Cu o zi înainte de împlinirea centenarului Unirii, la Chişinău s-a instituit „Cod galben" de ploi torenţiale cu cărţi „unioniste". Luni, 26 martie a.c., cu începere de la ora 14.00, în Sala cu Coloane a Bibliotecii Municipale „B.P.Haşdeu" din Chișinău, în cadrul frumoaselor manifestări culturale și patriotice dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, România, au fost lansate opt publicații din Colecția „100 de cărți despre Basarabia la 100 de ani de la Unire":
- Basarabia, Pământ românesc, volumul I și II, 2018; Red. șt. dr. Mihai Taşcă.
- Gheorghe Pârja, Ochii Basarabiei. Biblioteca Județeanã „Petre Dulfu" din Baia Mare, Maramureș, 2018; coordonator dr. Teodor Ardelean.
- Ștefan Ciobanu. Basarabia, ediția a III-a, 2018 (ediția I-a, 1940) -, München, Editura Știinţă, dir. - Gheorghe Prini. 2018; carte sponsorizată de Eugen Statnic pentru școlile basarabene,
- Nicolae Rusu, Acasă, 2018; Red. Veronica Boldişor și Vlad Pohilă
- Ion Perciun, Iubirea de Viaţă, Ţară, Baştină şi Neam, 2018; carte sponsorizată de Eugen Statnic.
- Formarea populației Republicii Moldova: Studiu istorico-demografic, 2017; Coord. dr.Lansare carti Chisinau 2018-2 C. Matei, dr. M. HachiI, dr. V. Sainsus.
- Alexis Nour, Harta etnografică a Basarabiei la 1916. Autor (ediție, 2018). Tiraj 1.000 ex pentru școlile basarabene; sponsor Ghenadie Talmaţchi.
- Primele patru ilustrate din seria 100 de monumente ale istoriei noastre: cetățile Hotin, Soroca, Tighina, Cetatea Albă; sponsor Ghenadie Talmaţchi.

Au fost invitați, Români și neRomâni, de pe ambele maluri ale Prutului, de la Nistru pân-la Tisa, Români din jurul României, de dincolo de Nistru și de dincolo de Tisa, îndrăgostiți de limba, istoria și cultura românească.
Organizatori:
- Proiectul „Românii din jurul României" - Dr. Vasile Şoimaru;
- Institutul de Studiul Arhivelor - Dr. Mihai Taşcă;
- Biblioteca Municipală „B.P.Haşdeu" din Chișinău - Dr. Mariana Harjevschi și dr. Lidia Kulikovski;
- Biblioteca Județeanã „Petre Dulfu" din Baia Mare, Maramureș - Dr. Teodor Ardelean