Prof. Univ. Dr. Gheorghe Buzatu
Omagiu Profesorului Gheorghe Buzatu,
continuatorul Marelui Nicolae Iorga,
la 73 de ani [1]

Redacţia revistei ART-EMIS
urează distinsului om de ştiinţă un călduros
LA MULŢI ANI!

Printre oamenii cei mai importanţi din viaţa mea, profesorul, marele istoric, mentorul şi prietenul meu, Gheorghe Buzatu, ocupă un loc primordial. De istoricul Buzatu auzisem, apoi citisem destul de multe - pentru vremea-ceia - am în vedere mijlocul anilor '80. Metoda domniei sale de cercetare aprofundată, modul serios, minuţios de a ajunge la concluzii întemeiate pe documente istorice de arhivă, lupta pentru triumful adevărului m-a făcut să înţeleg, că pentru a deveni un bun profesionist în cercetarea istoriei, un mai bun model decat distinsul savant nici că se poate. Pentru a realiza acest deziderat am început a aduna materiale, cărţi, articole publicate de şi despre distinsul cărturar, doctorul în ştiinţe istorice, Gheorghe Buzatu. Încetul cu încetul am început să înţeleg că în istorie trebuie să fii echilibrat şi sincer, să nu te laşi prins în mrejele politicului, fiindcă adevărul istoric, trecut prin filtrul politicului nu mai poate fi Adevăr. Vestitul istoric şi patriot Gheorghe Buzatu a făcut cercetări ample în multe arhive ale lumii şi a publicat o multitudine de monografii, culegeri de documente, enciclopedii, cercetări şi studii, ce se pot încadra aproape în toate categoriile ştiinţei istorice. Lucrările domniei sale, considerate pe bună dreptate lucrări-document de referinţă, au fost traduse în multe limbi ale lumii.
Prof Univ. Dr. Buzatu la 73 de ani Cărţile semnate de Gheorghe Buzatu sunt procurate cu mare interes şi studiate cu atenţie, deoarece sunt scrise într-o limbă accesibilă,care oferă posibilitatea înţelegerii facile şi de publicul larg, nu numai de cel academic. Acest Om Deosebit, o Mare Enciclopedie a istoriei României, personalitate de calibru european şi mondial, savant de rară modestie şi cu un spirit al umorului bine conturat a devenit pentru mulţi istorici-cercetători un model al profesionalismului, un model al Omului de Ştiinţă contemporan, un Om interesant şi atât de harnic, că numai dacă-i vom parcurge lista cărţilor scrise, involuntar ne vom întreba dacă acest om mai doarme câte o dată sau nu prea. Prin intermediul domnului Anatol Petrencu, la finele anului 2007 am avut fericirea să-l cunosc personal pe marele istoric, aveam mari emoţii, nu-mi venea să cred că am făcut cunoştinţă cu cel care, pentru mine, de ani de zile devenise model. Mi s-a părut atât de simplu şi prietenos, fără „aere" de mare academician - cum au oamenii de la noi - chiar dacă „opera" lor este mai subţire decât caietul unui de elev de şcoală.
Fiind prezent la multe conferinţe ştiinţifice la Chişinău, am avut fericirea să discut şi să-l fotografiez pe Marele Buzatu!

LA MULŢI ANI ŞI NOI SUCCESE ÎN ŞTIINŢA ISTORICĂ DOMNULE PROFESOR GHEORGHE BUZATU!
Alexandru Moraru, Moldova din stânga Prutului
----------------------------------------------------------------

[1] Din motive de ordin tehnic, articolul nu a putut fi publicat în - ziua aniversării, Redacţia ART-EMIS îl roagă pe distinsul savant să accepte scuze pentru întârziere

http://mazarini.wordpress.com/2012/06/06/la-multi-ani-domnule-profesor-gheorghe-buzatu/