în sistemul de sănătate? Să o luăm metodic: multe din posturile cheie scoase la concurs, adică cele la mare căutare, sînt cu dare de mînă ocupate anual de pilangii, de odrasle ale boşilor şi afaceriştilor, de fiii şi fiicele medicilor deja în sistem, cum poate deja aţi bănuit. Medicii valoroşi au depus un juramînt pe care îl respectă, însă există plîngeri în fiecare an că rezidenţiatul e fraudat pentru amatorii cu bani, care mai tîrziu îţi taie o mînă în loc să-ţi scoată un apendice. Mai mulţi medici absolvenţi care au susţinut examenul de rezidenţiat în noiembrie au întocmit o petiţie pefir prin care au reclamat hoţia şi au acuzat Ministerul Sănătăţii de fraudă. Imediat după încheierea examenului, cînd socotelile nu au ieşit precum bătuseră palma pentru arvună, organizatorii au anunţat anularea unui număr de cinci grile, pe motiv ca ar fi fost întocmite greşit. Potrivit unor estimări comparative, au fost anulate cele mai uşoare grile, completate corect de majoritatea medicilor, dezavantajînd prin cădere cu maxim 23 de puncte pe cei din frunte, avansînd pe alţii cu tot atîtea, care nu obţinuseră punctaje de trecere. Nu e vorba de o eroare de lucru, ci de un calcul premeditat, în fiecare an medicii valoroşi fiind fraudaţi în favoarea incompetenţilor care vor contribui din plin la cosmopolitizarea sistemului românesc de sănătate, îi vor pune cercei în nas, îl vor înstrăina de tradiţie, îl vor aduce în scaun cu rotile.

De ce scîrţie sistemul de sănătate din toate încheieturile, de ce maternităţile iau foc, de ce aparatura din spitale e de pe vremea lui pazvante chiorul? Pentru că şi în sănătate, ca şi în politică, trăiesc mulţi greieri pe spinarea sistemului. Unii medici valoroşi care au rămas în sistem îşi dau sufletul pentru pacienţi, şi aş avea exemple destule. Alţii la fel de valoroşi au părăsit ţara. „Hoţie pe faţă. La puşcărie cu cei din ministerul sănătăţii care mînăresc locurile pe bani grei! Mafia e imensă la rezidenţiat... ca peste tot de altfel... Totul se cumpăra, înţelegeţi?... totul e de vânzare, iar cei cinstiţi suferă", astfel scrie un sait al mediciniştilor. „Sistemul acesta de examinare este unul nedrept şi falimentar; un medic rezident angajat în primul an de lucru primeşte un salariu de mizerie: 800 de lei în condiţiile în care numai chiria în Bucureşti este 250 de euro, iar un măturător semianalfabet poate să aibă un salariu similar" - (aceeaşi sursă). Ce i-ar motiva pe medicii buni să rămână în ţară? Aceleaşi bariere artificial construite, acelaşi hazard la alegerea domeniului, adică sistemul acesta defectuos nu-i permite unui medic să-şi aleagă domeniul conform pasiunii pe care a dezvoltat-o de-a lungul celor şase ani de studiu, dar şi gradului de pregătire. Într-o ţară mult mai mică, Ungaria de exemplu, medicii absolvenţi se pot înscrie la ce specialitate doresc, fără aşa-numitul examen de rezidenţiat, şi pot profesa în cadrul disciplinei de care se simt atraşi. În Germania medicul dă un interviu de admitere în specialitatea pentru care a optat şi este încadrat cu un salariu de mii de euro, singura obligaţie fiind să cunoască bine limba. În aceste condiţii nici dragostea de patrie şi de neam, nici forţa pe care vrea s-o pună în joc străinul nu îi va determina pe medici să rămînă în sistemul acesta „scatofag şi batjocoritor".

Pentru bătaia de joc la care sînt supuşi anual medicii rezidenţi, nimeni nu are curajul şi onoarea să-şi asume responsabilitatea. Singurul lucru decent pe care l-ar putea face comisia de organizare este să-şi dea demisia! Adevărul gol goluţ este ca niciun medic primar ajuns pe o poziţie de decizie nu va sprijini creşterile salariale atîta vreme cît există o înţelegere tacită între stat şi corpul medical: „voi nu cereţi salarii mai mari, noi nu va cerem socoteală pentru şpaga pe care o luaţi". „Eu nu vreau să trăiesc din şpaga. Mi-e silă, mă credeţi sau nu, o refuz; poate sunt un idealist. Sau poate nu am încă familie şi copil care să ţipe după mâncare şi pentru care să mă lupt să câştig un ban în plus, chiar dacă într-un mod ce contravine principiilor mele"; „N-ai bani, stai şi la 30 ani cu părinţii". Grosolănia stă în modul în care statul îi umileşte pe cei care au învăţat să vindece poporul acesta îmbolnăvit cu ştiinţă. Un medic rezident nu poate face credit pentru locuinţă cu un salariu de 800 de lei, dar are responsabilităţi imense: viaţa şi sănătatea unor oameni, la care se adaugă tradiţionala umilinţă la care sînt supuşi. „Sătui de stat în aceeaşi casă cu părinţii, sătui de atâta muncă neplătită, sătui de mers cu autobuzul, când toţi maneliştii şi fotomodelele merg cu maşina, mulţi rezidenţi se acresc şi sînt dispuşi să accepte şpaga sau să sînt încurajaţi să părăsească ţara".